miercuri, 30 martie 2011

E unul?



E unul care-o suge mai dulce decat mine?
Cu-atat mai bine ţării, şi lui cu-atat mai bine.
Apuce înainte s-ajungă cât de sus.

(Traian Băsescu)


Dacă sunteţi oarecum nedumeriţi de versuri, citiţi-l pe Tapalabă! Păi, prieteni, ăsta i-o suge Marelui Licurici mai bine decât Pulimea Sa!


"S-a pus in miscare un urias aparat propagandistic anti-Wikileaks, cu varf de lance trustul controlat de Dan Voiculescu. Acesta s-a dovedit, la fel ca in trecut in momente cheie, bastionul anti-americanismului din Romania. Din primele ore ale publicarii, s-a minimalizat, ridiculizat si aruncat in derizoriu continutul telegramelor, in special cele care vorbeau despre oligarhi, prezentati de ambasadorul SUA la Bucuresti drept "unelte ale intereselor rusesti".


"In corul detractorilor Wikileaks s-au angajat toti politicienii cu imaginea sifonata de telegrame, dar si multi altii care, neintelegand nimic din ele sau chiar fara sa le citeasca, au repetat mecanic cliseele de la televizor: telegramele nu aduc nimic nou, simple barfe, picanterii, turnatorii si chestii in general stiute. Nimic mai fals si superficial.


In capcana propagandei minimalizatoare au picat, din pacate, si cativa analisti atenti la nuante ca Andrei Plesu (Tabloidizarea diplomatiei), Florin Negrutiu (România din Wikileaks: „Bine c-a ieşit Băsescu” şi turnătoria din pasiune) si Andreea Pora (La asa tara, asa WikiLeaks).


Nota distincta in peisajul presei fac Romania Libera, TVR1 si, pe alocuri, Realitatea TV. Au pus accentele corecte si au iesit din randurile celor care manipuleaza publicul cerandu-i sa nu-si bata capul cu Wikileaks ca nu va afla mare lucru.

Dan Turturica (redactor sef Romania Libera), alaturi de Sabina Fati (comentator RL), Cristian Campeanu (comentator RL) si Rodica Culcer (sefa stirilor TVR), se numara printre putinii ziaristi roamani cu o cultura pro-occidentala solida, care isi asuma public o pozitie pro-atlantista si manifesta oroare fata de mesajele populist-antiamericane de tipul celor raspandite azi intens la televior: americani sunt interesati exclusiv de contracte si putin le pasa de soarta Romaniei.
Pe langa locurile in care se manifesta visceral, anti-americanismul e o stare latenta raspandita prin redactii si se manifesta in momente cheie, ziaristii fiind in general sedusi de tentatia populismului extrem (vezi interventia americana in Serbia, cazul Teo Peter, telegramele Wikileaks etc).

Alte doua pozitii care aduc o gura de aer proaspat in atmosfera latent anti-americana din presa romaneasca sunt comentariile publicate pe Contributors. ro de Dragos Paul Aligica (Wikileaks: Rusia, SUA, Romania) si Vladimir Tismaneanu (Wikileaks si mitul politic anti-american). Esentialul despre relevanta telegramelor il gasiti in cele doua expuneri clare...

 Pe langa interesele lor de ordin pragmatic si geostrategic, razbate din aproape fiecare telegrama preocuparea oficialilor americani fata de imbunatatirea democratiei din Romania, fata de progresele din justitie si din societate, fata de sansele unei tari mediocre din UE de a se ridica peste acest nivel etc. Ne prefacem ca nu vedem asta? Ignoram zecile de pasaje care demonstreaza implicarea majora a Statelor Unite in progresul unei tari incapatante si complicate ca Romania?


Insusi faptul ca ambasada SUA consuma atata timp si energie cu politicieni romani, majoritatea de proasta calitate, este in sine o veste buna, de salutat si subliniat. Adica, trebuie sa-ti pese cu adevarat de o tara imprevizibila ca Romania ca sa merite osteneala sa o intelegi de la surse primare, nu conspectand o presa distorsionata si dirijata de interese obscure. Vedem cum oficialii ambasadei fac ceea ce jurnalistii romani au renuntat demult: ca sa inteleaga corect un eveniment, cauta informatii de la surse cat mai diverse. De ce-ar fi, prin urmare, de acuzat americanii ca-si fac onest meseria?"...

Au iesit la suprafata din nou, in mod neechivoc, resentimentele anti-americane si figurile anti-occidentale ascunse sau cunoscute. S-a vazut, iarasi, limpede ca nu avem o masa critica proocidentala si proatlantista in randul formatorilor de opinie si ca majoritatea apeleaza la dublu discurs cand e vorba de America si americanism. Sunt cam aceiasi care sar in apararea lui Vantu, Voicu, sunt marii franari, anti-orice, anti-progres in general, apostolii baltirii si nemiscarii romanesti.


Lipsa de cultura democratica si bun simt din presa romaneasca o constatam citind portretizarea grosolana a tuturor celor intrati in dialog cu Ambasada Statelor Unite la Bucuresti: paraciosi, turnatori, ceva de joasa speta. Razbate un fior nationalist ingust din acest tip de mandrie prosteasca. Cu exceptia celor care sunau la Ambasada din proprie initiativa, in mod interesat, pentru a intoxica, pentru a denigra mintind sau din grandomanie, ceilalti politicieni, jurnalisti sau reprezentati ai societatii civile sunt simpli parteneri de dialog legitimi in orice democratie normala. Nu sunt nici turnatori, nici spioni vinovati de tradare nationala, ci parteneri de dialog, mai rafinati sau mai neciopliti..."

Bă, tată! America are acum orgasme multiple, cu Tapalabă la aparat! Şi mă gândesc cum ar fi sunat acest articol, de o imensă abjecţie, în Scânteia anilor 50, pe vremea lui Stalin! Dacă i se oferă ocazia, Tapalabă poate intra liniştit în galeria marilor torţionari, capabil de un nou "fenomen Piteşti". 

Prostituţia intelectuală are acum un simbol: Tapalabă de la oficina de net!

2 comentarii:

chien spunea...

Pe bune ca la un moment dat am crezut ca n-am observat eu ghilimelele de inchidere a textului si ca e mistoul dvs. acolo!
Deci nu e de ajuns ca nu mai exista nimic decat impartirea intre pro-americani si pro-rusi (cum ne invata Aligica, ignorand superb interesele anti-UE ale primilor), acum trebuie sa-i sortam si pe paraciosi in buni (partenerii de dialog) si rai (aia care sunau la ambasada ca sa denigreze mintind). Si presa, ca de obicei, s-a demascat si trebuie infierata fara crutare: era "o stare latenta raspandita prin redactii..." dar iata ca acum "au iesit din nou la suprafata, in mod neechivoc..."

Karakas spunea...

Man, asta e pierdut pe alta planeta. Material pur propagandist. Tot atit de dementi erau si unii "analisti" cind aplaudau pe Stalin fara sa clipeasca...sau pe Ceausescu. Oamenii astia insa au fost utili instaurarii totalitarismului in diferite forme.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...