joi, 26 iulie 2012

Alinuţa monarhista, Papesa democraţiei



Una dintre cele mai jegoase fiinţe, moral vorbind, din ceata "civicilor" este Alina Mungiu Pippidi. Nu vă mai povestesc de ce şi cum. Ar trebui să fac istoria celor 22 de ani de la Revoluţie, şi mi-e prea silă să-mi amintesc de "contribuţia" duducii la războiul româno-român. 

Ce mă enervează în cel mai înalt grad este memoria ei selectivă. Azi ne dă lecţii despre bunele maniere în politică, şi ne povesteşte ce bun ar fi un rege, total apolitic(Zău? Chiar aşa? Uite, nu ştiu de ce, dar eu o suspectez pe Coana Mare-Elisabeta a II a Marii Britanii-de certe simpatii laburiste!), care să poată numi fără prea mult tămbălău Procurorii General şi al DNA. "Nu, e greu, daca nu cu neputinta sa gasesti un presedinte impartial care sa numeasca procurori. Si aici vedem marele avantaj al monarhiei. Nu de azi: a fost traditional rolul regilor sa numeasca judecatorii, dintr-o lista avansata de consilieri sau Parlament. In Anglia persista acest sistem si azi, denuntat ca arhaic, dar e cel mai vechi si mai bun, mai ales de cand avem monarhii constitutionale si monarhii nu mai sunt implicati in politica, ci deasupra si inafara ei. 

Cum ar fi, ca sa ne avanseze un CSM ales de tot corpul judecatorilor, dupa un concurs public, o lista scurta de cinci candidati, si din ea suveranul sa ne numeasca doi procurori generali? Bun, dar cine e suveranul, ca aici tabara Basescu o sa strige ca daca e vorba de Radu Duda sunt mari sanse sa nu fie nici independent si nici deasupra? Asa e: as fi avut incredere ca la principesa Margareta nu pot ajunge interese speciale, dar odata ce unul dintre noi a ajuns acolo nu mai putem fi siguri. De unde ne luam un monarh impartial?"

Problema este pusă imbecil. Politica este despre interese: de clasă, de grup, comunitare. Şi doar politica le poate găsi acestor interese un numitor comun, prin dialog, cooperare şi căutarea consensului. Nu contează oamenii din fruntea instituţiilor decât în ţări precum România, care au un imens dispreţ faţă de lege, reguli şi de instituţii. Şi unde cumetria ia faţa meritocraţiei. 

Revenind la memoria selectivă a doamnei Pippidi(ce politicos sunt!), spune domnia sa: "am vazut asta in 2009, la guvernul comun PDL-PSD, cand dl. Iliescu hotara cine poate fi numit la justitie, nu dl. Geoana, care facea figuratie, si cand a avut grija sa elimine pe orice candidat care ar fi fost cat de cat legat de zona Macovei sau organizatii internationale." Păi, dacă nu mă înşeală pe mine memoria, Ion Iliescu n-a eliminat pe nimeni. Mămăligile alea din PSD au optat pentru păstrarea lui Predoiu ministru al Justiţiei, iar Kovesi şi Morar joacă tontoroiul şi acum prin sistem. Deci, ce-a făcut Iliescu? 

A, s-o fi gândit la băsescu şi la mizeria asta: " Traian Băsescu se face vinovat de o "imixtiune inadmisibilă" în actul de justiţie prin medierea dintre revoluţionari şi responsabilii autorităţilor abilitate în dosarul Revoluţiei , dar şi de o postură "degradantă" vorbind cu "impostorul" Teodor Mărieş, a ieşit miercuri la rampă preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vădit iritat de afirmaţiile prezidenţiale pe tema Revoluţiei şi mineriadelor. "Maniera în care s-a prezentat aseară este inadmisibilă pentru raporturile sale (ale preşedintelui Traian Băsescu, n.r.) cu instituţia procuraturii şi cu justiţia română. Nu aşa, nu ăsta este tonul, nu asta este maniera în care şeful statului trebuie să se raporteze la instituţiile justiţiei române. Este o imixtiune inadmisibilă", a calificat Iliescu modul dur în care şeful statului a abordat probleme dosarelor revoluţiei şi mineriadelor la întrrunirea de la Cotroceni cu reprezentanţi si revoluţionarilor şi ai justiţiei."

Ce zicea băsescu? Că el nu dă ordine Justiţiei? Păi ce a făcut atunci? Nu a dat ordine? Nu a intervenit într-un proces, în favoarea unei părţi? Unde s-a văzut ca o parte într-un proces să se ducă de mână cu acuzatorul public la Preşedintele ţării, iar acesta să dea ordine Procuraturii? 

Madam Pippi este ipocrită. Nu vă spun o noutate. Dar nu-mi place să mi se râdă în nas. Nu a susţinut-o ea pe Macovei? Nu a fost ea cea care a introdus "prezumţia de vinovăţie" în ceea ce îi priveşte pe politicieni? Acum "se delimitează de cucoană? Începe să-i găsească şi cusururi? Zău? Plimbă ursu!

Cu asta ipocrizia se duce la absurd! "Dumnezeu stie ca eu nu am fost de acord, ca am crezut intotdeauna in ce m-a invatat la Harvard profesorul meu Samuel Huntington, si anume ca drumul spre democratie il mai pavezi din cand in cand si cu cate o amnistie. Iliescu era destul de puternic in 1996 sa fure alegerile si sa nu ne lase sa castigam, dar a plecat civilizat si democratic." Da, şi de asta te-ai purtat cu el cum te-ai purtat, vacă, atunci când erai mare sculă pe basculă la TVR? 

Eu am o bănuială: Alinuţa tocmai s-a propus pentru tronul Republicii Absurde România! Ca Papesă a democraţiei! Căldură mare, prieteni! Şi mulţi zănghiţi! 

2 comentarii:

Unknown spunea...

apolitic, apolitic să fie monarcu' nost', da' dacă se poate, de dreapta, și mai ales liberal! =))

Fluieratorul spunea...

Fara suparare, AMP este o moldoveanca foarte buna de gura, departe de a fi proasta, usor parvenita, cu un caracter discutabil, si din pacate uneori are dreptate. Ii place teribil sa se auda vorbind, este inepuizabila si la vorba si la scris. S-a vrut mereu o "voce", si nu i-a reusit niciodata.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...