luni, 19 martie 2012

Ascensiunea extremei dreapta



Azi s-a petrecut la Toulouse un alt act de violenţă extremă, care ar trebui să ne îngrijoreze şi pe noi. Un individ, se pare că acelaşi care, săptămâna trecută, a asasinat un militar la Toulouse şi doi la Montauban, a deschis focul asupra unei şcoli confesionale, evreieşti, ucigând trei membri ai aceleiaşi familii, tatăl şi cei doi copii ai săi, precum şi pe fiica directorului, şi rănind grav un adolescent. al treilea copil, fiica directorului şcoliiArma cu care au fost ucişi cei patru trei este aceeaşi folosită săptămâna trecută. La fel, şi azi asasinul a fugit cu un scuter de mare putere.  

Despre cei trei militari asasinaţi săptămâna trecută am scris. Ce nu ştiam, şi am aflat azi, este că soldaţii, aparţinând unui regiment de paraşutişti, erau maghrebieni, iar în 2008 au fost scoşi din rândurile soldaţilor activi o serie de membri ai aceluiaşi regiment, pentru apartenenţă la mişcări neo-naziste. Este pista pe care se pare că se concentrază acum anchetatorii. 

Zilele trecute un nebun a intrat cu o bâtă de baseball într-o moschee din Arras, ucigând un om şi rănind grav un altul. La fel, tot săptămâna trecută, în Belgia, alt nebun a incendiat o moschee: tot un mort, şi un rănit. Nu are nicio relevanţă faptul că atacatorii par să fie musulmani. Lucrurile sunt foarte complicate. 

Indiferent dacă sunt acte solitare, ele exprimă, totuşi, o realitate: neo-liberalismul a născut o societate tot mai fracturată, mai frustrată şi mai violentă, unde antisemitismul, rasismul, xenofobia, sunt medii de cultură pentru neo-nazism şi extrema dreaptă. Şi mă tem că violenţele din Franţa se vor extinde peste tot în UE, unde problemele generate de imigraţie, legală sau ilegală, provoacă tot mai multe tensiuni. Românii au decontat deja aceste tensiuni, şi vor mai fi ţinte ale atacurilor xenofobe. Eu, în locul ţiganilor, aş începe să să mă pierd în peisaj, nu să ies ca păduchele în frunte.

Fenomenele astea nu cu şedinţe ale Consiliului European se vindecă, cum crede MRU, ci cu politici de incluziune, de reducere a sărăciei, de combatere a discriminării. Şi cu transformarea proiectului european în ceva mai mult decât o serie de reguli de comportament fiscal...      

3 comentarii:

Dan spunea...

Multi nebuni se declara adepti ai FN. Nu ca as fi adeptul lui Marine Le Pen, dar ea trage ponoasele din cauza tuturor descreieratilor. In fond programul ei nu difera prea mult de "altele", dar mai trage ponoase si dupa taxu!

Constantin Gheorghe spunea...

Dan, chiar vroiam să te întreb: ce se petrece, de fapt, acolo? Cunoşti mai bine situaţia, locuieşti şi în Franţa. De unde nebunia asta? Este campania electorală un factor declanşator? Că nici mie nu mi se pare Marine Le Pen o dilie. Şi nu a sărit peste cal. Iar electoratul ei s-a schimbat. Ce dracu le-a venit diliiilor?

Dan spunea...

Scuza-ma ca n-am raspuns mai devreme, am fost prin cu diverse. Intre timp s-au mai întâmplat niste chestii. Am sa pun un comentariu "off topic" într-o zi cu ce vad si înteleg si banuiesc eu uitându-ma pe aici!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...