Nu, n-am să-l acuz pe Ponta de trădare. Pentru un motiv extrem de simplu: el trebuie să guverneze nu în abstract, ci în niște condiții concrete. Care înseamnă și băsescu la Cotroceni, și Macovei mâncând căcat la Bruxelles, și angajamente aiurea luate de portocalii în numele României, și multe, multe altele. În aceste condiții, pe care le cunosc bine și Antonescu, și Voiculescu, și membrii sectei anti-băsiste ”Martorii Antenei 3”, singurul lucru care se poate face este să construiești diverse compromisuri, pentru a putea schimba ceva.
Deși nu pare, nominalizarea unor posibili șefi la Parchete a spart gașca lui Morar de la DNA, care a ajuns, cu binecuvântarea lui băsescu, nu doar un soi de poliție politică, ci și un pericol pentru democrație. Și a spart-o cu omul, Kovesi, și cu mâna lui băsescu, aia care va semna decretele de numire! Mie nu mi se pare asta chiar o înfrângere pentru Ponta, dimpotrivă! A ieșit din dispozitiv principala sculă băsesciană de luptă împotriva USL. Ponta trebuie felicitat, nu înjurat! Și, cu mânuța lui Kovesi, care, acum, după ce și-a luat porția de înjurături de la Morar, are și ea niște polițe de plătit, vor fi scoși de urechi și alți băsiști grav. Ce e rău în asta?
Deja încep să se vadă rezultatele acestui compromis. Un fost lider al PDL este acuzat de SRI de distrugerea economiei. Până acum dosarul lui a zăcut sub curul lui Morar. Cum vi se pare? Aștept să văd ce zice Morar, care are conferință de presă la ora 11. Dacă alege confruntarea cu Ponta și băsescu, în numele ”independenței justiției”, nu-l văd bine! Dar deloc bine! Refuzul lui de a da curs reclamațiilor guvernului Ponta nu pledează în favoarea lui, dimpotrivă. Sincer, mi-l doresc în cătușe pe Morar! Ceea ce se poate întâmpla, mai repede decât ne-am aștepta.
Coabitarea este un rău necesar. Politica nu se face în spațiul virtual, în condiții ideale. băsescu este un dat. Noi n-am fost în stare să ducem la capăt ceea ce au început alții, adică destituirea lui băsescu. Știam de existența pragului, oricât de nedrept și de vârât pe gât de UE ar fi fost el. De ce n-am votat mai mulți, să trecem pragul? De ce au stat atât de mulți acasă? De ce nu acceptăm că unora nu le pasă, iar alții chiar cred în băsescu?
România trebuie guvernată. Dacă pentru asta Ponta e obligat să-i facă unele concesii lui băsescu, asta e, trebuie să le facă. Pentru că și cu băsescu, și fără băsescu datoriile externe sunt alea care sunt, și trebuie plătite, cu sau fără băsescu economia europeană, de care depindem mult prea mult, este în picaj, sănătatea este tot subfinanțată, la fel și educația, sărăcia este tot acolo, și cruntă. Nu se pot rezolva doar prin dispariția lui băsescu. N-am învățat nimic din dispariția lui ceaușescu?
Ponta trebuie să se întoarcă la agenda publică, și, folosind Constituția și legile țării, să readucă puterea lui băsescu, extinsă ilegal și anti-constituțional de slugile lui de la CCR, în limitele constituționale. E un drum mai lung, dar mai sigur. Iar anti-băsiștii extremiști sunt rugați să-și consume frustrările strict în cadru privat, și să nu le mai transforme în instrumente de presiune asupra guvernării. Nu poți face din frustrări politici publice.
Nu cred că USL a fost votat doar din ură față de PDL și de băsescu. Ar fi îngrozitor! Nu, eu cred că USL a fost votat pentru a face niște lucruri, care să vină în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor oamenilor. Va fi judecată după felul în care împlinește aceste așteptări și satisface aceste nevoi, și nu după cât de artistic i-o trage lui băsescu. băsescu e deja istorie, și dacă dă și el din lăbuțe, asta e, trebuie să demonstreze că mai există. USL trebuie să guverneze cu gândul la viitor, nu la trecut. Iar Ponta are mai multe în comun cu viitorul decât băsescu. Și asta e o realitate de care trebuie să ținem cont...
