Operațiunea ”Să punem gheara pe România” începe să se împotmolească. Concepută ca un soi de ”război-fulger”, se transformă într-un război de uzură, și timpul nu joacă în favoarea atacatorilor. Cine sunt combatanții? În primul rând, Bruxellesul-a se citi în special Germania- și grupurile lui de influență din România, din instituțiile statului și din ”societatea civilă”, și Washingtonul, care acționează, la fel ca și ceilalți, prin intermediul agenților săi de influență din aceleași instituții și din aceeași ”societate civilă”. Evident, serviciile secrete românești și străine sunt în avangardă. Ca de obicei.
A existat, fără îndoială, un plan, un scenariu minuțios întocmit, de înlăturare a lui Ponta de la Palatul Victoria. Era ”oaia neagră” a Partidului Popular European, care, după evenimentele din vara lui 2012, i-a vrut pielea cu orice preț. PPE este artizanul ruperii USL. Prin folosirea lui Antonescu, via Adina Vălean. Practic, Antonescu s-a mutat la Bruxelles, după ruperea PNL de ALDE, și trecerea partidului în rândurile PPE. Adina Vălean a fost răsplătită cu postul de vicepreședinte al Parlamentului European. Cu titlu de inventar, se vorbește și de o motivație bănească, venită de la același PPE, către Antonescu. Dar salariul Adinei Vălean e mai mult decât ”motivant”.
De ce era necesară dezertarea liberalilor? Pentru că PPE risca să piardă puterea la Bruxelles, pe fondul nemulțumirilor cetățenilor europeni. PPE a pierdut multe locuri în PE. Stânga ”domesticită” câștigase teren, iar 1 din 4 deputați europeni sunt acum anti-sistem, de la extrema stângă la cea dreaptă. Iar PSD, care dădea 16 euro-deputați, avea ceva de zis în formarea noii Comisii Europene.
Există o complicitate între PPE și PSE, mai ales prin aranjamentele făcute de Daul și de Schulz. Schulz nu s-a înțeles cu Ponta, asta e clar. Sunt multe argumente în favoarea acestei afirmații. Oricum, PSE nu a susținut PSD în multe ocazii, trecând în tabăra contestatarilor lui din PPE. Iar în ultima vreme relațiile PSD, respectiv ale lui Ponta, cu structurile PSE de la Bruxelles au fost ca și inexistente.
Cum spuneam, Bruxellesul-care se identifică acum, mai mult ca niciodată, cu PPE-a vrut să scape de Ponta cu orice preț. Soluția cu Cioloș premier era una de compromis, care ar fi putut ajuta la degajarea unui soi de consens, exprimat printr-un ”guvern de uniune națională” Probabil că Ponta negocia deja o ieșire onorabilă din scenă. Pierzând conducerea PSD-alt episod rămas în ceață-nu putea lupta de unul singur, și în plan intern, și în plan extern. Tragedia din clubul ”Colectiv” a schimbat datele problemei, accelerând căderea lui. Iar demonstrațiile de stradă, cu cerințele lor, au complicat lucrurile în plan politic.
Cei care au profitat de pe urma mormanului de cadavre, pentru a da un alt sens schimbării de putere programată de Bruxelles, s-au bucurat degeaba. ”Clasa politică”, după un scurt moment de buimăceală, începe să se dezmeticească, și organizează rezistența, cu sabia amenințărilor străzii deasupra capului. Ceea ce părea un galop de sănătate pentru Cioloș, în formarea guvernului, devine un soi de marș prin deșert. Putem discuta și de ce. Rezumând, democrația nu-și are sens fără partide politice, fără instituții, precum Parlamentul, și fără legitimarea prin alegeri. Fără să mai vorbim de faptul că nu există fără suveranitatea națională.
Este și un alt aspect, pe care cei ce au încercat să rupă acel consens privind administrarea puterii până la viitoarele alegeri, nu l-au luat în calcul: reacția americanilor. Poate americanii au acceptat o înlocuire de premier, dar nu și-au închipuit amploarea schimbărilor pe care vor să le facă noii veniți la masa puterii. Schimbări care le afectează interesele, în România și în zonă. De data asta au ales o cale mai discretă de a-și manifesta nemulțumirea. Americanii fac astfel încât misiunea lui Cioloș să fie cât mai complicată, iar programul lui să nu fie cel al ”străzii”, ci acela care le convine lor. Cum îi complică viața? De exemplu dând pe ”surse” liste de posibili miniștri, care sugerează preluarea României de către multinaționale, transformarea ei într-un soi de vacă de muls a unor întreprinderi capitaliste vorace, puse doar pe exploatarea românilor, care scot banii munciți de ei din țară. La fel, pentru mobilizarea politicienilor, se lansează nume precum cel al Laurei Ștefan, ”experta” în anti-corupție. Iar insistența cu care sunt scoase în față numele unor români care se afirmă în birocrația Uniunii are rolul de a arăta cu degetul spre ”culpabili”.
Și, ce coincidență, ieri s-a dat sentința într-un proces care trenează de peste un deceniu, proces care-l implică pe Iohannis. Ca urmare a sentinței el pierde una dintre celebrele lui case. Pentru că la dobândirea ei s-ar fi comis fals în acte, sau pe aici. Un avertisment mai clar și mai direct nici nu se putea. Dar nu doar Iohannis a primit un cartonaș galben, ci și SRI, prin dezvăluirile lui Bica despre Coldea, făcute ieri în depoziția sa în fața instanței. Iar băsescu va avea tot timpul să regrete că a tras de coadă tigrul american, cu acuzele lui din ultima săptămână, care i-ar fi permis, se gândea el, să revină în jocurile de putere, în tabăra Bruxellesului, de data asta. Că tot vrea el în PPE cu PMP.
Intrarea americanilor în acest joc le strică multora aranjamentele. Guvernul Cioloș se va naște extrem de greu, mulți dintre cei invitați să facă parte din el vor declina oferta, alungați tocmai de imaginea care i s-a construit încă dinainte de a se naște. Sprijinul parlamentar-esențial, dragi tineri frumoși, liberi, și proști!-este fragil, și Cioloș va trebui să negocieze orice nimic pe care vrea să-l treacă prin Parlament. Un astfel de guvern nu are cum fi performant. De fapt, nu are cum fi, pur și simplu. Vom avea un an pierdut-2016-cu deteriorarea situației economice, și cu inevitabile tensiuni sociale, un an electoral, în care confruntarea va fi mai aprigă ca oricând. Una peste alta, belele în Paradisul de dreapta, pe care ni-l promiteau cei care credeau că pot conduce România fără popor, și împotriva lui.Nu pot. Vor afla repede și cât îi costă prostiile pe care le-au făcut...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu