duminică, 5 decembrie 2010

Pomul de Crăciun din Rockefeller Center







Primul pom de Crăciun din faţa Rockefeller Center, pe care îl vedeţi în  prima fotografie, a fost împodobit de muncitorii care lucrau la înălţarea clădirii, în urmă ci 79 de ani, în 1931, în plină criză. Şi a fost un pom de criză: " “The progenitor of the world’s most famous Christmas tree was a relatively modest balsam rising out of a rock floor near the eastern end of the central block. On Dec. 24, 1931, some very fortunate men dressed the tree in strings of cranberries, garlands of paper, and even a few tin cans, then took places in line beside it. The men didn’t look fortunate, shuffling forward in their dust-caked work boots and grimy overalls, but as the line reached the clerk standing beside an upended wooden crate next to the tree, each man was handed proof of his luck: a paycheck.”


În ce-a de-a doua fotografie este pomul de Crăciun din iarna lui 1942, auster, în acord cu o naţiune aflată în război. Aveţi, în cea de-a patra, o imagine din anii 50, şi apoi unele mai aproape de zilele noastre.


Mă gândesc cum va arăta Bucureştiul, "împodobit" de Crăciun. Înţeleg că diseară se aprind instalaţiile luminoase. Tot de criză. În rest, nu prea văd semne că se apropie Crăciunul. În anii copilăriei mele, la Piteşti, în zona centrală, comuniştii, cât erau ei de comunişti, împodobeau un brad mare, adus din munţi, de mai sus de Curtea de Argeş, şi construiau în jurul lui un orăşel al copiilor. Era o pată de culoare de care îmi aduc aminte cu nostalgie şi acum. Sigur, venea Moş Gerilă, dar, nu ştiu cum se făcea, era mai Moş Crăciun decât Moş Crăciun!




Un comentariu:

Teo Vereş spunea...

Erai copil şi puteai spune prostii fără să râdem de tine.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...