sâmbătă, 20 martie 2010

Un gâdilat pe talpa Mafiei

Sunt prea bătrân, prea sceptic şi prea cinic să mai pun botul la măgăriile DNA. Pentru că şi scurgerea în presă a stenogramelor din "dosarul" lui Voicu e o măgărie. Nu pentru că descrie o reţea de interese, de trafic de influenţă, de cumetrii politice. Abstracţie făcând de limbaj, aşa ceva este comun întregii politici, de aici sau de aiurea. Politicianul este raportat la un ideal care NU există şi n-a existat niciodată, nicăieri. Numai trepanaţii mai cred în Zâna Măseluţă a politicii.
De fapt, tot circul ăsta cu Voicu este un semn că dosarul duce spre nicăieri. Şi atunci DNA încearcă, aşa cum a făcut şi în cazul "caltaboşul", să compromită nişte oameni, pe care ştiu că Justiţia, chiar şi sub presiune mediatică şi politică, nu are pe ce probe să-i condamne. Că pe vorbe, mai greu. Şi aici trebuie să vedem şi ce s-a întâmplat în cazul primarului de la Baia Mare, Cristian Anghel, de a cărui vinovăţie eu, unul, nu sunt convins. E vorba despre faptul că primarul este pedepsit pentru deciziile luate de Consiliul Local, decizii pe care, dacă nu le duce la îndeplinire, şi justiţia nu le suspendă(deşi şi aici este o problemă sensibilă), e pasibil tot de mititica.
DNA a ales o cale extrem de periculoasă: apelul la justiţia populară, la linşajul mediatic. Pentru că nu-l duce capul să producă probe indubitabile. Singura lor armă este ascultatul telefoanelor, adică o metodă tipică pentru statul totalitar. Din ce văd pe stenograme, individul a fost ascultat ani de zile. Cât de legală este această ascultare? Pe perioade aşa de lungi se poate invoca doar "securitatea naţională". Dac-o ţinem tot aşa, ne trezim că toţi vom fi ascultaţi, că toţi suntem o ameninţare la adresa securităţii naţionale: îl înjurăm pe Pulimea sa, o băgăm în pizda mă-sii pe Fecioara din Pleşcoi, întrebăm unde s-au dus banii pentru sănătate, educaţie, de ce dăm în gropi, de ce costă cât costă kilometrul de autostradă, etc, etc.
Dar vreau să ştiu şi eu ce caută într-un probatoriu la un dosar de corupţie discuţia asta. Doar ca să se audă nişte nume dragi urechilor prezidenţiale, gen Geoană, Hrebenciuc, Vanghelie? Avem cumva o nouă crimă, crima de les băsescu?
" Locic Marius: Cu ce putem ajuta, incepe campania electorala. La tipografie dupa ce citeati?
Voicu Catalin: Ah. Si asta da, anti-Basescu.
Interlocutor: Ce-ati zice la tipografia...?
Voicu Catalin: "Frati romani, trei zile", Un text de-asta cum aveti baiatul ala, care....(neinteligibil)...
Interlocutor: De-aia pe-o pagina, de-aia pe-o pagina.
Voicu Catalin: ....(neinteligibil) ...dau comanda pentru ....(neinteligibil) ...articole in campanie...baiatul ala.
Locic Marius: Horia Tabacu.
Voicu Catalin: Nu stiu cum il chema.
Locic Marius: Horia Tabacu.
Voicu Catalin: Nu, nu, altfel un baiat tanar, ziarist tanar....
Locic Marius: Costel Odotaru.
Voicu Catalin: Asa, Ala imi placea cum scria. Ala a luat ....(neinteligibil) ....Frati romani, traiti bine? Mai doriti sa traiti in continuare la fel de bine? Vi s-a ridicat nivelul de trai? Vi s-a ridicat aia? Salariul s-a marit? Deci, chestii de genul asta. Punctuale. Lasat simplu, nu subliniat asa ca sa se adreseze direct si pentru muncitori si pentru intelectuali.
Interlocutor: Si macar astfel ii...(neinteligibil) ...O foaie de ziar, nu mai mult, o foaie.
