Cum nu m-am bucurat de arestarea Udrei, nu mă bucur nici de trimiterea la beci a lui Vanghelie. Pentru că, am tot scris asta, e prea târziu. Nu rezolvă nimic. Dacă toate prostelile de-și zic ”instituții de forță” și ”justiție” ar fi funcționat, cangrena corupției nu s-ar fi întins. Când ajungi însă la amputarea unor părți ale corpului social, este semn de eșec. N-ai știut să ții boala sub control. Așa e și cu boala corupției: diagnostic greșit, ignorare, tratament greșit, pacientul mort. Și, iară mă repet, odată cu acest eșec vom consfinți și eșecul democrației, tot din cauza tratamentului greșit aplicat corupției.
Să nu-și închipuie nimeni că un regim de mână forte, autoritar, o tiranie a procurorilor, rezolvă ceva. Nu rezolvă nimic. Nici măcar nu poate amâna decontul. Și, oricât ar părea de ciudat unora, democrațiile se descurcă mai bine în combaterea corupției decât regimurile tiranice. Pentru că democrațiile pot ține sub control excesele ”luptei împotriva corupției”, și pot avea și sprijinul cetățenilor. Tiraniile, nu. Și va veni-foarte repede!-momentul în care cetățeanul va respinge lupta împotriva corupției, pentru că este plătită cu prețul pierderii sau îngrădirii unor drepturi și libertăți fundamentale. Și se va ridica împotriva tiraniei, considerând că nu merită să piardă ceva fundamental, pentru efemera satisfacție de a vedea câțiva derbedei duși la răcoare.
Acum corpul social este anesteziat de ura împotriva ”corupților” și euforic pentru că, în sfârșit, se face ”dreptate”. Dar când va vedea că niciuna dintre promisiunile luptei împotriva corupției nu devin realitate, că nu se trăiește mai bine, că educația și sănătatea tot în mizerie rămân, și, că pe deasupra, libertatea îi este limitată, sau, și mai grav, anulată, atunci vom avea o și mai mare problemă decât corupția. Poate ne mai gândim.
4 comentarii:
"Și se va ridica împotriva tiraniei, considerând că nu merită să piardă ceva fundamental, pentru efemera satisfacție de a vedea câțiva derbedei duși la răcoare."
Da, la fel cum s-a ridicat în 1917 cînd au venit bolșevicii la putere, sau în 1948, cînd comuniștii au pus mîna și de facto și de jure pe putere.
Capitalismul asta inseamna: la inceput a spus Satana: "liber la furat", "cine scapa e elita", "fura si te voi rasplati", "calca pe cadavre ca sa traiesti bine". Cum credeti ca s-a dezvoltat SUA la inceput? Cu furtisaguri maxime ce au dus la marele crash.
Azi vedem cum pina si bancile, presupuse institutii stabile si controlate, sunt tentate de mari tunuri. Vezi Commerzbank germana, care a fost prinsa de SUA pe picior gresit cu afaceri cu arme catre Iran. Si cite or fi nedescoperite inca, sau, ca si la DNA, dosarele alea nu trebui deschise inca.
Democratia e o iluzie care sa tranchilizeze masele. Un concept-drog, care sa dea iluzia ca poporul conduce. Aiurea!
In ce priveste Romania, nu cred ca face exceptie de la cum merge "piata"...de valori morale. Normal ar fi ca ce s-a furat sa se intoarca la buget, dar, stam prost cu normalitatea la homo sapiens.
Isteria anticorupţie nu rezolvă nimic, aşa este. Dimpotrivă: Regiotrans nu mai circulă - un prim fruct al isteriei anticorupţie.
O fi fost corupt patronul care s-a sinucis în avion? O fi fost, o fi furat, dar până una-alta Regiotrans nu mai circulă, şi asigura traficul de tip tren personal de numeroase linii care nu mai sunt deservite de CFR Călători. Anticorupţia asta trebuia să funcţioneze când s-a făcut reforma economică, acum e vax. Se întorc nişte active la stat, dar nu mai există întreprinderile de stat care le exploatau şi acelea nu mai pot fi făcute la loc de către niciun procuror sau judecător.
asta nu-i salvare!!! este doar selectia servitorilor utili ceea ce este procedura standard vestica. in legendele mioritice era clar ca nu incappea adevarul despre vestul iubit!
Trimiteți un comentariu