marți, 9 aprilie 2013

R.I.P. Thatcher

 
 
Nu mi-a plăcut nici izbucnirea de veselie a unora la moartea lui Thatcher, dar nici valul de osanale ridicat de mai toți ”dreptacii” de pretutindeni unui personaj care, în politică, a reprezentat tot ce poate fi mai odios în ”capitalism”. A murit un om, pe care vârsta și boala îl transformaseră într-o ruină, un om care nu mai făcea priză cu realitatea. Tăcerea e cea mai bună atitudine. Omul Thatcher să se odihnească în pace! Politicianul Thatcher poate fi judecat oricând; de fapt, verdictul a fost dar chiar din anii în care tăia și spânzura, la conducerea Marii Britanii. O Mare Britanie pe care a schimbat-o, dar nu în bine.

Apoi, nu ea, și nici Reagan, nu au doborât comunismul. Momentul 1989 nu este cel al unei ”eliberări” a Estului, ci al unei alte subjugări, este momentul trecerii lui sub biciul neo-liberalismului. Idioții care manifestau în tot Estul pentru ”libertate” nu-și revin nici acum, și nu recunosc că în locul libertății au dat peste o nouă servitute, și mai a dracului decât cea din ”comunism”. Nu admirația esticilor față de ”capitalismul popular” promovat de ”Doamna de Fier” a dus la schimbarea din 1989, ci un lent proces de disoluție a capitalismului de stat. Acum vedem, exemplul chinez fiind elocvent, că, lăsat să se dezvolte, și permițându-i-se să aibă acces la toate piețele, capitalismul de stat din Est ar fi ajuns să îngroape capitalismul așa-zis de ”piață liberă”, o altă mizerie propagandistică.

Să fim onești: Thatcher nu a fost decât o slugă, sluga celor cu bani, care conduc cu adevărat Marea Britanie, și ea a pus statul britanic fără ezitare în slujba intereselor lor, în detrimentul cetățenilor englezi. Mai mult, a folosit subordonarea față de interesele SUA pentru a încerca refacerea, pe cât posibil, a Imperiului Britanic, participând, și ea, și urmașii ei, la tot felul de aventuri militare.
 
Neo-liberalismul anilor Reagan - Thatcher nu a produs nici mai multă prosperitate pentru toți, veniturile clasei de mijloc din Marea Britanie, SUA și din Occidentul european scăzând continuu din anii 80 ai secolului trecut, nici o lume mai bună, mai pașnică și mai democratică. Distrugând sindicatele, cei doi au dat o lovitură mortală democrației. Lăsându-se corupți de cei bogați, guvernând exclusiv în numele lor, cei doi au demolat democrația reprezentativă. Au reușit să șteargă diferențele între partide, fiind cu toții, de facto, în situația de a nu mai avea alternativă politică. Suntem acum în prezența unui regim politic cu partid unic chiar și în vechile democrații. Care mai este deosebirea între conservatori și laburiști în Marea Britanie, între democrați și republicani în SUA?
 
Avem ce reproșa politicianului Thatcher, această ”Doamnă de Fier”. Ei îi putem ura să ”Ruginească În Pace!” Omul Thatcher are dreptul să se odihnească în pace, ca oricare dispărut dintre noi...

6 comentarii:

clerc spunea...

Prietene Constantin,

iti inteleg compasiunea, doar ca ea se bizuie pe schizoidie, pe o splitare a realitatii: unu-i politicianul, altu-i omul privat. Fals. Daca omul nu era cum era, cu siguranta ca si politicianul ar fi aratat diferit. Insul este ins si cind conduce o tara, si cind se baseste pe tron (nici o aluzie de data asta la Basescu). E acelas, e unitar, nu se prezinta ca o ceapa, cu mai multe foi.
Altfel, 100% de acord cu analiza ta, una corecta. Madama de fier a fost un monstru politic si a pregatit asasinarea viitorului.
Romano Prodi gindeste si el in termeni similari.

http://www.pesurse.ro/2013/04/09/romano-prodi-politica-economica-a-fostului-premier/

Iar The Reds au si ei dreptatea lor.
http://www.youtube.com/watch?v=Nhme9zaK4WU

E gresit sa-i dorim sa rugineasca in pace? Nu stiu, ma intreb...

radu spunea...

De acord cu voi.
Reactia britanicilor din zilele astea e elocventa.
Un lucru bun a facut, totusi, mama lui Mark Thatcher: a luptat pt. pastrarea lirei.

Béranger spunea...