Voicu Catalin: O foaie, atat.
Interlocutor: O foaie. pe o parte aveau "Asa, da. Asa, nu." Si la "Asa da", stii ce punem, "Asa nu" altceva.
Voicu Catalin: Sigur ca da.
Locic Marius: Domnu Adi e aici. Mi se da tema si eu rezolv problema. Dei pe tipografia aia, considerati rezolvat. Indiferent. Doamne fereste! Poate sa castige Basescu! Asta-i viata, ce sa faci?! In viata trebuie sa stii sa te duci...
Voicu Catalin: Nu mai castiga Basescu, dom'ne!
Locic Marius: Nu, n-ati inteles. Eu imi asum acest risc pentru ca chiar daca castiga, asta e! Trebuie sa mi-l asum!
Voicu Catalin: Da nu v-asumati, ca nu mai e nimic de asumat.
Locic Marius: A! Nu, eu am zis ca eu vreau sa fiu aicea sunteti....si poate....(interlocutorii vorbesc in acelasi timp: a....multa vreme deacum e...nici o problema...pe Geoana langa mine...cafeaua la bar, da?)
Locic Marius: L-am simtit pe Geoana langa mine. (interlocutorii vorbesc in acelasi timip: asa om...altfel de... fii atent pe Vanghelie...a, da, da?)
Locic Marius: E normal ca eu, oameni mari cand sunt aproape de mine trebuie sa...Voicu Catalin: Inca o data va spun: acei oameni sunt oameni de langa dumneavoastra aceia care va ajuta din prietenie.
Locic Marius: Corect! Voicu Catalin: Cine va cere bani nu sunt prieteni domne! Vagabonzi, ce dracu! Aia-s prieteni? Ii faci bine la un om cerandu-i bani? Ah! Va introduce cineva intr-o afacere, v-a mers bine, ati castigat si vreti sa ii dati si lu' ala din ce ati castigat, dar nu din necaz. Cine ia bani la necaz, ala nu e om, e javra, domne! Ce sa mai vorbim. A zis domnu. Asta e principiul vietii mele. V-am ajutat, v-am bagat intr-o treaba. Domnu general ati castigat, v-a mers bine...bun. Vreti sa-mi dati ceva si mie, bun. Nu va conditionez, nici atunci.
Locic Marius: Domnu Mihai, domnu Catalin, eu i-am zis lui Marian, lui Vanghelie...ce el, la un moment dat, mi-a zis la un moment dat: "Mariuse", acum vreo doi ani in urma, "nu vrei sa vii langa mine aicea si cu ajutor sa ajung eu presed...." de la atacuri. Acum vreo doi ani in urma si atunci nu, ca l-am refuzat. I-am zis ca nu sunt pregatit. Daca e nevoie si are nevoie de, si aveti nevoie de ....(neinteligibil) ...
Voicu Catalin: Vorbiti cu el treburile, nu ma bag in astfel de...
Locic Marius: Nu, nu, eu vorbesc de politica acum. Voicu Catalin: Am inteles. Numai cu el vorbiti in politica. Eu nu ma bag in politica. Misiunea mea in partidul asta e alta, asa ca la politica las politicienii sa se ocupe.
Locic Marius: Pe mine, daca ma intrebati, eu nu as vrea sa intru. Dar, daca e cazul intru.
Voicu Catalin: Aici, cel mai bine apreciaza domnul Locic.
Locic Marius: Eu cred ca pot ajuta mai bine partidul de pe margine.
Voicu Catalin: Deci, domnule Locic nu e bine: veti vedea ca veti fi contactat de un prieten, deci am informatia clara. Nu stiu cine e ala - dar, veti vedea ca va cauta. Si subiectul o sa fie Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, alte persoane...si in final se va ajunge la mine. Hai sa facem pariu!Locic Marius: O sa va spun. Va dati seama ca...Interlocutor: Eu am....registreaza-l! ....(neinteligibil) ...Fa-i ceva! Inregistrez pe telefon. Pornesti fara sa-si dea el seama, pornesti telefonul si se inregistreaza.
Voicu Catalin: (rade)
Locic Marius: Uitati va dau cuvantul meu ca imediat il sun pe domnul Adi.
