sâmbătă, 22 decembrie 2012

Trecut și viitor

 
 
 
Am obosit să tot facem din trecut proiect de viitor. Trecutul nu ne dă pace, și asta nu pentru că nu vrem să ne despărțim de el, ci pentru că un grup de indivizi, care exercită, explicit sau implicit, puterea în România, împotriva intereselor românilor, îl instrumentalizează, pentru a abate atenția de la modul în care se folosesc de putere.
 
Cum se ivește o oportunitate de a ne construi un proiect de viitor, cum scoate pe piață o felie de trecut echipa de zgomote. În cei 23 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 noi tot vorbim despre lovitura de stat kaghebisto-ciaistă, despre colaborarea cu securitatea, despre mineriade sau altele asemenea. E drept, anul ăsta este primul în care nu am avut parte de isteria obișnuită, legată de revoluție. Și 13-15 iunie sau mineriadele și-au pierdut din atracție. Dar ele plutesc încă în aer, și doar o anumită conjunctură a făcut să fie liniște anul ăsta.
 
Numai că ele vor reveni în forță. Am remarcat, cu neplăcere și îngrijorare, felul în care și unii, și alții, au respins mesajul de reconciliere transmis ieri de Victor Ponta. El a exprimat totuși starea de spirit a generației lui, pentru care trecutul nu mai are nicio miză, dar care este vital interesată de viitor. Nu fac parte din generația lui, dar și pe mine mă interesează mai mult viitorul(deși nu cred că mă voi bucura prea mult de el) decât trecutul. Oricum ar fi, trebuie să fim conștienți de faptul că, fără o reconciliere sinceră în sânul națiunii, nu avem viitorul pe care merităm, ni-l dorim, și la care am visat în decembrie 1989.
 
Nu pot aprecia apelul la reinstaurarea monarhiei, pornit din chiar sânul USL. Nu deschizi un astfel de front într-un moment în care puterea este fragilă, iar patronul neo-securismului românesc, traian băsescu, abia așteaptă să-și ia revanșa. Poate e cazul să le reamintesc cum a ajuns Marga informator al Securității, în timp record! Să nu confundăm respectul datorat Regelui Mihai cu reinstaurarea monarhiei, ca sistem politic și constituțional. Această temă nu ar face decât să redeschidă o linie de fractură în societate, închisă de Rege și de Ion Iliescu în urmă cu un deceniu. Ghiciți cine va fi liderul partidei republicane!
 
Un pios omagiu, azi, tuturor celor care au lucrat și s-au jertfit, pentru o Românie liberă, democrată și respectată. Trecutul este doar temelie pentru viitor, nu se substituie lui. Viitorul ni-l construim singuri, cum au făcut și ei. Ei doar ne-au arătat calea...  

4 comentarii:

pacos spunea...

Trecutul nu ne da pace pentru ca nu putem trece asa usor peste ultimii 23 de ani, cu tot ceea ce au insemnat ei in viata fiecaruia dintre noi.
Ne putem face proiectii de viitor, dar ele vor ramane niste iluzii daca nu ne hotaram sa ne spunem, verde-n in fata, adevarurile alea dureroase.

Ce reconciliere poate fi intre victima si calau? atata vreme cat victima stie clar cine i-a fost calaul dar toti ceilalti care ar trebui sa certifice asta (pe baza dovezilor mai mult decat suficiente) refuza s-o faca?
Ce reconciliere poate fi intre cel care si-a pierdut pe cineva drag in nebunia zilelor din decembrie 1989 si cei care-au orchestrat nebunia? Cum sa-i convingi ca cea mai buna cale este reconcilierea? ce sa faca clujenii, aia care mai sunt in viata si care stiu, c-au vazut cu ochii lor, cum trupele comandate de generalul Topliceanu au deschis focul in plin impotriva demonstrantilor?
Colonelul (post-mortem) Trosca moare asasinat de un tradator. Tradatorul moare cu gradele-i pe umar, grade date de o tara pe care-a tradat-o, lui Trosca i se retrage titlul de erou martir. Cum adica, reconciliere?
Ponta va intelege, mai curand decat crede el, ca reconcilierea cu o reptila extrem de veninoasa nu se face decat intr-un singur fel: reptila trebuie bine inchisa intr-un terrarium. Altfel, rezultatul e mai mult decat previzibil. Dca nu cumva viitorul ala de care este interesat acum Ponta ne va arata ca reptilele veninoase, pe aceste meleaguri, pot convietui bine mersi impreuna, mai ales ca nu mai e nimeni credibil care sa puna o placuta cu "Atentie, serpi veninosi!"

Candva va trebui sa discutam foarte serios despre monarhie. Bagatul asta sub pres nu foloseste nimanui. Oare cum ar fi aratat rezultatele referendumului din vara daca intrebarea ar fi fost despre demitere si instaurarea monarhiei?

Azi este 23.12. "libertate, te iubim! Ori invingem, ori murim!". "Vom muri si vom fi liberi!" Cei care s-au jertfit ne sunt temelie, ne-au aratat calea. Si noi, de 23 de ani, desi ne-au aratat calea, inca mai cautam luminita de la capatul tunelului.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, au putut spaniolii s-o facă, vezi Moncloa, noi ce cusur avem? Nu suntem cu mintea la purtător? Nu trebuie să uităm, poate nici să iertăm. Dar avem obligația să fim raționali, când e vorba de reconciliere. Dacă mai putem...

pacos spunea...

Domnule Gheorghe, chiar credeti ca un pact social dupa modelul Moncloa s-ar putea infiripa azi in Romania? pe fondul politic si social actual? Eu nu cred. Pentru ca fiecare dintre partile semnatare ar incerca, imediat dupa semnare, sa traga presul de sub picioarele cosemnatarilor.
Pentru un asemenea pact e nevoie de o anumita conjunctura. De un moment prielnic, ca cel din primavara lui 1990. Momentul ala de gratie, cand am fi putut deveni o natie adevarata a fost irosit in confruntari. Azi e prea tarziu. Mult prea tarziu.

ANONIMUS spunea...

Pactul Moncloa a fost reusit deoarece Regele la girat,in idea ca toti au iubit Spania si au crezut ca fac bine.La noi comunismul ,sa nu spunem socialismul n-a existat in regat si putini in Transilvania si Banat in total erau aproximativ 600 de membri din care 90% erau cetateni romani dar nu de origine romana ci de alta natie.Sa spui ca Monarhia nu e potrivita dupa ce parte din cetatenii romani au fost mintiti de niste tradatori care au distrus elitele intelectuale romane si niste inculti au preluat puterea si i-a pervertit ca natie si cultura si morala.Bineinteles ca parte a cetatenilor romani au reusit sa cunoasca istoria si cultura pentruca n-au putut s-o distruga cu totul si s-au salvat ,dar putini, pentruca de castigat au castigat cei ce s-au dat cu comunistii,si au fost foarte multi.Nu-i poti acuza pentruca multi au crezut ca acest sistem e etern.Multi s-au mintit ca pot salva ceva din adevar si natiune.Cand vezi pupincuristii basisti nu-ti mai pui intrebari despre romani si caracterul lor.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...