duminică, 4 martie 2012

Încă şase ani cu Putin



Vă anunţ cu respect că a venit primăvara! S-a deschis sezonul(serios, nu leşinăturile alea prin deşert!) la ciclism, cu Paris-Nisa. Asta înseamnă şi că mi-am reparat televizorul, operaţie care s-a dovedit mai complicată decât părea, deşi nu foarte scumpă. Deci, nu aruncaţi, reparaţi!

Acum, la oile noastre politice. Având televizor, am putut prinde ultimele cretinisme din festivalul "anti-Putin", pus la cale de televiziunile de ştiri. Dându-le cu tifla, musiul cu pricina a câştigat din prima, cu 61% din voturi. Acum începe festivalul anti-Putin de după alegeri, şi la Moscova(festival finanţat copios de occidentali, ceea ce mi se pare o tâmpenie), şi în România, dar şi în Occident. Vom auzi aceleaşi platitudini cu KGB, cu tirania şi celelalte. 

Suntem totuşi în poziţia de a mai da lecţii de democraţie ruşilor? După răul făcut democraţiei europene de cuplul Merkozy, după mizeria democraţiei româneşti, mai avem ceva de oferit? Eu nu prea cred. Indiferent ce credem noi, Rusia s-a schimbat, inclusiv în materie de guvernare democratică. Dar trebuie să înţelegem condiţiile specifice şi constrângerile oricărui preşedinte responsabil al Rusiei. Nimeni din Rusia n-a uitat anii Eltîn. Şi nimeni nu vrea să-i repete. Iar dacă preţul pentru asta este realegerea lui Putin, asta e: să fie reales. Oamenii au o singură viaţă, şi, în principiu, vor să şi-o poată trăi în relativă tihnă. 

Eu cred că Rusia va continua să se schimbe. Dar în ritmul ei, şi în interesul ei. Poate că trebuie să ne obişnuim cu ideea. Cei care au făcut asta, după o experienţă mult mai tristă şi mai violentă în relaţiile cu Rusia, finlandezii şi polonezii, printre alţii, o duc mult mai bine decât noi. Finlandezii o duc chiar foarte bine, pentru că nu şi-au făcut din vecinătatea cu Rusia un alibi pentru a nu face nimic, ci un motiv pentru a face tot ce depinde de ei pentru a le demonstra ruşilor că pot reuşi, chiar şi în ciuda lor.  Nu putem face la fel?

Marea întrebare este dacă vom reuşi să reluăm relaţiile cu Rusia, care sunt practic la zero. Eu nu cred. Cel puţin nu, cât la Cotroceni va fi traian băsescu. Sincer, nu ştiu ce din nefăcutele lui băsescu i-a supărat atât de tare pe ruşi. Paradoxal, am convingerea că NU despre scutul anti-rachetă este vorba. Dar de ştiut, ar trebui să ştim, pentru că de la asta trebuie pornită reconstrucţia încrederii reciproce. Criza relaţiilor bilaterale este o criză a încrederii, în primul rând.

Asta e! Încă şase ani cu Putin...

3 comentarii:

Karakas spunea...

Calitatea vietii (nivelul de trai) a crescut semnificativ sub Putin. De asta il vor rusii. Si cred ca le convine modul lui de a conduce un tip de "capitalism de stat", astfel incit nu oligarhii sa conduca pentru ei exclusiv.

Evident, e un sistem care nu se suprapune cu cel Occidental. Dar nimeni nu se poate plinge de lipsa democratiei la rusi sub Putin si Medvedev. Rusii mai inteleg ca "opozitia" lor este cumparata/finantata de americani. Acolo e si slabiciunea opozitiei, ca nu reflecta interesul lor national.

Ungureanu a spus de curind ca vrea relatii bune (econimice) cu Rusia. Dar relatiile economice nu rezolva problemele politice intre cele doua state. Iar dusmania lui Basescu in cei 8 ani fata de Rusia a lasat urme care nu se vor sterge curind. Ce a rezolvat cu asta? A bagat Moldova in UE asa cum tot declara ca vrea? Poate totusi o noua generatie de politicieni, mai citita, mai culta, sa incerce sa repare "gropile" din politica externa romaneasca.

Nautilus spunea...

Calitatea vieţii (nivelul de trai) are nevoie de ceva care nu e la îndemâna lui Putin ca să crească, şi anume de cotaţia petrolului la peste 95 USD/baril şi a gazului natural la 545 USD / 1000 mc cu toate taxele.

Ori exploatarea gazului natural prin fracturare a scos la suprafaţă nişte rezerve de câteva mii de miliarde de mc care erau de neatins prin centrul SUA, şi alte câteva prin Ile de France, destul de aproape încât să-i miroasă a gaz lui conu' Nicolas-Vodă cel Pitic în palatul lui.

Bineînţeles, cum s-a auzit de asta, nişte franţuji (urmaşi vitejie de-ai lui Dominique Strauss Kahn şi Daniel Cohn-Bendit) au sărit cu gura că trebuie interzisă prin lege exploatarea prin fracturare în Franţa.

Putin şi-a şters lacrima de pe bot şi a rânjit satisfăcut.

~Nautilus

Ando spunea...

Mi-a placut mult asta :

"Rusia va continua să se schimbe. Dar în ritmul ei, şi în interesul ei."

Multi uita (sau se fac ca uita) ca Rusia, desi nu mai e URSS, ramane o mare putere si o buna oportunitate de afaceri.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...