Ce mă deranjează cel mai mult în viaţa publică este ipocrizia. Care, în politică, merge mână în mână cu demagogia. Deşi nu are legătură cu subiectul postării, deschid o paranteză: azi am închis capitolul "La ordinea zilei". Sigur Dana Grecu are nevoie de un consult de specialitate, iar Radu Tudor şi Neil Şmecher de un transplant de onestitate intelectuală. Aşadar, şi în emisiunea cu pricina s-a plâns pe umărul săracilor muncitori de la Oltchim, pe care îi oropseşte limbutul Ponta, care l-a speriat pe sărmanul DDD, ce s-a zburătăcit pe meleagurile berii şi cârnaţilor cu varză.
Greu de crezut pentru un om de stânga, am să-i cam bag în pizdele mamelor lor de muncitori, pentru că au fost complici, direct şi prin liderii de sindicat, cu managementul defectuos şi fraudulos . Ei nu au văzut în ce hal arată combinatul? Nu s-au întrebat din ce bani li se plătesc salariile? De unde bani pentru echipa de handbal? De unde alte avantaje? Nu au văzut cum se jefuieşte firma? A cârâit cineva? NU! Atunci şi-o merită! Pe ea, pe soartă!
Nu mai avem sindicate, ci doar nişte mafii mai mari sau mai mici, care au contribuit din plin la distrugerea bazei productive a economiei româneşti. Iar muncitorii le-au susţinut, împotriva intereselor lor. Cine, în afară de Isărescu, au rămas neschimbaţi din 1990? Liderii centralelor sindicale? Ce au făcut pentru oameni? Mai nimic, lăsând la o parte câteva categorii favorizate, gen Metrou.
Nu se va schimba nimic până când nu vom avea sindicate demne de acest nume, care să fie parteneri oneşti ai patronatelor, în numele muncitorilor, şi nu complici la hoţiile patronilor. Şi fără presiunea membrilor de sindicat, această reformă nu va avea loc...
3 comentarii:
Eu sunt mai de acord sa dea o intreprindere unui roman decit unui strain. Dar, e greu de inghitit pilula politica aferenta. Din pacate, nu avem oameni de afaceri de calibru care NU sunt implicati politic. Poate Tiriac. Dar ala nu e interesat de Oltchim.
Mai toti jmecherii astia romansi si-au facut averile sugind la bugetul unui guvern politic. Dar, cam asa e peste tot. Bogatii merg mina-n mina cu politicienii, o mina spala pe ailalta. Capitalizmu' lu peshte!
Odihnește-te în pace, Virgil Săhleanu !
Ipocrizie, demagogie, fariseism, dar dincolo de toate astea, hotie fara margini si incompetenta.
Aseara s-a cam sarit calul la A3, e adevarat. Dar sa nu uitam ca onor primul ministru a iesit pe sticla cu declaratii de tip "ala n-ar niciun ban", desi am inteles ca termenul pana la care trebuiau achitati banii era de maxim 10 zile de la data licitatiei. Daca primul ministru a dat tonul, "muzica" nu poate fi decat asta.
Acuma, sigur ca liderii aia de sindicat sunt si ei vinovati de ceea ce se intampla la Oltchim. Pentru ca participa la toate AGA si sedintele CA. Sau ar fi trebuit sa participe. Si ar cam fi trebuit sa cunoasca situatia. Muncitorii, nu. Din experienta proprie va spun ca nimeni nu informeaza personalul de executie despre astfel de probleme. Nu-i mai putin adevarat ca, daca-si primeste salariul la timp, muncitorul nu este deloc interesat de unde vin banii, mai ales intr-o companie in care statul este actionar majoritar.
Dragos Bora amintea de Virgil Sahleanu. Si sunt de acord, Sahleanu, Dumnezeu sa-l odihneasca, a fost singurul lider adevarat de sindicat. In rest, mari afaceristi si, unii dintre ei, buni oratori. Dar doar atat.
Si, odata cu noul Cod al Muncii, nu prea mai conteaza sindicatele.
Trimiteți un comentariu