marți, 24 noiembrie 2015

Pax Americana: sfârșitul.



Știți care-i problema lumii în momentul ăsta? Faptul că SUA nu știu ce mai vor. Au devenit impredictibili. Lumea știe doar ce ar vrea Washingtonul. Dar știe și faptul că americanii nu au mijloacele și resursele pentru ceea ce ar vrea. Până când americanii își redefinesc obiectivele, și le pun în acord cu mijloacele și resursele de care dispun, vom traversa o perioadă extrem de turbulentă, și de plină de pericole. Avionul doborât de turci este doar un avertisment dat de americani rușilor. Doar că rușii sunt în Siria din cauza impotenței și imbecilității americanilor. Care au complicat lucrurile pentru că nu au știut ce vor, nici cu ”primăvara arabă”, nici cu ”exportul de democrație”, nici cu ”nation building”, nici cu schimbările de regim, și nici cu gestionarea relației Israelului cu lumea arabă.

Pentru a nu pierde și mai mult teren, SUA folosesc mișcări fundamentaliste, precum ISIS, pentru a ține ocupate Uniunea Europeană, Rusia și China. Dar nu numai, ci și extremiștii de dreapta, neofasciștii din Ucraina, spre pildă. Doar nu credeți că aceia care au aruncat în aer stâlpii de înaltă tensiune ai rețelei care aprovizionează Ucraina au acționat de capul lor? Sau că sistemele anti-aeriene Peciora 2 D au fost vândute de Kiev Qatarului, care le dă mai departe ISIS, fără aprobarea Washingtonului? 

Acum principalul obiectiv al americanilor este să împiedice reluarea relațiilor normale dintre Rusia și UE. Apropierea Rusiei de Franța, în combaterea ISIS, nu le convine. Intervenția Rusiei în Siria nu convine nici Turciei. Care face bani buni din traficul cu petrol și cu arme către ISIS și alții ca ei. Principalul beneficiar al traficului cu petrol este fiul lui Erdogan. Nu e puțin lucru să pierzi o mie de camioane-cisternă în două sau trei zile!

În acest moment NATO este chemat să gestioneze situația creată de Erdogan, la cererea și cu aprobarea americanilor. Care nu pot face față situației-sau nu vor s- rezolve-dar nici nu-i lasă pe alții s-o facă.  Iar reacția Chinei nu se va lăsa nici ea așteptată prea mult. Cineva se întreba de ce cumpără frenetic petrol chinezii. Uite de ce!

Bine ar fi ca lucrurile să se oprească aici. Dar nu se vor opri. Pentru că americanii nu sunt dispuși să accepte realitatea: că nu pot să facă ceea ce ar vrea să facă. Se comportă ca și când ar putea. Poate așa mai impresionează niște proști ca noi. Dar atât. 

Nenorocirea este că, în condițiile actuale un război generalizat nu rezolvă lucrurile. Iar războaiele locale, gen Irak și Afganistan, cu atât mai puțin. Singura soluție rămâne o tranziție relativ liniștită, negociată, de la lumea unipolară, la una multipolară. În care regulile să fie scrise de toți, nu doar de SUA.  Pax Americana a fost o iluzie, și a luat sfârșit. Ce va fi? Dacă mai trăim, vom afla. Dacă nu, nu! Simplu...

4 comentarii:

Anonim spunea...

Articol foarte bun,felicitari!

Arbait spunea...

Îmi place mult ilustrația folosită la acest articol, poate ne ajuți să o identificăm? Mulțumesc.

T-Rex spunea...

Comparat cu aceasta lume bolnava de violenta, viata in comunism era extrem de pasnica.

Asrerisc spunea...

Întrebarea este: vor sua pace?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...