miercuri, 7 martie 2012

Ce ştiu eu?



Nu cred că asta a fost în mintea evreilor, când au inventat Muzeele Holocaustului pe unde au putut(sau a fost?), dar, printr-o metamorfoză ciudată, au ajuns un soi de loc de pedeapsă pentru cei care nu aderă la varianta oficială a istoriei în materie şi calcă pe bec.

Mi se pare la fel de stupidă ca şi poziţia lui Şova în privinţa unor evenimente istorice care îi privesc pe evreii români poziţia lui Ponta, care l-a demis din funcţia de purtător de cuvânt, şi l-a trimis să-şi facă penitenţa la Muzeul Holocaustului din Washington. Nu mai vorbesc de accentele isterice ale poziţiile unor personalităţi evreieşti din România. Nu aranjează cu nimic lucrurile, şi nu servesc cu nimic minoritatea evreiască din România. 

Este prea multă aroganţă, prea multă încrâncenare, şi, le place sau nu, prea multă ipocrizie în toată această, nu ştiu cum să-i spun, controversă? Nimic din istoria personală a lui Şova nu-l recomandă drept anti-semit. A-l distruge, pentru că a avut o poziţie diferită de istoria oficială-pentru care şi-a cerut scuze-care vrea ca pe teritoriul României să fi fost Holocaust, este o faptă nedemnă de evrei. Nu aşa se apără memoria celor morţi în Holocaust.

Ca om, ca un cetăţean raţional şi responsabil, am acceptat şi accept faptul că statul român, într-un moment al istoriei sale, a făcut un rău imens evreilor, rău cu atât mai mrae cu cât ei erau cetăţeni români. Cei care au făcut răul au plătit pentru el. Dar nu accept şi nu voi accepta niciodată ca eu, alţii ca mine, să fim priviţi ca nişte ucigaşi de evrei, şi să fim pedepsiţi pentru lucruri petrecute când încă nu ne născusem. Nu înţeleg şi nu accept să mi se spună ce să gândesc despre un lucru sau altul, indiferent cine îmi spune astea. N-am făcut-o nici în comunism, şi nu am de gând să încep acum. Am mintea mea, mulţumesc!

Nu am să spun, pentru că nu cred asta, că pedepsirea lui Şova pentru un delict de opinie va turna gaz peste focul antisemitismului român, pentru că acest anti-semitism este mai mult o ficţiune. Nu de anti-semitism trebuie să se plângă evreii, ci de indiferenţa românilor în ceea ce îi priveşte. Mă tem că ei nu mai există, pentru marea majoritate a românilor. Din păcate, şi pentru români, şi pentru evrei, pentru moştenirea lor culturală. Înainte de a călca în picioare pe unul sau pe altul, poate că evreii ar trebui să facă mai mult pentru a reveni în memoria românilor şi altfel decât pe post de îngeri exterminatori ai celor care nu gândesc ca ei. Dar ce ştiu eu?

7 comentarii:

Ștefan A. spunea...

Domnul Sova e laureat in drept . Ar trebui sa cunoasca mai bine ca altii legile Romaniei .
http://www.dri.gov.ro/documents/oug%2031-2002.pdf
Dupa cum vedeti , nu ca avem ceva cu domnul Sova dar ne intrebam pe ce merite profesionale a ajuns unde a ajuns daca nici legea tarii lui nu o cunoaste .
PS . Daca nu ma insel si domnul Ponta are studii de drept . :)

Ștefan A. spunea...

Articolul 6 din OUG e elocvent .
Cred ca nu veti publica aceste comentarii ca se bat cap in cap cu domnii Ponta si Sova . Juristi si oameni de nadejde a partidului .

casandra spunea...

@Constantin, prietene, aici nu sunt de acord cu tine.
Persoana privata Sova, pana sa devina persoana publica si purtator de vorbe la partidul din care fac parte, putea face oricate erori si tampenii ar fi vrut. Dar sa pui intre paranteze o tragedie petrecuta din vina oficialilor romani ai unor vremuri crancene este dovada de necunoastre, de prost gust si de tampenie.
In aproape toate familiile de evrei care mai sunt inca cetateni romani se afla victime ale Holocaustului european. Ucisi de extremistii de dreapta de la vremea respectiva, oricare ar fi tara lor de provenienta, aceste victime inca impun urmasilor lor o maxima atentie. "Sa nu se mai intample!". Poate ca politicienii de oriunde exploateaza politic nerusinat aceasta trauma reala, dar trauma exista si evreii obisnuiti merita mai multa atentie si grija in exprimarea noastra.

