vineri, 26 aprilie 2013

Ce ne spune nouă băsescu

 
 
Ieșirea lui băsescu, în seara asta, a avut un singur scop: să lanseze campania electorală pentru europarlamentare a PPE în România(faptul că PPE înseamnă acum nu doar PDL și UDMR, ci și Mișcarea Populară sau Forța Usturoiului e doar un amănunt). PPE riscă să și-o ia zdravăn în freză(bine, nu va singurul lovit!), pe motiv de austeritate. Și atunci nu există decât o linie de apărare: ”austeritatea a funcționat, suntem salvați, nava a fost adusă în port!”
 
Ca un lider populist ce se află, băsescu a făcut și un exercițiu de pupat poporul în cur, cu ”omagiile” lui referitoare la suferințele românilor, care au suportat cu stoicism ”austeritatea”, pentru ca acum să-i guste fructele. Care fructe, însă, că ea nu ține de foame, nu ține de cald, nu generează locuri de muncă, alungă milioane de oameni din țară, lasă în ruine sistemele de educație, de sănătate, de protecție socială? E băsescu atât de idiot să creadă că toate astea vor fi uitate, de dragul înscrierii în deficitul bugetar negociat cu CE și cu FMI?
 
Nimeni nu trăiește cu gândul că viața lui trebuie să fie subordonată imperativului menținerii echilibrelor macroeconomice. Cu ce s-ar deosebi asta de comunism, de modul de gândire de atunci? De fapt, ni se spune că între cele două sisteme nu există, în esență, prea mari deosebiri, doar că în comunism societatea era ceva mai echitabilă. Gândirea totalitară n-a dispărut, și-a schimbat doar înfățișarea și discursul, iar liderii actuali manifestă același dispreț față de democrație și de voința cetățenilor ca și liderii comuniști, dacă nu mai rău.
 
Evident, discursul lui a fost și o pledoarie pro domo. E din ce în ce mai obsedat de ceea ce se va scrie despre el în cartea de istorie. Pentru românul de rând asta este ultimul lucru care contează. Pentru toată ceata de băsiști, mai mult sau mai puțin intelectuali, este un lucru fundamental, pentru că și-au legat numele de băsescu, și sunt judecați în funcție de el. Așa că vor pune umărul la construcția statuii lui băsescu din manualul de istorie. Mașina de propagandă se va ambala în lunile care urmează. Și iarăși tâmpeniile dementului vor oculta dezbateri importante, și în primul rând pe aceea a noului priect național. Care, măcar teoretic, ar trebui să fie intrinsec noii Constituții. În loc de asta vom prinde muște împreună cu băsescu. Spor la treabă!   

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...