Revin, după o pauză tehnică: calculatorul meu a avut draci vreo două zile. De ce? Nu ştiu! Aşadar, să trecem, că încurcate sunt căile Microsoftului. Căi pe care s-a rătăcit şi munca mea de vreo alte două zile. O iau de la capăt, asta e!
Sigur, nici cine ştie ce evenimente care să merite să fie comentate n-au fost. Nici măcar scrisoarea franco-germană prin care se cere amânarea accesul nostru şi al bulgarilor în Spaţiul Schengen nu-i un capăt de ţară. Este doar un nou eşec de politică externă al României şi, implicit, al Pulimii Sale, care a pus zdravăn umărul la succesul acestui eşec programat.
Acum băsescu se stropşeşte la cei doi miniştri, amatori de stil epistolar. Şi, ca un viteaz ce este, dă vine pe cine apucă: pe Parlament, pe Justiţie, pe CSM, pe ceasul rău şi pe pisica 13. Dar niciun cuvânt despre responsabilitatea sa, că de şase ani paşte oile serviciilor secrete, externelor, justiţiei, Poliţiei, şi de vreo doi ani şi pe cele ale partidului de guvernământ.
Evident, România este discriminată atunci când este judecată şi după alte criterii, nu doar după cele tehnice, în privinţa aderării. Dar ne-am făcut-o cu mâna noastră. De fapt, cu mâna lui băsescu. Lui băsescu nu i-au lipsit nici informaţiile, nici mijloacele pentru a îndrepta ce este de îndreptat, pentru a răspunde obiecţiilor partenerilor noştri europeni.
Dar aşa cum spunea Titulescu, o politică externă performantă nu este posibilă fără o politică internă de calitate. băsescu n-a oferit politicii externe româneşti şansa unei politici interne coerente şi consistente, pe care să construiască ceva solid. Când te apuci să-i încaieri pe toţi cu toţi, când alimentezi cu inconştienţă războiul româno-român, când distrugi orice efort de a construui un consens naţional, indiferent de subiect, când te apuci să destructurezi partide, să te cerţi cu liderii lor, să înjuri presa, să te războieşti cu mogulii, pierzi din vedere esenţialul: devii indezirabil, ca partener, îţi pui în dificultate aliaţii externi.
Nu ştiu cu ce anume se mai ocupă SIE. Am o vagă bănuială că nu se mai ocupă serios de culegerea de informaţii din mediile politice de la Bruxelles şi din capitale precum Paris şi Berlin. Ştiu, e naşpa să-ţi spionezi aliaţii, dar e sănătos. Pentru că de când SIE a ajuns doar prestator de servicii pentru americani prin Irak şi prin Afganistan, în general cât mai departe de Europa, nu e zi lăsată de la Dumnezeu să nu fim prinşi cu pantalonii în vine. Şi ca atare reacţiile noastre sunt incoerente, atunci când nu sunt bezmetice.
Revin astfel la întrebările mele obişnuite: avem o politică europeană? Avem politici adecvate în relaţiile cu Franţa, Germania, Italia, Spania? Ce s-a ales de vestita Axă Washington-Londra-Bucureşti? Ce politică avem faţă de ruşi? Dar faţă de chinezi? Cine sunt cei care generează aceste politici? Ce ştiu ei să facă? Sunt cumva printre ei şi agenţi de influenţă ai unor puteri străine?
Deprofesionalizarea clasei politice, ruperea ei de realităţi, nepotizarea instituţiilor statului, guvernarea de cumetrie, promovarea mediocrităţilor sau a nulităţilor în posturi de decizie esenţiale pentru viitorul acestei ţări, toate astea se răzbună acum. Iar această amânare este doar începutul patimilor noastre. Nu ştiu cât de real este documentul invocat de Financiarul, dar în ceea ce scriu jurnaliştii se vede clar că, pe surse, Comisia Europeană transmite un avertisment sever puterii de la Bucureşti. Care este tot mai autistă şi mai haotică.
