marți, 22 martie 2011

De 90.000 de euro sănătate




Aflu că Teo Trandafir se simte mai bine. Iată o veste bună. Pentru ea şi ai ei. Pentru noi e o veste proastă: dacă vrei să ai o şansă, în cazul unei boli grave, trebuie să pui de o parte circa 50.000 până la 100.000 de euro. Cred că, la una mie euro pe zi costul spitalizării la spitalul din Viena Teo are de plătit cu totul vreo 90.000 de euro. A, poate se gândeşte cineva la Bruxelles şi ne lasă alegerea sistemului de sănătate unde putem cotiza. Eu aş cotiza pentru sistemul din Franţa. Francofon, de! Şi oricum n-am nimic de împărţit cu Bling-Bling, precum Iubitul şi Stimatul Conducător.


De fapt, apostolii capitalismului ne tot dau în cap cu realizările "peţei libere", şi cum ne-a umplut ea casa cu toate căcaturile ileotronice, al căror preţ scade cu voioşie. Dar toată lumea evită cu obstinaţie să spună cu cât cresc costurile în trei domenii esenţiale: hrană(cu toate progresele generate de genetică şi alte chimicale, cu care îndopăm coana vacă, stimatul porc şi alte galinacee), educaţie şi mai ales sănătate. Cel puţin costurile în sănătate cresc ameţitor, inclusiv ca pondere în PIB, devenind practic nesustenabile. Ele puteau fi accesibile tuturor, dacă nu intrau în logica pieţei şi nu erau dominate de obsesia maximizării cu orice preţ a profitului.


Teo şi-a permis să-şi cumpere sănătate de 90.000 de euro. Bravo ei! Dar nu toţi putem fi vedete de televiziune, interlopi de mare succes, manelişti sau regi ai asfaltului, cu lipici la bani publici, specialişti în vânzări anterioare sau politicieni corupţi. Ăştia nu sunt mai mult de 1% din populaţia României. Întrebarea este: cum rămâne cu restul? Restul se mulţumeşte cu lopatofor şi mormântol, atunci când dau de greu cu sănătatea? E o întrebare la care piaţa nu are răspuns. 


Sigur, există şi cealaltă variantă: să  transformăm spitalele în biserici, şi în locul medicilor să angajăm preoţi. Oricum o slujbă pentru sănătatea cancerosului costă infinit mai puţin decât o cobalto-terapie şi un tratament cu citostatice. Iar dacă mai pupăm şi calcaneul Sfintei Paraschieva ne-am scos!

Noi, românii, am ales calea asta, dacă judecăm după ritmul în care se construiesc biserici, şi se desfiinţează spitale. Aşa că propun ca în locul promiselor spitale de urgenţă guvernul să finanţeze Catedrala Neamului. Asta rezolvă definitiv problema!   

9 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Pai noi n-avem serviciu public care sa se ocupe de sanatate, educatie si hrana, protectie sociala de orice fel si pensii. Ca si in SUA, de unde am "importat" democratie de n-o putem duce, in aceste privinte fiecare se descurca singur, dupa posibilitati. Ca si ei, si noi intretuinem un aparat de stat foarte scump. La ei din cauza investitiilor in inarmare, la noi din cauza coruptiei. nevertheless, banii pe care ii cotizam cu totii, basca o buna cota din impozitele de tot felul, se "privatizeaza" cu japca in buzunare putine prin intermediul aparatului de stat.

Norocul d-nei Trandafir ca si-a permis sa traiasca. Scump, dar viata merita orice efort. Oricum, mai mult efort decit e dispusa administratia statului roman, populata din plin de rozatoare paroxistice de carne de pe ciolan sa faca.

Spitalele or sa ajunga si ele in "curtea" BOR, si vor fi transformate in bolnite, ca pe vremuri. Nu te trata nimeni, te ingrijea precar, si daca aveai zile scapai. Pentru ca bine inteles ca n-ai fi fost bolnav in the first place daca ai fi crezut in Dumnezeu...

Guvernul oricum finanteaza catedrala prostului gust si a lipsei de bun simt, ca oricarui bou ii place sa fie pictat pe pereti ca ctitor, si sa ramina in posteritate drept o personalitate de mai mare impact decit a fost de fapt. Ce de-aia ctitoresc neamurile proaste biserici, din trufie, ca sa nu li se termine povestea faptelor lor marete o data cu viata...

chien spunea...

N-are piata libera solutii? Cum sa nu! Ia uitati-va:

"Deci, la ce putem să renunțăm?