Voicu Catalin: Nu, si o si dati la Dan Diaconescu caseta.
Locic Marius: Pe cuvantul meu. Va dau cuvantul meu, deci aveti sa stiti...cum dumneavoastra ma ajutati ca, cum sa spun, ca...
Voicu Catalin: Si pe urma, daca aveti dreptul asta iesiti pe post la Dan Diaconescu si spuneti: Domnule, va spun din respect pentru adevar: Hrebenciuic, Vanghelie, Dan Ioan Popescu, Catalin Voicu nu mi-au cerut nici un ban.
Locic Marius: Dar asta e adevarul!
Voicu Catalin: Pai nu si asta spuneti asta la televizor daca e.
Locic Marius: Si e...Va dau cuvantul meu ca ies. Va jur! Aveti cuvantul meu, va jur. Cu orice riscuri ies si spun lucrul asta, si spun la orice detector de minciuni.
Voicu Catalin: Merg acolo.
Locic Marius: ...merg si spun acolo.
Voicu Catalin: Nu ca nu am dat. Nu mi s-a cerut.
Locic Marius: Da, pai asta, pai nu ca nu mi s-a cerut, nu ca nu am dat. Nu mi s-a cerut de niciunul din aceste persoane. Un leu nu mi s-a cerut! Voicu Catalin: Corect! Si cu N mare. (...) "
E cumva interzis să ai opinii politice? E interzis să faci politică partizană? Ce vor să demonstreze? Că Locic a făcut servicii PSD? Păi poate ne dau pe surse şi lista ălora care au cotizat la campania lui Pulea Vodă.
Nu ştiu dacă aţi remarcat un lucru: discuţia de mai sus e un calup, are continuitate, doar că la un moment dat apare, în loc de Locic sau Voicu, "Interlocutor". De ce? E o scăpare a celui care a transcris, sau e o lipitură dintr-un alt material, în care se folosesc alţi identificatori?
N-am nicio problemă ca toţi cei care se folosesc de funcţia publică sau de demnitatea de parlamentar pentru a face bani s-o ia pe coajă. Dar nu pot fi de acord cu modul ăsta de a face justiţie. Pentru că nu convinge şi pentru că ne duce înapoi în totalitarism.
Dacă l-au ascultat atât amar de vreme, şi ştiau că ia bani de la unii şi-i dă judecătorilor, de ce nu au putut cei de la DNA şi de la SRI, că înţeleg că şi-au vârât şi ei coada în afacerea asta, să facă un flagrant? Că un sfert de milion de euro nu ţine nimeni în casă, chiar dacă l-ar chema Căşuneanu, şi apoi, e ditai bolovanul de bani, nu-i ţii în portofel.
Aşa că distracţia va continua. E clar că, arestat sau nu, Voicu a fost ales pentru a da semnale unora. De exemplu celor care au avut acces la dosare de la doi şi-un sfert şi deţin date compromiţătoare despre unii aflaţi azi la putere. Sigur, e frumos să spui, cum spune Lăzăroiu: "Români, vedeţi ce vă aştepta dacă nu ieşea Pulimea Sa preşedinte? Sistemul mafiot vă mânca de vii! Mulţumiţi-i lui boc, că el vă ia doar pâinea de la gură!" Dar n-aş miza prea mult pe prostia românilor. Nu de altceva, dar orice are limite, inclusiv prostia celor mai sus pomeniţi.
Şi mai am o nedumerire: de ce nu vrea nimeni să cerceteze serios cine le-a dat transcrierile celor de la HotNews? Chestia aia cu protecţia surselor nu ţine. Toate aceste stenograme, odată apărute în presă, sunt practic nule. De ce-şi anulează DNA probatoriul? Pentru că ştie că te poţi şterge la cur cu el în instanţă? Pentru că miza arestării lui Voicu e atât de mare, şi de presantă, încât el trebuie băgat la zdup, chiar dacă ulterior nu va fi condamnat? Vedeţi de ce nu pot ţopăi de fericire că "sistemul mafiot" a primit o lovitură? Şi înţelegeţi mesajul fotografiei?

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...