duminică, 23 decembrie 2012

Trăiască neo-liberalismul!

 
 
 
Nu că mi-ar fi lene să scriu și altceva, dar am să reiau ce am scris pe Facebook, autoplagiindu-mă, spre furia lui Funebriu, pentru că mi se pare important. Totul a pornit de la o discuție despre ”lupta de clasă”, în viziunea lui Ion Cristoiu. Și unii au ajuns să cocheteze cu totalitarismul, ca un fel de compensație pentru frustrările lor. Nu e bine, și încerc să explic de ce: ”O scurtă precizare: sunt uimit de felul în care unii abordează lucrurile privitoare la ceea ce ni se întâmplă nouă, ca societate, după atâtea experimente totalitare. Sunt un om de stânga, am o conștiință de clasă, nu-mi pot uita și nega trecutul, nu pot fi decât de stânga. Dar am trăit vremuri pe care le detest profund. De aceea nu pot fi de acord cu vina colectivă.
 
Da, cei care au condus România în interbelic au greșit enorm față de români. Dar nu-i iei pe toți la grămadă, nu-i condamni după vini inventate, nu-i extermini în închisori. Fiecare trebuia să plătească pentru ce a făcut, nu pentru că aparținea unui grup pe care o dogmă îl declara ”dușman de clasă”. Dintre cei morți în închisorile comuniste, peste 80% nu aveau ce căuta acolo! Erau țărani, închiși pentru că cineva decisese că sunt ”chiaburi”.

 Nu-mi place încrâncenarea cu care unii vor acum răzbunare împotriva ”portocaliiilor”, și care fac presiuni în această direcție. E drept că la asta contribuie și cretinii de la DNA, care au refuzat sistematic să își facă datoria, când e vorba de oameni aparținând PDL, sau din jurul lui băsescu. Dar dacă e să plătească, fiecare trebuie să plătească pentru ce a făcut, în urma unui proces echitabil, nu ca în cazul lui Adrian Năstase.

 băsescu a deschis cutia Pandorei, netezind drumul spre un nou tip de totalitarism. De asta îl urăsc, și-i vreau pielea. Nu pentru dosarul ”Flota” trebuie judecat, ci pentru grave atingeri aduse democrației. Ne place sau nu, doar într-o democrație, fie ea și bolnavă, ca a noastră, putem găsi soluții civilizate la probleme precum sărăcia, subdezvoltarea, drepturile și libertățile fiecăruia, egalitatea de șanse, accesul la educație și sănătate, etc. Orice abordare de tip totalitar nu poate fi acceptată, pentru că nu rezolvă problemele, ci le agravează.
A spune, fie și voalat, că doar un regim totalitar vindecă relele actuale, ține de nebunia pură și simplă.

 Dar nu trebuie să uităm: nimic nu pică din cer. Totul se obține prin luptă. Democrațiile occidentale sunt produsul luptei claselor. Iar când o clasă renunță la a mai lupta pentru drepturile ei, mai devreme sau mai târziu și le va pierde. Ceea ce s-a întâmplat cu proaspăta clasă muncitoare din România lui 1989. Destructurarea socială este o realitate, mai cruntă la noi, mai blândă la alții. Este însoțită de emergența unei clase populare, care are drept elemente comune sărăcia, precaritatea muncii, lipsa de reprezentare politică.
 
Ea va lua locul clasei mijlocii, și va intra în coliziune cu elitele conducătoare, care se comportă aproape totalitar, parazitând statul. Și ne întoarcem la lupta claselor, care chiar a fost motorul progresului democratic și social mai bine de două secole. Dar această nouă luptă trebuie păstrată în limitele democrației, nu este permisă căderea în totalitarism. Dacă asta e o viziune neo-liberală, cum mă acuză un nene, asta e! Trăiască neo-liberalismul!”


3 comentarii:

Anonim spunea...

http://unclemarxneedsyou.blogspot.ro/

Corvin spunea...

Un Crăciun Fericit, alături de cei dragi !

ddanilov spunea...

Ba da! Cine uita,nu merita!Sau mai bine zis,cine uita ce s-a petrecut,merita sa repete!Si va repeta!Nu este vorba de razbunare,ci de dreptate.Bestiile portocalii trebuie sa plateasca,si nu colectiv ci personal.Colectiv ar fi trebuit sa plateasca prin vot,si sa ajunga in uitare cu tot cu partidul lor de cacat,format din oameni de cacat! Zii basist si trage apa!Romanii trebuie sa traga apa peste acesti nenorociti si sa-i deverseze la ghena istoriei!Daca romanii ar fi fost mai uniti si mai constienti de ei insisi ca natie, ar fi reusit ca la referendum sa dea jos bestia cea mare! Dar nu a fost asa,din pacate.Oricum au reusit totusi sa obtina o majoritate in parlament,ceea ce nu e putin. Acum aceasta majoritate trebuie sa transmita un mesaj societatii romanesti cum ca nimic nu va fi uitat. Sunt oameni care si-au pierdut slujbele pentru ca au fost verticali si nu au votat cu javrele portocalii.(Oameni simpli din clasele de jos,nu ma refer la parlamentari sau judecatori.Pentru ei ,pedeapsa ar trebui insutita!)In locul lor au intrat basisti incompetenti care s-au bucurat de acele slujbe ca si cum ar fi fost ale lor.Acei oameni s-au bucurat de privilegiile de partid si de strambatatea acelor ani.Acum daca pretindem ca revenim la normalitate,trebuie sa le aratam acelor javre,ca nu merge asa!Ca trebuie sa munceasca cinstit ca sa-si faca o cariera,ca nu e suficient sa ai un carnet de partid ca sa justifici moral crima de a lua painea de la gura unui om onest care a muncit zeci de ani,cinstit.Nu putem pretinde ca am rezolvat clivajul din societatea romaneasca fara sa ii aratam macar la gazeta de perete pe tradatorii si profitorii sistemului trecut la sectiunea "Asa nu!" .Vorbesc in cunostinta de cauza.Nu stiu daca USL va avea forta necesara pentru a face asa ceva,dar reparatia morala trebuie facuta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...