* În primul rând la pensii. Pensionarii nu sunt rentabili, iar Casa Națională de Pensii e deja în situație de faliment. Păi să fie lăsată să dea! Fără pensie, unii vor muri desigur, dar alții vor fi obligați să muncească (pe bani puțini). Așa că nivelul salariilor din România o să scadă enorm, ceea ce va mari automat competitivitatea firmelor românești. O populație săracă obligă firmele să facă export. România va ieși din criză prin consum…dar prin consumul altora!
* La ajutoarele sociale. La toate. Auzi, ajutoare sociale…
* La sistemul de sănătate de stat. Aici e simplu: exista deja asigurări de sănătate private. Medicii deja au început sa se ducă spre spitalele private. Așa că cine are bani, își cumpără asigurare. Cine n-are, nu-si cumpără. Și îi urăm să n-aibă nevoie de asigurare. Multă sănătate! Statele Unite au funcționat 200 de ani așa, până la nefericita reformă Medicare a lui Obama."
http://standard.money.ro/finante-banci-asigurari/gata-nu-mai-sunt-bani-de-salariile-bugetarilor-16763.html

Cosmin spunea...

Costurile sistemului de sanatate nu au fost accesibile tuturor niciodata. Suna cinic, dar ar trebui stabilita limita maxima a serviciilor medicale gratuite oferite. Medicina preventiva, asistenta stomatologica de urgenta, tratamentul bolilor cronice atat timp cat pacientul respecta strict regimul alimentar/de viata prescris, precum si parte a interventiilor chirurgicale de urgenta iar pentru restul plata. Iti permiti, scapi, altfel crapi.
Arbitrariul acceptarii la plata statului pentru operatiile foarte scumpe nu ar trebui permis. Daca e bal sa fie pentru toata lumea.
Cand am sa vad spitalele de stat ca dau in judecata vinovatii de accidente rutiere pentru a-si recupera cheltuielile de spitalizare (asa cum spune legea), cand furturile din spitale (facute de asistente/infirmieri/personal auxiliar) vor fi pedepsite, cand statul opreste mizeriile facute de directorii pusi de el si platiti de noi, am sa cred ca doar "piata libera" este de vina pentru inaccesibilitatea actului medical.

Constantin Gheorghe spunea...

Cosmin, în sănătate nu e nimic gratuit. Plătim asigurări, inclusiv pensionarii o fac, peste un nivel al pensiei. Sigur, sunt oameni care nu plătesc. Poate lor trebuie să li se fixeze un plafon, deşi nu sună tocmai bine pentru o civilizaţie care tocmai cheltui în trei zile vreo juma de miliard de dolari vânând pielea unui clovn!
Putem discuta şi despre preţurile medicamentelor, şi despre cel al echipamentelor, despre multe. În primul despre faptul că sănătatea nu este o marfă şi despre faptul că viaţa nu are preţ. Dar mintea noastră a fost altfel condiţionată...

Lilick Auftakt spunea...

Nu si-a permis ea. Sarbu de la Pro Tv i-a platit spitalizarea.

Constantin Gheorghe spunea...

Lilik, e doar un amănunt. Problema de fond rămâne. Pot să te întreb: pentru tine ar plăti cineva? Şi dacă nu, ce faci?

Karakas spunea...

Nu ma mira ca tipul asta de putere a ales sa distruga sistemul public de sanatate, inlocuindu-l cu ...cred ca este o crima, un atentat la fiinta nationala. Doar o mina de privilegiati au acces la sistem de sanatate de calitate, restul, trece cu ceai...

cristi spunea...

@chien
Tipul ăla pe care-l citezi e un dement periculos şi ar trebui izolat. Altfel s-ar putea să îşi poată aplica soluţiile (toate "finale") bătrânilor şi săracilor - inclusiv copiilor săraci. Nu cunosc situaţia lui Giurgea, dar în general cine susţine astfel de chestii e fie bogat din meritul altora (moşteniri, afaceri murdare) fie un trepăduş. Votez pentru ultima în cazul ăsta, dar rămâne un trepăduş dement...

chien spunea...

@ cristi - fioros mi se pare nu numai ca el gandeste asa si ca i s-a oferit un loc unde sa-si exprime regulat ideile, ci faptul ca exista ceata de adepti. am vazut ca nu aproba toate comentariile contra, dar astia care au aceleasi idei ca el nu sunt putini, ii vad pe multe bloguri, ii aud uneori si in jurul meu si imi dau seama ca ei se inmultesc si se radicalizeaza pe zi ce trece. si culmea, contra propriilor lor interese, caci nu toti sunt bogati, sau macar patroni de firme, ci doar dezumanizati de ideologie si prostiti sa gandeasca in clisee si-n utopii.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...