11 comentarii:
@Dle Gheorghe
Nu a iesit din dispozitiv nici un fel de "scula" a lui basescu. Scula a fost "promovata" intr-un post in care devine "intangibil" pt 9 ani de zile, post din care isi va face "mendrele din plin" pe mana lui basecu, macovei si compania.
Nu ai ce compromisuri sa faci cu basescu. El trebuie doar "ignorat" si limitate legal toate puterile prezidentiale. Numirile prezidentiale sa devina simple "formalitati" asa cum au fost stipulate in lege si nu "decidente".
Nu o sa vedeti "catuse" pt Morar pana nu ajunge cineva sa "priveasca" modul in care s-au facut dosarele la dna si "notele interne" date de acesta spre procurooi. Pt ca ele exista si nu "penale".
Romania poate fi guvernata fara nici o concesie data lui basescu. Cu conditia sa ai "oamenii" si "competentele" necesare ceea ce ponta nu are.
USL a fost votata numai pt al trimite "afara" (la racoare) pe basescu. Nu a fost votata nici pt "intampinarea nevoilor" societatii, etc. Pt asta era suficient sa lasi libera "piata". Sa nu te mai amesteci tu "ca stat" (ca smecheras de partid) in economie.
Basescu nu este inca "istorie". Ponta insa a inceput sa devina.
Constantin, de acord cu tot ce spui. Eu fac parte dintre aceia care au votat USL cu gandul la viitor, la politici mai bune, la apararea intereselor majoritatii.
Ba, eu cred ca de abia acum incolo va incepe "coabitarea". Sa speram ca Ponta este suficient de inteligent pentru a pune exact granetele coabitarii. L-as fi vrut si eu pe Basescu inafara puterii de a face rau, in acceptiuna mea data termenului. Dar nu pot sa ignor ca exista un numar semnificativ de conationali care mai acorda incredere acestui om. Si cum mie nu mi-a placut cand altii isi bateau joc de convingerile mele, nici eu nu o sa-mi bat joc de convingerile acelor care-l crediteaza pe Basescu.
O sa-i combat, sper sa-i conving, dar nu le dispretuiesc opiniile. Asta e, trebuie sa mergem inainte cu materialul politic furnizat de cetatenii romani care au votat! Fara isterii, fara tentatia anarhiei.
Hmm, cred mai degraba ca Ponta, confortabil pe sustinerea publica si ca n-o sa se supere chiar toata lumea dintr-atata lucru, a incercat o manevra de off-side la Basescu - ii propune direct si legal, sa adaog, numele pentru desemnarile de procurori de tot felul, printre care si preferata lui Basescu si il lasa pe Basescu sa sparga nuca pe care singur a pus-o pe masa: daca zice da, ii aprob, n-o sa las sa-mi scape prilejul - atunci Basescu este cel care incalca procedura ceruta tot de el cu plansete, reclamatii si vaicareli la CE si sa se descurce Basescu cu CE. Daca lui Basescu o sa-i fie jena s-o mai aprobe pe Kovesi (ca incalca procedura ceruta de el si laudata si intarita de latraii lui) rateaza deci ocazia oferita pe tava si Kovesi nu va mai fi propusa alta data, ca de' doar ce a fost refuzata de presedinte si nu mai are rost sa i-o propunem. Si pare ca Ponta ar castiga pana la urma, macar a destelenit situatia blocata. Ce n-a inteles Ponta este ca pe Basescu il doare la 15 cm de gaura fundului de CE si de oricine altcineva decat de el si ca nu exista varianta in care ar rata oportunitatea Kovesi la tava, cu cartofi prajiti, si asa Ponta si-a dat singur autogol. Stai sa vedem daca Basescu nu il respinge pe protejatul lui Ponta si il cere pe Morar prin procedura CE, atunci sa-l vad pe Ponta ce mai face.
Romanii nu prea au cultura dialogului si a coabitarii. Trebuie sa stim sa traim si alaturi de persoane care nu ne plac. E adevarat ca Basescu e nespus de nesuferit pentru multi, si simpatic pentru altii. A facut si mult rau, si nu s-a priceput sa construiasca, ba din contra. Dar ca sefi de institutii, asta e, trebuie sa dialogheze intre ei pentru binele tarii.
