sâmbătă, 23 iulie 2016

Generația pierdută a Războiului Rece


Actul gratuit de violență de vineri seară, de la Munchen, obligă, mai mult ca oricând, la o nouă abordare a motivațiilor ”atacurilor teroriste”, care să treacă dincolo de obișnuitul clișeu al ”ciocnirii civilizațiilor”, cu varianta sa ”războiul musulmanilor împotriva creștinilor”. Nu mă interesează prea tare ce spun ”analiștii”. Treaba lor. Eu încerc să înțeleg, cât poate fi înțeles, un fenomen, care se va generaliza. Și va lua aspectul unui război între generații, ceea ce este îngrozitor. 

Știu în ce termeni este definită ”generația pierdută” și la ce s-a referit/se referă sintagma. Doar că, în opinia mea, lucrurile trebuie extinse, pentru că atât Primul, cât și cele de-al Doilea Război Mondial au dat lumii propriile generații pierdute. Nu văd de ce Războiul Rece, care nu s-a terminat odată cu prăbușirea ”comunismului” și cu destrămarea URSS, nu ar fi născut propria generație pierdută. 

Din dezamăgirile și frustrările primei generații pierdute, cea a tranșeelor Primului Război Mondial, s-au născut fascismul și nazismul, dar și Revoluția bolșevică. Lucrurile au fost agravate-ca și acum-de o îngrozitoare criză economică și socială. Dezamăgirile și frustrările celei de-a doua generații pierdute au fost atenuate, până la un punct, de generalizarea, în Europa, SUA, Canada, și în alte câteva țări din fostele imperii coloniale, a Statului Providență. Asta nu a împiedicat apariția unor mișcări extremiste, de stânga și de dreapta, care, ca și acum, au ales violența extremă pentru a-și face auzite revendicările. Europa a cunoscut decenii de-a rândul terorismul basc, irlandez, corsican, pe cel al Brigăzilor Roșii, și tot așa. Tot cu morți, tot cu răniți, având drept consecințe tot restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești, tot golirea de conținut a ”democrației”

Războiul Rece nu avea cum să nu nască propria sa generație pierdută. Nu este o generație care a cunoscut tranșeele, deși, să nu uităm, SUA și-au avut trauma lor colectivă, generată de războiul din Vietnam, URSS pe a ei, generată de intervenția din Afganistan. Geneza acestei din urmă generații pierdute trebuie căutată în disoluția Statului Providență, care a dus la distrugerea tuturor mecanismelor de solidaritate. Nu doar a celor proprii Statului Providență, ci pe cele comunitare, în primul rând familia. Sărăcia și individualismul feroce au contribuit la înrăutățirea situației. 

Cei care ucid acum orbește-chipurile în numele lui Allah-oameni, nu doar în Europa(uităm ce este în Libia, în Siria, în Irak, în Yemen, în Israel?), nu sunt decât aparent motivați religios. Nu, principala mor motivație este ura, amestecată cu frustrări, față de o situație care-i împiedică să-și mai imagineze viitorul. Oamenii ăștia sunt prizonierii fără scăpare ai unui prezent mizerabil. Sunt oameni fără viitor. 

Mulți se miră, văzând că marea, covârșitoarea majoritate a celor care comit acte de violență și atentate sunt cetățeni europeni, generic vorbind. Născuți și crescuți aici, educați aici, parte a unui întreg pe care ne place să-l vedem ca unul fără egal în istorie. Ar trebui să se teamă, nu să se mire. Pentru că e foarte posibil ca nu doar tineri aceștia, cu legături în lumea islamică, să se fi radicalizat pentru că nu mai au viitor. Să ne gândim foarte serios la faptul că o întreagă generație nu-și mai imaginează viitorul: educație tot mai proastă, șomaj cronic, lipsa accesului la o locuință decentă, la credit, excluși, practic, din societate, cu legături tot mai slabe cu familia, ca mecanism de solidaritate-de vreme ce familia se destramă, sub presiunea sărăciei sau a ”alternativelor”-și cu un stat căruia nu-i mai pasă de ei. 

