sâmbătă, 5 aprilie 2014

Un an crucial pentru democrație



Am să fiu scurt. Din motive care îmi scapă-poate fi o coincidență, sau poate nu-anul 2014 a devenit unul crucial pentru democrație, atât în România, cât și la nivelul UE, dar și relațiile internaționale. Poate am să detaliez. Acum vreau să amintesc doar de situația României.

Lupta pentru supraviețuire politică, pe care o duce cu disperare traian băsescu, ia forme din ce în ce mai periculoase. Combaterea corupției e una. Nimeni nu contestă faptul că în România corupția este o problemă. Dar constat că instrumentele cu care este combătută fac din România o țară totalitară. Pentru cei care nu înțeleg despre ce este vorba, le reamintesc ce spunea băsescu: anume că în 2014 Justiția trebuie să câștige bătălia cu politicul. Cu alte cuvinte, Justiția trebuie să elimine, până se mai poate, cât mai mulți dintre adversarii săi politici. În schimb primește privilegiul de a face tot ce dorește, inclusiv să închidă gura criticilor ei. 

Acum, din ticăloșia lui băsescu, România NU mai este condusă de cei pe care îi alegem noi, ci de cei pe care îi alege el. Adică de o Mafie sinistră, trădătoare a interesului public-și național-formată din oameni din SRI, din DNA, din ANI, din judecători numiți în puncte cheie. băsescu își închipuie că o va putea controla și după ce nu va mai fi la Cotroceni. Îi dau o veste extrem de proastă. Băieții s-au autonomizat, lucrează pe cont propriu, el e servit doar așa, pentru păstrarea aparențelor. 

Încă nu este foarte clară agenda acestei Mafii. Un punct de pe agendă este însă clar, și am mai spus asta: acum lucrează la instalarea unui succesor convenabil ei, pe post de Președinte al României. Și nu o poate face fără să câștige bătălia cu politicul, adică bătălia cu cetățenii și cu urnele de vot. Oricât de mult s-ar fura la urne, tot nu au cum să-și legitimeze alesul, dacă cetățenii sunt porniți să dea  sancțiune cuiva. Și atunci cea mai bună metodă este îndepărtarea cetățeanului de urnă, stimulând scârba de politică, pe de o parte, prin atacuri în cascadă ale DNA și ANI asupra unei zone a spectrului politic, pentru a prezenta o altă zonă, respectiv Mișcarea Poponară, drept salvatoare, și mobilizând, prin mijloace specifice(găleata, pufoaica, punga cu ulei și făină) grupuri marginale, dispuse să-și vândă votul.

De aici și importanța bătăliei juridice și civice din jurul candidaturii lui Mircea Diaconu. Pentru că o victorie a lui Diaconu va arăta limitele instituțiilor precum ANI și DNA, ar relativiza spusele lor, ar demonstra parțialitatea lor, deci le-ar afecta grav capacitatea de a influența alegerea, pe de o parte, iar pe de altă parte ar avea efect de descurajare, prin mobilizare civică. Există un mare potențial anti-sistem, și dacă se vor face ghidușii la urne este foarte posibil ca reacția civică să fie foarte violentă. 

Democrația controlată, pe care și-o dorește băsescu, și o pune în operă Mafia pomenită, este o armă cu două tăișuri. Cei care o folosesc trebuie să fie foarte atenți. Nu arunci o țară în aer doar pentru a scăpa pielea unui idiot corupt până în măduva oaselor, care pe deasupra e și laș, și nu vrea să dea socoteală pentru faptele lui.

O ultimă remarcă: reamintesc niște unora de prin servicii că au jurat credință României și poporului român, nu lui băsescu. Atât! Deocamdată...

    

5 comentarii:

ANONIMUS spunea...


Recunosc ca sunt obtimist oarecum ponderat duntr-un singur motiv legat de logica si cutume.Aceasta functie nu poate fi castigata de securime nici daca sta in cap.De ce ?.Pentruca nu cred intr-o conjuratie pentruca nimeni nu vrea sa ajunga la puscarie pentru mai multi ani decat sceleratul gata pe teava si sunt sigur ca ce-i ce care ajuta puterea actuala sunt putini si dau ordine privite stramb.Subalternii deabea asteapta sa le franga gaturile si sa le i-a locurile odata cu terminarea mandatului si a imunitati lui .Cine crede ca se bucura de lealitate cand au indeplinit ordine de la acest scelerat se inseala amarnic.Sceleratu nu are nici o sansa sa se reinventeze ci va avea rezultatul dupa alegerile generale si locale cand nu a tacut din gura in fata microfonului de la Cotroceni pana si-a terminat partidul de suflet PDL-ul si nu cred ca alta scofala va reusi cu micro partidul nascut mort"Partidul Poponar"insuficient dotat si finantat.Totii asa zisi sponsori tremura de frica ca ajung la puscarie.Vor avea o mare surpriza.

Béranger spunea...

Pentru că nu pot comenta pe FB dacă nu vă sunt acceptat ca prieten, vă comunic aici: panica subsecventă difuzării Războiului Lumilor este o invenție, un hoax, o legendă neadevărată!

Și ca să fiu și avocatul diavolului: ați putea indica pe o hartă fizică a SUA, unde sunt statele Kansas, Carolina de Nord și Montana?

Constantin Gheorghe spunea...

Cu o oarecare abatere, da! La dracu! Era vorba de o poziționare în mare! Nu te duci în nordul Africii! Și nici nu era vorba de poziționarea budei din baza de submarine! :)

Anonim spunea...

Ştiu că paranoia, teoria conspiraţiei bla bla, dar băieţii (şi multele fete) nu s-au autonomizat ci au fost puşi, sunt suţinuţi şi vor executa ordinele date de americani.

Anonim spunea...

Felicitari pentru acest articol,Cum puteti populariza acest articol? De ce nu apareti la un TV ca analist politic? SArbatori fericite si sanatate

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...