Intervenţia lui băsescu a fost jalnică. Pur şi simplu iresponsabilitatea lui a reuşit să aducă România cu spatele la zid, şi nu mai ştie ce să facă, pentru a ieşi din belea. Din punctul meu de vedere acum nu mai există ieşire: ne-au prins la înghesuială, şi ne vor jumuli fără milă!
Ne scufundăm într-o gravă criză politică şi instituţională, cu economia la pământ, cu o populaţie demoralizată, cu o naţiune dezbinată şi incapabilă să facă gesturi de solidaritate. Statului ăstuia îi lipseşte un cap, un om care să arate direcţia, să unească, nu să dezbine. băsescu este orice, numai om de stat nu. Şi când mai cred în tine doar un om din zece, ce mai speri să faci, pentru a îndrepta lucrurile? Să mizezi iar pe rezervele de ură, pe care ai împrăştiat-o în tot corpul social, otrăvindu-l? Le ce bun?
Sincer, suntem în situaţia României lui Ceauşescu, în ultimii săi ani, izolaţi de toţi cei care îl adulaseră prin anii 70. Izolarea era un mesaj pentru românii obişnuiţi, nu pentru elitele PCR: "scăpaţi de ceauşescu, dacă vreţi să ieşiţi din izolare". Mă tem că şi scrisoarea celor doi miniştri(întâmplător partidele din care provin fac parte din PPE, unde s-a afiliart şi PDL) este tot un mesaj de acel gen: "scăpaţi de băsescu, dacă vreţi să nu mai fiţi oaia neagră a UE".
Oricum, am reuşit să încheiem şi anul ăsta cu succesuri răsunătoare. vai de mama lor de succesuri!
5 comentarii:
Stimate d-le Gheorghe,
Lor nu le pasa de "insuccesurile" lor. La Tv, d-na Campeanu a spus cum a desfasurat PDL compania de alegeri, unde ea a fost aleasa parlamentar. Ei aruncau bani grei in toate directiile. Asa vor face si la urmatoarele alegeri. Ei se perfectioneaza mereu. Acum au gresit calculul,cate voturi le trebuie sa cumpere, fata de cota lor in sondaje. Data viitoare vor dubla banii aruncati, au de unde.
Pai technically speaking, Romania e intotdeauna discriminata, pentru ca aici nu se face nimic altceva decit sa se latre... Si la scara mare, si la scara mica. Vad in jurul meu in fiecare zi oameni care nu fac nimic si vor sa fie priviti ca frumosi si destepti, pentru ca asa i-a facut mama lor, si pentru ca toti dau show-uri, nu traiesc. Romanii vor aplauze, dar nici in mic nici in mare nu fac nimic ca sa le merite. Ever.
Cit despre Schengen, so bad, so sad, n-are decit sa se amine din partea mea, de calatorit unde vreau oricum voi calatori, daca va fi cazul, si marfa eu unul nu misc, in nici o directie.
Eu ma bucur de reaparitia trenurilor directe intre Brasov si Sibiu, care sa faca mai putin de 3 ore pe drum. Ne straduim, se pare, sa prindem din urma trecutul, si mai avem putin pina la performanta vremurilor ceausiste: 2:30 ore. Mai avem 10-15 minute. In mileniul IV ne vom teleporta prin credinta (salariile bugetarilor preoti cresc, astept si alte "minuni"). In mileniul III nu mai zboara Concorde. Astia sintem, worldwide, romanii nu sint nici mai buni nici mai rai decit altii.
Dragi forumisti, prieteni de pretutindeni ai acestui blog,
Ma grabesc sa va urez toate cele bune, Sarbatori tihnite si un An Nou mai bun, nu care cumva sa treaca anul si sa nu fi apucat sa v-o spun … : ))
Vremurile sunt tulburi si grele incat pana si urarile suna ciudat.