Realitatea virtuală nu ține loc de ”societate”, și nici rețelele de socializare de mecanisme de solidaritate. Să umbli ca nebunul, cu nasul în ecranul unui telefon, vânând ”pokemoni”, nu înseamnă că socializezi. Înseamnă că te alienezi. De ce să nu mă gândesc la faptul că un individ precum cel de ieri, care a ucis nouă oameni, înțelegea ce înseamnă să iei viața cuiva. Știu eu dacă nu cumva ieșise din realitatea virtuală? Dacă înțelegea grozăvia faptelor sale? La fel și în cazul celui care a intrat cu camionul în mulțime, la Nisa. 

Pot să mă gândesc că, dacă profitând de vulnerabilitățile acestei generații, după modelul recrutorilor islamiști, niște unii se întrebuințează să facă acest lucru și în mediile creștine, sau în orice alte medii? În fond lipsa viitorului este aceeași pentru toți. Ce ne desparte este doar felul în care ne raportăm la niște valori. Dar în esență nu suntem cu nimic mai buni decât ”ceilalți”, de vreme ce răspunsul la atacul de la Nisa, spre pildă, a fost intensificarea bombardamentelor franceze în Siria, care au provocat sute de morți și de răniți printre civili. 

Ce le oferă recrutorii acestor pierduți în afara lumii? Iluzia unui viitor. Adică le satisfac cea mai presantă nevoie. Deși, încăpuți pe mâna lor, chiar nu mai au vreun viitor! De ce nu vrem noi să le oferim, serios și onest, viitorul de care au disperată nevoie? Pentru că, fără tineri, nici noi nu avem viitor. De ce? Doar pentru că așa niște unii, foarte bogați deja, pot deveni și mai bogați? Pentru că, distrugând orice formă de solidaritate socială, și alimentând războiul tuturor cu toți, pot ei domina și acapara bogăția lumii? 

Ce va naște această nouă generație pierdută? Greu de spus. Oricum, totalitarismul este primul pe listă. Război între generații? Semne sunt, vezi ura generalizată față de bătrâni, care, vezi Doamne, distrug viitorul tinerilor, care sunt obligați să le plătească pensiile, și de asta nu pot ei trăi cum și-ar dori.  Un lucru este sigur: violența. Și ea va atrage și mai multă violență. 

Soluția, simplă, în aparență, ar fi să reconstruim societățile noastre, plecând de la Statul Providență. Nu cred că va fi posibil acum. Lumea trebuie să ajungă cu adevărat într-un impas, ca să accepte ideea echității, și a dreptului fiecăruia la o viață decentă. Mai e până când să putem oferi un viitor fiecărui om...  

4 comentarii:

Blegoo spunea...


Păi.

Cum era cu deviza socialismului: "Cine nu muncește, nu mănîncă!" ?
Acuma... d-ta nene Costică... vii cu sloganul "dreptului fiecăruia la o viață decentă”…

Chiar și nemuncind? Chiar și vînînd pokimoni? Pe telefoane furate, ori date gratis de la guvern? Casă gratis, pat gratis, haine gratis (ori furate), încălțăminte așișderea... asta a fost și este rețeta socialisto-comunisto-liberalo-stîngistă.
A DUMITALE, coane Costică.- regret să te trag de mînecă în toiul tiradei…

Oamenii nu sunt egali.
Unii-s mai înalți, alții mai grași; unii mai deștepți, alții mai proști; unii-s femei, alți-s bărbați; alții... sunt confuzi. Unii-s mușchiuloși, alții sunt ca zoso.

Ce facem în realitatea asta... unde populația planetei nu-i o totalitate de clone d-ale lu' DeCaprio ăla? Unde femeile nu-s toate ca Melania Trump?

