Este clar că, prin deciziile de astăzi, dar mai ales prin amânarea pronunţării în privinţa Legii Educaţiei, Curtea Constituţională şi-a semnat condamnarea la moarte prin subordonare puterii Executive. Să nu ne amăgim: peste tot în lume unde există astfel de instituţii deciziile au o importantă componentă politică şi ideologică, pentru simplul motiv că o Constituţie este eminamente un document politic. Dar excepţie făcând dictataturile bananiere, nicăieri aceste instituţii nu au devenit pe faţă, precum CCR, componente ale puterii executive. Dintr-un arbitru mai mult sau mai puţin onest, CCR a ajuns promotorul intereselor guvernului, în detrimentul interesului public. De acum înainte orice devine posibil.
Există doar două posibile soluţii de ieşire din această situaţie. Una ar fi schimbarea drastică a modului de recrutare şi de numire a judecătorilor, care să nu mai ducă la controlul politicului asupra Curţii, printr-un consens al forţelor politice. Această Curte le face rău tuturor, prin lipsa ei de neutralitate, şi chiar oranjgutanii ar avea de câştigat de pe urma schimbării. După schimbarea Legii CCR TOŢI judecătorii să-şi dea demisia şi să lase loc unei alte echipe. Cealaltă soluţie ar fi desfiinţarea ei şi acordarea de atribuţii în domeniul controlului de consatituţionalitate unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Eu, unul, sunt adeptul existenţei unei Curţi Constituţionale. Şi mai mult ca sigur în anii '80 s-a mai adăugat o filă la dosarul meu de urmărire, după ce în nişte discuţii mai animate, şi la Fabrica de Avioane, şi la INCREST, am insistat pentru înfiinţarea unei astfel de Curţi, tocmai pentru a tempera excesele Partidului şi Iubitului Conducător. Eu o vedeam pe vremea aia o instituţie care să primească plângeri direct din partea cetăţenilor. Mă rog, ce ştiam eu atunci...
Dar decât o Curte de căcat ca asta, care este tot mai impotentă, mai slugarnică şi practic încurcată în propriile decizii, confuze şi contradictorii, mai bine lipsă! Pentru că de azi înainte orice boculete cretin, care va conduce guvernul României, în loc să-şi pună mintea la contribuţie, va tăia ca boul salariile bugetarilor, invocând starea de necesitate şi limitarea drepturilor cetăţeneşti. Şi după tăierea salariilor, cine ştie ce idei le mai vin, iar CCR le va "omologa", că, de, unde-i ordin, cu plăcere!
Nu vi se pare că băsescu îşi poate trece în palmarea o nouă victorie în lupta pentru reformarea statului? La mai multe, Pulimea Voastră! Se poate! Hai, curaj! Desfiinţează dracului şi Parlamentul, că te încurcă! Şi dă-i un şut în cur lui boc! Ia tu şi frâiele guvernului! Măcar să ştim un rost şi-o socoteală. Că aşa, cu curul în două luntrii, nici democraţie, nici dictatură, ne merge tot mai rău.
Un comentariu:
Curtea ar trebui desfiintata, competentele fiind transferate la ICCJ. Pentru ca nu se mai justifica, altfel decat politic, existenta acesteia.
Mi-a placut partea cu "instituţie care să primească plângeri direct din partea cetăţenilor". Si pentru exact acest lucru s-a "nascut" institutia Avocatului Poporului. Acum, daca de la CC era de asteptat ca sa se incline balanta, n-am vazut nicio reactie din partea A.P. Daca indivizii aia din CC sunt subjugati politicului, Avocatul poporului ce "scuza" are?
Trimiteți un comentariu