Un profesor al meu zicea candva, evident despre alt spatiu si timp de criza, cand lumea familiara, statul si institutiile par sa intre in disolutie, pierzandu-si sensul si increderea oamenilor, cand lumea pare sa se scufunde in haos, oamenii tind sa se refugieze/izoleze intr-un spatiu personal de siguranta, ca singurul loc relativ stabil -- o nevoie psihologica legitima atunci cand nu putem anticipa ce va aduce ziua de maine -- un soi de robinsoniada cu “insula-n suflet”, cita profesorul meu dintr-un poet pe care nu mi-l mai aduc aminte acum. Romanii par s-o duca astfel de secole … si nu stiu daca vom avea vreodata un antidot …
Cu acestea in gand, in loc de alte urari, va invit pe YouTube la filmuletul asta:
http://www.youtube.com/watch?v=HFUI452XXrM&feature=related
Sa auzim de (mai) bine la anu’ si … “La Multi Ani”! : )
Constantin si voi prieteni ai acestui site, La multi ani si sanatate! Sa aveti sarbatori tihnite, sa va priiasca Craciunul!
Acum, draga Constantin, imi pare rau pentru patania ta cu PC-ul, e o zona misterioasa ce da simptome ciudate. Imi pare rau pentru textele pierdute si refacute. Iti fac o observatie personala: n-ai pierdut "munca" ta scripturala, aia nu e munca, munca, zicea Henri Wald, cu care am fost prieten, desi era cu mult mai in virsta decit mine, munca asadar nu e o placere, ci o damnare, e ceva fortat si obligat, doar un cretin e fericit cind munceste. Dar, mai spunea batrinul, activitatea liber aleasa, aia iti produce fiori orgasmici si-ti da o satisfactie morala deosebita. Acolo esti creator si inventiv. Ca se intimpla in cazul unor fericiti ca munca sa coincida cu acel tip de activitate - e adevarat, dar e o pura intimplare fericita! Tu ai pierdut un crimpei dintr-un efort de vocatie, nu din munca. Ce dracu, ca faci din pura placere (sau nevoie launtrica) ce faci aici...
Despre Basescu si scufundarea tarii - ca de obicei, 100% de acord cu ce spui. Mai putin faptul ca mesajul popularilor europeni ar fi "scapati de chior". Nu cred ca e asta, Basescu exista pentru ca ei au nevoie de voturi multe in parlamentul unional, d-aia permit orice abuz si in Romania, si acolo, intra muros, vezi cazul de la Comisia pentru petitii, cind portocalii, cu voia stabilor populisti, au facut ce a facut Anastase la Camera. Deci, aici te inseli. Ii doare in cur de romani - si au si dreptate. De ce le-ar pasa? Bancile lor nu sufera, banii de la FMI (banii nostrii!) le-au intrat in conturi, miine pot inchide taraba si s-au dus. Mari investitii n-au facut, iar externalizarea Romaniei din UE nu e neaparat o pierdere pentru vestici.
Deci: sa traiti bine, ha-ha!
repet ca n-ai inteles nimic din perioada cu nea nicu!!!
multumeste vestului iubit ca ei sint arhitectii iar astazi ai proba in fata ochilor deci fara sa mai trebuiesca sa citesti ceva. nici macar ginditul nu mai este necesar!
romanii i-au asteptat pe americani insa nu si-au pus niciodata problema daca ei chiar plecasera. la tara se vedea cam greu prin ceata valurilor de tarina lasate in urma de civilizatii vestului.
in 90 a venit raspunsul tot asa fara necesitatea unor eforturi suplimentare insa cine sa vada?! acum erau visele care opreau vederea.
nu te sperii cind ii vezi pe astia de astazi cu creierele splate? nu-ti pare bine ca aia raii ti-au dat posibilitatea sa fi om? eu unul cind ii vad pe vestici ma bucur la max ca m-am nascut acolo pe vremurile alea "rele"! daca m-as fi intors in romania in 1990 si as fi putut faceam un zid de 30m in jurul tarii iar vesticii erau afara in 24 de ore toti fara exceptie. vestul este o planeta a maimutelor.
Trimiteți un comentariu