Kovesi are "pile" la UE. Poate ca e si buna profesional, desi daca imi aduc bine aminte am criticat-o in trecut.
Ponta insa a gresit pentru ca nu s-a consultat cu Antonescu si PNL. Si el mai are de invata cum se coabiteaza intr-o alianta politica.
In final, chestiile astea de mutari de sefi in institutii e o treaba administrativa. Nu ar trebuie sa produca isterie nationala.
he he he.."secta antibasista, martorii Antena3"
Zi-i mai bine Haznaua 3, ce sa te incurci cu fineturi.
Pai ori Koabitam ori nu?
He he he...
Inainte sa guverneze in real, Ponta trebuie sa fie loial lectoratului si partenerilor de guvernare.
Probabil trocul a fost mai amplu: Ponta ii da lui Basea procuratura, Basea il lasa pe Nastase linistit si'l vinde pe Videanu.
Intre timp Dragnea ne explica ca Basea ar trebui sa rupa foaie cu foaie Constitutia ca sa ne ai gandim la suspendare, poate nici atunci, iar Udrea nu a jefuit 4 miliarde ci doar 1, nu de euro ci de lei, si nu a fost jaf ci investitie: ehei ce bine ne prind telegondolele acum:)))))
Ca la mafioti.
Traiasca Justitia independenta si noua guvernare.
Eu nu mai cred de mult nici in raul necesar, nici in raul cel mai mic, nici in strinsul din dinti acum ca sa ne fie bine mai incolo. "Mai incolo" n-a venit niciodata pentru mine, mereu am fost ala care a trebuit sa se sacrifice, cu generatia sau singur, sa astepte, sa se multumeasca cu putin, mereu am auzit ca "acum nu e momentul". Iaca, m-am saturat. Nu cred in bunele intentii ale politicienilor din RO, si nici nu cred ca au vreun plan pentru "cei multi". Nimeni nu are. Asta e o himera imensa.
Ponta e cine e, un mic smecheras parvenit care a ajuns si el la putina carnita ramasa pe ciolan dupa ce marele smecher parvenit care i-a fost mentor s-a dat la o parte. E un dansator pe sirma care face tot ce poate ca sa-si astearna in fata o viata la putere mai lunga decit a inaintasilor sai. A invatat de la ei ce trebuie sa faca, si face cu mare arta, ii joaca pe toti pe degete cu arta, de la parteneri pina la votanti. What's in this for me? Nothing at all. Eu nu maninc sperante.
Cum se face lin tranzitia la perioada post-Basescu?
Se pune premier un baiat din servicii *. Baiatul e santajabil **.
Baiatul, la ordinul UE si SUA pune procurorii care trebuie. Acesti procurori nu-i vor ancheta serios niciodata nici pe Basescu si PD-L nici pe cei din PSD.
Nici mizeriile UE sau SUA din Romania. Mai ales ca urmeaza noi privatizari/jafuri (Rosii Montane, gaze de sist).
Prin intelegerea dintre Ponta si Basescu se asigura si niste locuri frumoase pentru PD-L in viitorul Parlament European. PSD si PNL oricum castiga locuri in PE.
Crin Antonescu mimeaza disidenta dar le face jocul pentru ca altfel nu va mai fi ales presedinte.
Conteaza cine numara voturile. Asa ca Crin va sprijini prin PNL si USL guvernarea iar guvernarea il va face presedinte.
Tara va fi jefuita in continuare, poporul ramane cu buza umflata in continuare.
* - Altfel cum sa fi avut o ascensiune asa rapida in PSD, partid vechi si greu cu oameni vechi si grei
** - Panait si altele
Se vede treaba ca cei care sustin ca memoria colectiva e scurta au dreptate. Drept pentru care zic c-ar fi cazul sa ne amintim niste lucruri:
-un baiat a concentrat, efectiv, toata puterea in mana lui. Cu mult tupeu si bagandu-si picioarele in Constitutie. Urmare a acestei stari de fapt, aia cere-si spuneau pana anul trecut "opozitie" au ajuns la concluzia ca separat nu au cum sa se lupte cu sistemul baiatului din dealul Cotrocenilor, asa c-au pus de-o alianta, avand ca obiectiv principal demontarea acestui sistem.