Sova a fost insa purtator de cuvant si prezenta pozitiile oficiale si cvasioficiale ale PSD. Ei, pe mine tanara loaza nu m-a reprezentat defel cu prostiile lui. Tembelismul sau cu repetitie (amendamentul la legea referendumului,care i-a dat apa la moara lui Basescu, il mai stii? ) trebuie sa aiba un sfarsit. Sper ca cel de astazi sa-l trimita unde-i este locul. Nu-i nicio pierdere!

pacos spunea...

Baiatul asta trebuia mazilit demult. Un gafeur de meserie, unele dintre pozitiile sale fiind absolut impardonabile. Drept recompensa, a ajuns purtator de vorbe al PSD-ului. Din postura asta, ar fi trebuit sa gandeasca inainte sa deschida gura. Mai ales cand e vorba de un astfel de subiect. N-a facut-o, pentru ca nu e obisnuit cu asta. Asa ca, la revedere si drum bun.

Pe de alta parte, ma enerveaza ingrozitor faptul ca prima reactie la asemenea derapaje este "antisemitism!". Antisemitism? Prostie, in stare pura. Atat.

Mordechai spunea...

- Legea (107/2006) e o prostie. Nu poţi impune cuiva, prin lege, ce are voie să gândească, ce are voie să spună, ce îi este îngăduit să creadă, ce convingeri are voie să-şi exprime. Nicio lege nu poate face asta. Compasiunea nu este şi nu ar trebui să fie o obligaţie legală. Recunoaşterea şi îndreptarea greşelilor trecutului ţin de bun-simţ, nu de enunţ juridic. E o prostie. Oroarea Holocaustului nu are nevoie de o lege care să o condamne; nu există lege care să descrie ieşirea din condiţia umană.

- Dan Şova nu e un prost. Să fim serioşi. Dar e, uneori, imatur. Declaraţia cu pricina e mai degrabă proba unui teribilism infantil. Asta nu o face mai scuzabilă. Teribilismul ăsta poate fi uneori vecin cu prostia.

-Pesediştii ar trebui să îşi facă nişte probleme. Au mai avut un scandal de acelaşi tip cu Mazăre. Mai au scandalurile erotico-penale. Nu avea nevoie şi de boacăna asta. În toamnă lucrurile astea vor conta.

- Evreii au făcut suficient pentru a fi acolo unde se cuvine în memoria românilor. Şi fac şi pe mai departe. Pentru mulţi dintre ei, asta pare că nu se înţelege, evocarea Holocaustului nu e un subiect de conversaţii de salon, nici temă de seminar, ci o amintire cumplit de dureroasă a unei orori pe care unii dintre ei au trăit-o. A coşmarului în care alţii şi-au pierdut părinţi, fraţi. Nu e doar un subiect de discuţie, e o dramă autentică.
Aşa cum, vă garantez, pentru urmaşii celor de la Ip, istoria aceea nu suportă nici discuţie, nici contestare, nici dezbatere.

ANONIMUS spunea...

Nu se putea ca cineva din USL sa nu-si de cu "muci'n fasole"din ignoranta si prostie,indiferent de nivelul profesional.Cand PD-L-ul isi facea asa de bine treaba opozitiei ,hop si Dl.Sova.Ce putea sa faca, e sa atentioneze ca excesele antisemite au fost stopate de M.S.Regele Mihai si in special de Regina Mama care a facut asemenea presiuni la Maresalul Antonescu incat au oprit trenurile mortii.La idea Maresalului de a purta steaua galbena a lui David pentru toti evreii din Romania,Majestatile lor au anuntat ca vor aborda acaste stele,daca un cetatean roman o sa le poarte.Culmea e ca evreii au fost obligati sa le achizitioneze dar nimeni nu le-a folosit.

Fluieratorul spunea...

Pot sa ma afirm "a-semit" aici? Sa spun ca nu ma intereseaza pacatele "mostenite", de la pacatul originar citire, pina la prostia ca evreii din ziua de azi trebuie mingiiati pe obraz in compensare pentru relele intimplate evreilor de ieri...

Nu ma simt dator sa mai acord credit moral si compensatii nedreptatitilor altor vremuri si regimuri, pentru ca asta ma nedreptateste pe mine aici si acum. In ceea ce ma priveste, familia mea n-a prigonit evrei, n-a folosit averi confiscate si n-a facut nedreptati nimanui. Ia sa ma mai lase in pace toti! N-au reparatii de asteptat de la mine.

Au fost multe nedreptati in istorie si sint in continuare nedreptati. Nu cred ca a evreilor e mai cu motz decit altele. No harm intended, dar eu unul m-am saturat de discutiile cu evrei.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...