Rețeta socialisto-liberală a fost, este și va fi: "Trebe ajutați, ca să-și realizeze potențialul și visele!"
Cu foo' cinzeci de ani în urmă... vorba socialistă era cam așa:

"Nu știi?/
Te-nvățăm!/
Nu poți?/
Te-ajutăm!/
Nu vrei?/
Apăiii... te forțăm!/"

Asta a fost, este (prin diverse țări mai de la apus de Japonia, și mai la sud de Italia… ) și așa va fi veșnic.
Oamenii sunt diferiți. Unii (foarte puțini) sunt buni la jocul de șah; alții (FOARTE mulți) sunt buni la săpat gropi. Americanii… altminterea nu-s proști! S-au prins cum stă treaba: plăteau o adunătură de proști să sape gropi… a doua zi, aduceau alți proști să le umple.

Liberalismul de stînga - din care d-ta faci cu onor parte - încă n-a găsit o soluție la prostie.
Tot ce s-a propus/făcut/executat a fost: “să le dăm bani! să fie decenți!”

Desigur, proștii se înmulțesc geometric, ei fiind mai mulți așea… de felu’ lor. E o realitate. Le dai bani, dar nimic de făcut… ei fac ce știu și ei: se înmulțesc.

Rușii… îi trimeteau în Siberia; nemții, la furnal; comuniștii, la canal. Orice orînduire de stînga a încercat să rezolve problema proștilor.
(mă rog, erau și ceva deștepți printre… dar ăia erau contra soluției de rezolvare a prostiei - deci, au fost dați la grămadă cu proștii; evident, ei au răposat cei dintîi - deștepții, zic)

Dumneata, și Comunitatea Ioropeană… în frunte cu americanii (dar-ar boala cea grea în ei și mușca-iar șărpii ăia vătămători!), ziceți să țipăriți bani; ca să ajungă la toată lumea… să aibe aifoane, adibași și tot ce e necesar unui “trai decent”…

Aicea… se ajunge la faza de dat cu capu’ la perete. E simplu să tipărești hîrtii cu figura lu’ Eminescu, Ceaușescu, Iliescu. Scrii ce vrei pe ele. Chestia e… că e doar un mijloc de schimb.
Nu au valoare în sine.
Maneliștii nu-s proști - ei știu VALOAREA.

Vin eu cu o roabă de hîrtii… și vreau bemveul ăla hoț, negru, din colț. Proprietarul… zice nțț! Vrea o cireadă dă vite, doo’ turme de oi, ceva găini și două dacii papuc cu mălai. Nimeni nu vrea hîrtii. Hîrtia… mă-nțelejeți? (Nelson Mondialu’ ©) are valoarea doar pă încredere; că poți s-o schimbi pă oo, roșii, ceapă, baterii.

Tipărești hîrtii fără număr-fără număr… obții hîrtie igienică. Nu le vrea nimeni, nici măcar guvernu’ care le-a tipărit.

Ce-i de făcut?

Pui biciu’ pă minoritatea productivă - jupoi pielea dă pă ei, le iei plusprodusu’ muncii, cum bine zicea Marx Engels ăla.
Dar ei sunt tot mai puțini, că-s obosiți, n-are timp să se înmulțească.
Curînd… rămîi doar cu proștii.
Ce faci?

Iei împrumuturi, ca nea Nicu Ceașcă. Prost fiind și tu, nu citești toată polologhia, plus că n-ai ochelarii la tine (că dă prost la mitinguri să vază proștii că ejti ‘telectual),
Semnezi.
Iei banii, cumperi banane, portocale, proștii e fericiți.

Vine scadența.

Pui o replică de Moromete: “De unde să vă dau… dacă atîta e? ”

https://www.youtube.com/watch?v=NM7JGCpTxCM

Ideea de “echitate” e o iluzie, o fantezie liberală de stînga.
Zic, afirm și latru!

T-Rex spunea...

Dupa ce Merkel s-a intilnit cu Holland si Renzi pe insula italiana, azi s-a intilnit cu Tarile Visegrad. O mare palma pentru Romania si Bulgaria, care se vede ca NU conteaza in UE. Diplomatia noastra e in deriva maxima pe tema asta, pentru ca Romania nu reuseste sa aibe o voce in UE, mai ales intimpurile astea critice.

Tarile Visegrad vor armata europeana. Romania ce pozitie are vis-a-vis de propunerea asta

Anonim spunea...

