duminică, 2 martie 2014

Încotro?




Pentru cei care nu mă urmăresc pe FB, această postare: ”Văd că se tot vorbește de un al doilea Război Rece. Poate voi nu l-ați trăit. Eu l-am trăit. Și am învățat ceva: pentru a fi jucat, jocul geopolitic implicat de așa ceva cere parteneri previzibili, și raționali. Lumea s-a aflat, în momentul crizei rachetelor din Cuba, pe pragul Holocaustului nuclear, pentru că Moscova și-a pierdut capul și a acționat instinctiv. De atunci și sovieticii, și americanii, au avut grijă să stabilească reguli, și să le respecte. Asta chiar și atunci când și-au tras-o reciproc pe sub masă. 

Acum o parte, cea americană, a zis că a venit vremea ei, că vechile reguli pot fi aruncate la gunoi, iar lumea ori ascultă de ei, ori e făcută bucăți, în numele ”democrației”. Și, precum cucul de la Cotroceni, a apărut în peisaj și nasul lui Putin, care spune: ”S-avem pardon, dar suntem și noi pe aici. Iar dacă vă uitați puțin în zare, vedeți și niște unii zâmbăreți, cu ochii oblici. Ori jucăm după reguli, ori nu ne mai jucăm. Iar una dintre reguli este că și interesele noastre sunt în egală măsură legitime ca și interesele voastre. Se ciocnesc interesele? Negociem, discutăm, ne înțelegem, vedem noi ce și cum.”

Sigur, Războiul Rece a fost o mizerie. Dar ceea ce este acum depășește orice limită a mizeriei geopolitice, morale și etice. SUA nu gestionează, de fapt, nimic, pentru că sunt depășite de evenimente, au conducători fără viziune, dincolo de orice standarde morale, militari corupți și dispuși să facă orice le zice politicul, dacă sunt lăsați să-și facă de cap, elite intelectuale lipsite de orice legătură cu realitatea, la rândul lor imorale și corupte, și o societate strivită de sărăcie și de grija zilei de mâine, incapabilă să se mai opună puterii politico-militare. 

Nici în Europa, nici la ruși nu este altcumva. Trăim în epoca formelor fără fond, și a lipsei de orizont, de proiect. Da, SUA anilor 60(momentul ei de glorie!) au inspirat o lume întreagă, pentru că America era vie, credea în ceva, era sinceră. Acum, ca și Europa, este o fantoșă, un monument de ipocrizie, care nu mai inspiră pe nimeni, nu mai convinge pe nimeni. 

Rusia, și cu atât mai puțin China, nu au cum lua locul SUA din anii 60, nu se pot constitui într-o alternativă la actuala Americă, nu pot fi un exemplu de urmat. Am sperat că Europa poate fi acel model de globalizare de care avem nevoie. Dar a căzut în mâinile unei Germanii inepte și lipsite de suflet, care ne propune drept proiect de viitor încadrarea deficitului structural în limita maximă de 2% din PIB. De ce ai visa la așa ceva? De ce ai lupta pentru așa ceva? 

Meseria mea de inginer m-a învățat un lucru: fenomenele tranzitorii sunt cele mai periculoase. Sunt greu de descris, sunt greu de reglat și de anticipat, lucrezi cu informații incomplete. În relațiile internaționale suntem într-o astfel de fază tranzitorie. Nici măcar nu știm spre ce ne duce, pentru că o lume bipolară, sau o lume multipolară, sunt două realități fundamental diferite, cu reguli diferite de funcționare. Cert este un singur lucru: momentul unipolar al Americii s-a terminat. N-a rezolvat nimic, a generat mai multe probleme, fără să rezolve niciuna, și a costat cât nu face. Mai ales în vieți omenești. Și ăsta este cel mai tragic bilanț, după care vor fi judecate SUA...”

3 comentarii:

Fluieratorul spunea...

O intrebare de pus noua si parintilor nostri, peste tot in lume: cum mama ploii am stat noi linistiti, ne-am uitat la televizor cu popcornu' si berea, si am lasat tot acest imens rahat sa se intimple? Si daca am lasat lucrurile sa ajunga pina aici, prin indolenta, dezinteres sau prostie crasa, ce asteptam acum? De ce ne strimbam la rezultatul faptelor sau nefaptelor noastre?

Dormim cu totii cum ne-am asternut, si daca mai vine cineva si ma ia cu nobile idealuri si alte timpenii, ma apuca un ris de o sa rida si Dumnezeu cu mine...

Adevarul e ca scroafa e moarta in cotet in lumea asta globalizata de multi ani, vreo doua decenii asa, si de-abia acum, cind a ajuns duhoarea peste tot, recunoastem. Nu cred ca alte "paradigme" iesite din gindirea omeneasca ar fi fost mai bune. Pentru ca toate ideile generoase sint murdarite de spiritul de haita si de clan al societatii umane din toate timpurile. Ca nu-i pot spune civilizatie. O forma de agregare intrucitva avansata tehnologic, dar complet subdezvoltata psihic, mental si spiritual. Complet primitiva. Pacat.

Unknown spunea...

Situatia din Ucraina,scoate la iveala multe lucruri ce nu se spuneau inca raspicat. Ca razboiul rece nu era atat intre comunism si capitalism, cat pentru dominarea fara adversari ai intregii lumi. Deci el continua, chiar si daca nu se recunoaste inca asta, Intre SUA si Rusia. Pe de alta parte chiar de pe acum sunt in curs de faurire a unor noi principii in relatiile internationale, pastrandu-se de forma notiunile de democratie, suveranitate, drepturile omului, etc. dar golite de continut. Ele se inlocuiesc in practica cu dreptul celui mai tare, cu "cine nu e cu noi, e adversarul nostru", "fascismul sub orice forma e legitim si justificat, daca e anticomunist", "rusii sunt dusmanii omenirii", "America are intotdeauna dreptate" s.a.

Anonim spunea...

Cred ca "regulile" din vechea ordine bipolara sunt doar o fictiune retrospectiva. La urma urmei cucerirea economica a Ucrainei e mult mai blanda decat lupta economica SUA-URSS care s-a dat pe vremuri in tarile lumii a treia, deseori acompaniata de varsari de sange adevarate, pe langa care cazul Ucrainei e o gluma.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...