miercuri, 11 ianuarie 2012

"Scânteia Capitalismului" şi esenţa crizei



"Scânteia Capitalismului", adică FT, a deschis un ciclu de dezbateri dedicat capitalismului în criză. V-am mai pomenit despre unele dintre articolele apărute până acum. dar există un lucru comun, dincolo de obişnuitele clişee despre capitalism: conştiinţa faptului că esenţa actualei crize trebuie căutată în exacerbarea inechităţilor şi inegalităţilor generate de un capitalism ajuns într-o nouă fază de acumulare sălbatică.

Dacă se construieşte deja un consens în privinţa asta, este clar că următorul pas va fi generarea de soluţii pentru reducerea inechităţilor şi inegalităţilor. Cum, rămâne de văzut. cel mai probabil se va apela la politici redistributive, care şi-au probat deja valabilitatea în timp. Cu alte cuvinte vom ajunge la un New New Deal. Ideea nu este nouă, a fost evocată încă de la începutul crizei, în 2007, deşi ea plutea în aer încă de la momentul în care se umfla bula DotComurilor, în anii '90. 

Ce face onor guvernul României, în frunte cu Iubitul Conducător, Mare Machitor şi Aprig Reformator? Păi, ia măsuri după măsuri care să ducă la şi mai multă inechitate şi la şi mai multe inegalităţi între cetăţenii României, să genereze şi mai multă suferinţă, şi mai multe frustrări. Aşa cum am fost cea mai jerpelită şi mai tristă baracă a socialismului, aşa am ajuns cea mai săracă şi mai jerpelită baracă a capitalismului. 

Ce dracu ' să mai zici, când vezi că politicienii României, altminteri toţi adepţi ai capitalismului, nu citesc "Scânteia Capitalismului", ci doar "tabloide "cretine, pline de idei de la economişti morţi de mult, de care nu-şi mai aduc aminte decât nişte ciudaţi, care vor să fie şi ei băgaţi în seamă.

Un comentariu:

Fluieratorul spunea...

Nu cred ca vrea cineva solutii pentru reducerea inechitatilor si inegalitatilor. Victimele, poate. Aia notabili nu.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...