-alianta asta a castigat anul trecut cam tot ce era de castigat, nu pentru ca aveau un program economic si social de Nobel, ci pentru ca au venit cu sloganul "dreptate pana la capat". Care a convins cam 4,5 milioane de alegatori la locale si cam tot atatia la parlamentare. As mai aminti si faptul ca la votul de investitura, primul ministru nu a prezentat un program economic ci liniile directoare ale acestui mandat.
-intre alegeri, suspendarea machitorului. Care n-a fost ratata din cauza noastra, ca n-am iesit suficient de multi, asa cum spuneti, ci din cauza inteligentilor mari juristi ai aliantei, care si-au dat seama prea tarziu ca in lege era specificat pragul. Au incercat s-o dreaga prin ordonanta si asa s-au inflamat lucrurile. Reamintesc si faptul ca domnul Rus a batut in cuie numarul alegatorilor (si asta fara sa-l intrebe nimeni, ca nu de la el trebuia sa vina numarul). A, sa nu uit, suntem in 2013 si tot nu stim cati suntem si care-i numarul celor care aveau drept de vot la momentul recensamantului. Asa ca nu stim daca am fost multi sau putini. 8,4 milioane.
Acum, ca ne-am amintit astea, sa vorbim si despre compromisuri. Alea necesare, dupa cum bine spuneti. Compromisuri care tin de "recuperarea" unora care-au fost trup si suflet langa machitor si acum fac parte din "suita" aliantei invingatoare (si nu facem acum comparatii intre partidele componente ale USL). A urmat compromisul "tratatului" de coabitare. Apoi compromisul (tentativa) UDMR. Acum compromisul Kovesi. Care se leaga de mizeria facuta Monei Pivniceru. Si astea-s alea care nu puteau fi ascunse, Cate alte compromisuri s-au facut insa in saptele usilor inchise? pare ca unul dintre ele e legat de Lenuta. A mai aparut unul in prim-plan, cel care-l priveste pe judecatorul CEDO Barsan. Asa arata "dreptatea pana la capat"? ca o intelegere privata intre cel care sistematic incalca legea si cel care-a sustinut ca n-o va incalca niciodata? Desigur, prin disparitia machitorului nu se rezolva problemele economice si sociale. Dar parca n-ar fi normal ca vinovatul pentru toate ororile si mizeriile din ultimii ani sa sacpe nepedepsit. Si cam asta se prefigureaza. Omul si-a securizat pozitia, CSM-ul lucreaza pentru el, CCR-asisderea, pare ca si DNA-ul, umbla vorba prin targ ca modificarile Constitutiei nu vor afecta nici CCR si nici CSM. Sunt toate conditiile indeplinite pentru ca omul sa iasa onorabil din functie, cu casa, masa, masina si garda personala. Pe bune.
"Ponta trebuie să se întoarcă la agenda publică" - foarte corect. Deocamdata pare a fi extrem de ocupat cu agenda sa personala, de securizare atat a propriului mandat cat si a celor apropiati lui (vezi amendamentul depus de deputatul Iordache, vezi tentativa de stopare a infiintarii comisiei senatoriale pe tema Barsan).
Ponta ar trebui sa guverneze. Deocamdata n-o face prea bine. E adevarat, are numai 3 luni. Dar la fel de adevarat e faptul ca primul ministru a cam fost ocupat cu altele. Nu ma intereseaza deloc viitorul baiatului din deal. Si nici al actualului prim ministru. Dar vad ca in timp ce baiatul din deal si l-a securizat, Ponta actioneaza ca si cum nu l-ar interesa.
Mi-e greata.
Interesantă, sper că nu şi interesată, pledoarie caprovarzistă !
A nu crede că s-a votat Jos Băsescu şi nu Sus Ponta este nu numai o naivitate ( la fel de mare ca aceea de a nu crede că nu a fost îndeplinit cvorumul ;) ), dar mă rog, timpul ne va lămuri mai repede decât speră unii !
Degeaba !
Trimiteți un comentariu