Problema Romaniei este una singura: taranimea lipsita de constiinta nationala si de orice altceva, calitati care, daca le-ar avea, ar putea sa fie oameni cu identitate si detinatori ai unui sistem de valori autentic. Toti se cred de-a valma desteptii planetei, desi ei provin din familii de analfabeti, care insemnau zecile de procente de vagabonti ai satelor inainte de 45.
Exemplu ai mai sus, in desteptul care-si spune Blegoo care precis provine din familiile care dormaeau cu gainile in grajdurile patriei interbelice si care acum, daca a fost trecut printr-o scoala si a tras cu urechea la zvonuri care apar la colturile de strada, deja se crede in masura sa dea lectii tuturor. De observat bestialitatea tipic taraneasca! Sa nu uitam, ca absolut toti tortionarii au fost romani proveniti din aceasta categorie sociala, care a gasit de cuvinta sa se reazbune pe cei care aveau mai mult si cunosteau mai multe.
Romania de astazi este opera lor, a taranilor care sint peste tot in fata si care au cea mai mare gura. Ei distrug si tot ei urla!
Daca in trecut cereau certificate de ilegalisti dupa 89 se bateau pe diplome de revolutionari. Obiceiurile nu dispar ci se adapteaza un pic.
Faptul ca-n spatele vostru este intuneric se vede, iar aceasta situatie nu poate fi schimbata, din simplul motiv ca timpul nu poate fi recuparat.
Tu scrii bine insa lipsete exact 50% din date si fapte iar asta inseamna o viziune distorsionata a orice crezi ca intelegi. D-aia strainii ne pacalesc asa cum nu-i pot pacali pe altii! Bine, la asta contribuie mindria si incapatinarea, ambele de esenta taraneasca si care ne mentin la pamint, deoarece nimeni nu vrea sa invete nimic care ar insemna in esenta ca s-a pacalit respectiv ca topt ce-a stiut este prost.
Sper sa intelegi, ca elita romaneasca a fost distrusa cu ajutorul taranimii, iar acestia au fost ridicati, deoarece era clar, ca nu pot opune vreodata rezistenta elitei globaliste. Asa simplu este!

Vizepräsident der EU-Kommission: „Monokulturelle Staaten ausradieren!“

https://www.youtube.com/watch?v=t9_VSp3_564"Europe must accept Diversity or face War": Timmermans in EU Parlmt: No more Nation States

https://www.youtube.com/watch?v=N14U5ZE-N2w"Europe must accept Diversity or face War": Timmermans in EU Parlmt: No more Nation States

https://www.youtube.com/watch?v=N14U5ZE-N2w


The Most Disturbing Video on the Islamic Invasion of Europe You'll Ever See

https://www.youtube.com/watch?v=pZ4LDrdrUz4


Hidden camera shows shows streets blocked by huge crowds of Muslim - Islam in Paris 

https://www.youtube.com/watch?v=RScj18u_QCM


Der „Goldmann Plan“ zur Zerstörung Europas

https://www.youtube.com/watch?v=ZMkGC9q2yKw


Der kulturelle Tod Europas kann bereits 2017 unumkehrbar werden

https://www.youtube.com/watch?v=TL_9FOxMJEI


"Allahu Akbar, Europe is ours!" - 100% African, Male and Muslim: The Reality on Europe's Coastlines

https://www.youtube.com/watch?v=QQwLzX0UL7M


Blood on Their Hands: Europe's Immigration Lie

https://www.youtube.com/watch?v=v2-yuJkhk2w


Blood on Their Hands: Europe's Immigration Lie

https://www.youtube.com/watch?v=v2-yuJkhk2w


Dr. David Duke - Manufactured Crisis in Europe & True Human Rights - Hour 1

https://www.youtube.com/watch?v=4kbJIi0X_SI


End Times Signs (Latest Events #67) June, 2016

https://www.youtube.com/watch?v=kMOL6L9Hrh8


Lucifer has Arrived "Breaking News"

https://www.youtube.com/watch?v=kqm-NYzzH40

SorinPLATON spunea...

Foarte bun articol. Ca de obicei...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...