Mă dezamăgiți. Crunt.

1. Citiți aici o listă de căcaturi făcută de Țața Ruginită. Pentru cele de politică externă (citiți cu atenție) ar fi trebuit judecată pentru complicitate la genocid în formă continuată. Susținătoare a lui Pinochet, a lui Pol Pot, a lui Saddam Hussein, a apartheidului, ș.a.m.d. Dar să nu uităm politica internă!

2. Madam a preluat o Britanie aflată în căcat și cu o inflație galopantă, dar cu un șomaj de 1.5 milioane. În timpul mandatelor sale, șomajul a atins și 3.3 milioane. La sfârșitul celui de-al doilea mandat, era pe la 3 milioane. Când a plecat cu șuturi în cur din cauza „Community Charge”, era pe la vreo 2 milioane.

3. Unii consideră că ea și Reagan au pus bazele crizei actuale. Și eu cred la fel. Tot cei doi au aruncat nebunii din balamucuri pe stradă, căci doar costă.

4. Dacă vă pretindeți de stânga: Margaret Thatcher: a brutal ruling class warrior is dead.

5. O pizdă proastă pentru care decolonizarea s-a oprit cu eliberarea Indiei (și a Pakistanului), și care credea că pizda reginei are vreun drept legitim asupra insulelor Malvine. Cretina asta a imbecilizat și nazificat poporul britanic, care și azi crede că insulele Falkland le aparțin de drept. Că cică așa au zis la referendum cei 300 sau 3000 de locuitori ai insulelor! Păi sigur, luați orice alte insule pustii de pe planetă, aduceți sau trimiteți acolo niște oameni plătiți cu salarii grase (deh, condiții grele, ca expații trimiși în România) și cu pensii din bugetul unei țări ca Marea Britanie (care, oricât ar fi în căcat, e una din marile puteri), și normal că ăia or să vrea să fie britanici!

Mă așteptam la mai mult de la Dvs.

Emigrant spunea...

Bai carnatilor, macar Thatcher si-a asumat pe fata optiunea, a tinut cu bogatii, a fost de dreapta (aproape extrema).
Dar voi? Voi ce sunteti ba limbricilor?
Ce identitate aveti voi ma?
Cum va deosebiti ma intre voi, care-i de dreapta si care-i de stanga?
Dupa cracul pe care tineti pula?
Cum poate fi de stanga cocalarul drogat Mazare care sustine ''biserica'', de fapt afacerile gastii lui cu biserica?
Cum poate fi de dreapta cocalarul securist Basescu, care traieste dintotdeauna ca o lipitoare pe spinarea statului?
Aveti curajul ba distrusilor sa va asumati raspicat vreo ideologie?
Nu aveti cacatilor.
TOTI vreti doar sa ajungeti la putere ca sa furati singuri.
Si TOTI va bazati pe acelasi ''electorat'': tiganime, cocalarime, bugetari incompetenti si pensionari tinuti in foame. Asta e electoratul vostru comun.
Deci hai sictir jigodiilor, nu faceti nici cat cenusa lui Thatcher.

Béranger spunea...

Xenofobă și rasistă, doamna Rugină: „I like Sydney but you can't allow the migrants to take over”. Soția primului ministru australian fiind malaeziană, și fiind de față. Surse: BBC, The Guardian.

clerc spunea...

Draga emigrante (ptiu, na ca nu stiu cum face numele la vocativ, o sa o sun pe Eba, patroana voastra spirituala, a celor de "dreapta" si stingaci la gindire, basisti in suflet si simtiri),

asadar, prietene mic, simpatic si delirant oligofren "de departe", ai dreptate. Dar 100%! Cu-adevarat, cenusa lui Maggie este admirabila, iar toate urarile cumulate ale gosistilor de pretutindeni nu fac nici 1% din sacrosancta cenusa a madamei de fier. Asa e, ce sa fac, recunosc evidenta...
Insa un lucru trebuie sa recunoasca si The Old Bitch: noi ne putem pisa pe cenusa ei, in vreme ce cenusa ei nu se (mai poate) pisa pe nimeni. Dar daca tu vrei si esti amator, ce-ar fi sa ti-o prepari drept unguent al orificiului pe care te sodomizeaza neoliberalismul si filosofia popularilor/republicanilor? Cred ca ar fi un gest sanitar, caci dupa bolboreselile tale, se pare ca prezenta hemoroizilor iti accidenteaza grav ontologia personala a fiintei tale de cacat...
Parerea mea.
Hasta la victoria, loco!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...