sâmbătă, 3 martie 2012

Privatizarea, faza pe caralii


Noul Sherlock Holmes

Până unde poate merge imbecilitatea asta cu "statul prost, privatul bun"? Uitaţi ce le trece conservatorilor britanici prin cap: să dea către privaţi activităţi ale poliţiei, cum ar fi urmărirea indivizilor consideraţi extrem de periculoşi, anchete criminale sau patrularea în stradă, inclusiv reţinerea suspecţilor. Se începe cu două regiuni, West Midlands şi Surrey, pe un contract de şapte ani, pentru cocheta sumă de 1,5 până la 3,5 miliarde de lire sterline! Cică fac economii!

De unde, fraţilor, economii? Cum faci? Nu mai ai criminalişti cu normă întreagă? Firma îi subcontractează, şi îi plăteşte la bucată, de face economii? Şi pe criminaliştii lu' peşte cine îi pregăteşte? Sunt auto-didacţi? Sunt făcuţi la fără frecvenţă? Cum fac economii la patrulări? Îi trimit cu trotineta, în loc de maşină de patrulare? Reduc numărul de patrulări? Introduc roboţi?

Mai e o problemă: şefii ăia din poliţia publică sunt atât de proşti, încât nu-şi pot optimiza singuri cheltuielile? Nu pot plăti firme de audit, care să le spună care ar fi numărul optim de poliţişti, şi unde se risipesc banii? Şi apoi, cum pizda mă-sii cheltuieşte mai puţin o firmă privată, care are şi obligaţia de a face profit? Nu cumva, de fapt, se urmăreşte scăderea salariilor şi a pensiilor poliţiştilor, angajaţi ai statului? Iar firmele fac profit din muncă mai multă, mai prost plătită, şi din beneficii sociale pentru angajaţi, ciuciu? Adică o precarizare a muncii şi mai mare. Şi, ghiciţi ce? Miile alea de poliţişti care vor fi daţi afară, muritori de foame, se vor duce pe salarii de căcat la firmele care au câştigat contractele cu statul! Inteligent, nu?

Iar peste câţiva ani o să aflăm, ca şi la noi, că ălea 1,5 până la 3,5 miliarde au fost, de fapt, vreo 6-7, prin "acte adiţionale", şi că nici calitatea prestaţiei nu e mai bună, dimpotrivă. Că n-am inventat noi corupţia. 

Ce urmează? Să privatizeze flota de submarine nucleare, şi să angajeze cimpanzei, pentru a reduce cheltuielile cu marinarii?    

8 comentarii:

Anonim spunea...

Autismul socialist loveste din nou! Sa o luam e puncte:

"Mai e o problemă: 1. şefii ăia din poliţia publică sunt atât de proşti, încât nu-şi pot optimiza singuri cheltuielile? 2. Nu pot plăti firme de audit, care să le spună care ar fi numărul optim de poliţişti, şi unde se risipesc banii? 3. Şi apoi, cum pizda mă-sii cheltuieşte mai puţin o firmă privată, care are şi obligaţia de a face profit?"

1. Practica ne arata ca da, sunt prosti. Mai mult decat atat, sunt si hoti. Interesul lor nu este sa faca economie, ci sa-si ridice veniturile.

2. Chiar daca o fac, ar fi contrar interesului lor sa nu mai risipeasca banii. Pentru ca fiecare ban risipit de la contribuabil e un ban in buzunarul functionarului de stat.

3. Asta e o afirmatie ipocrita, care insinueaza ca sistemul de stat functioneaza la nivelul costurilor, in vreme ce sistemul privat functioneaza la nivelul costurilor+profit. Realitatea este ca sistemul de stat functioneaza la nivelul costului C1, iar sistemul privat functioneaza la nivelul costului C2 + profitul P. Iar relatia dintre ele este: C1 >> C2+P. Intotdeauna verificat de practica.

Toate astea le stii bine, dar nu te-ai putea numi socislist daca nu ai fi ipocrit.

Constantin Gheorghe spunea...

Anonimule, pe cât punem pariu că ce doi "proşti", şefi de poliţie, care externalizează activităţile, se retrag şi se angajează "consultanţi" la firma cu pricina? Nu trebuie să fii socialist, să vezi asta. Trebuie doar să nu fii tâmpit!

Anonim spunea...

Da, Gheorghe, este foarte posibil sa o faca. Ca nu degeaba erau ei afaceristi de stat inainte, o doza de nemernicie au in ei. Si, cu toate astea, costul total pentru contribuabil va fi mai mic, iar nivelul serviciilor va fi cel putin egal cu ce e acum, daca nu mai bun.

Constantin Gheorghe spunea...

Poţi demonstra afirmaţiile? Nu de altceva, dar articolul din Guardian demonstrează contrariul, apropo de alte externalizări ale serviciilor din poliţie. Că aşa, să-mi reciţi ca papagalul versete din manualul de propagandă al bunului capitalist, mersi, nu consum!

casandra spunea...

Buna seara, Constantin!
Nu este nicio surpriza ca se incearca privatizarea tuturor serviciilor publice. Daca nu se descopera o planeta locuita buna de colonizat, capitalul va continua sa colonizeze agresiv serviciile publice. Are nevoie de spatiu pentru expansiune.
Nu am date despre eficacitatea politiei publice in comparati cu o politie privata. Dar am un mic studiu despre inchisori private si inchisori publice.
Dupa apropae 30 de ani de functionare a inchisorilor private prin SUA se constata ca rata incidentelor este mai mare in cele private, costurile sunt cam egale, numarul gardienilor in cele private este mai mic decat in cele publice si personalul nu sta mult, ca drogurile sunt mai prezente in cele private.
http://prison.eu.org/article5984.html
In micul articol o sa gasesti si date despre sistemul inchisorilor private din alte state.
Nu vad de ce unele concluzii de aici nu ar fi aplicabile si in cazul politiei.

ANONIMUS spunea...

Este o problema de logica si bun simt,si nu vad nici un castig pentru publicul britanic.Este incercarea conservatorilor de a-si impune politica de dreapta.Slava Domnului ca nu se intampla in Romanica,ca nu vad Politia Britanica, stand pasiva la distrugerea milenara a Politiei.

cristi spunea...

Culmea privatizării e asta. Şi nu urmează, s-a întâmplat deja...

Cristian spunea...

Ideea privatizarii politiei la conservatorii englezi - torries - nu este deloc noua. Ea dateaza de pe la sfarsitul perioadei Thatcher, inceputul perioadei John Major - deci milocul anilor '80. Eu imi amintesc ca propunerea de privatizare a politiei a fost savuros bascalita in serialul de comedie BBC "A Little Bit of Fry and Laurie", cauta pe Youtube clipul cu "Police PLC", face toti banii.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...