vineri, 1 iulie 2011

O farsă tragică



Aproape nu mai contează amănuntele care au condus la deznodământul de azi: DSK a fost eliberat, sub un soi de control judiciar. A dracului coincidenţă, fix în săptămâna în care madam Lagarde a fost "întronată" în fruntea FMI. Cucoanei care l-a reclamat pentru viol i-au fost descoperite hectare de bube în cap, a apărut şi o înregistrare a convorbirii ei cu un traficant de droguri arestat, plus moravuri care nu au legătură cu Coranul, etc, etc, etc.

O veste bună pentru DSK, una nu tocmai bună pentru socialiştii francezi, care acum au şi un cadavru politic în braţe, şi trebuie să se descurce cu el, dar şi pentru Sarkozy. Veţi zice că nu ne priveşte, măcar nu direct. S-ar putea să greşim.

Până nu aflăm cine i-a vrut pielea lui DSK, nu vom şti ce se cloceşte acum în lumea finanţei globale. Cert este că suntem în plină linişte dinaintea furtunii. Pentru că nu vom scăpa de o recividă a crizei. De ce? Simplu: cauzele structurale care au generat-o sunt bine-mersi tot acolo, nu a dispărut niciuna. Doar că "elicopterul cu bani", pornit de americani în 2008,  a funcţionat ca o maşină de făcut ceaţă, şi ca un analgezic uşor: a ascuns faptul că ele, cauzele, sunt la locul lor, şi a calmat puţin jocul. Acum efectul calmant a dispărut, şi când se va risipi ceaţa, ei bine, atunci să te ţii!

Înclin să cred că această criză nu se poate rezolva doar cu bani. Nu este nici o criză a datoriilor publice, nici a statului, nici a politicilor sociale, ci o criză generală de sistem. Tipul ăsta de capitalism nu mai funcţionează! Şi nu e cazul să facem confuzia între el şi economia de piaţă! Capitalismul ăsta de acum este un cancer al economiei de piaţă. 

Ştiu, e prea mare ca să dea faliment. Cu toate astea, dacă nu falimentează el, ne ducem dracului cu toţii! Sigur, mulţi se vor întreba ce se va întâmpla fără sistemul financiar actual. De fapt, ceea ce trebuie să dispară este partea lui ultra-speculativă, care inventează zi de zi noi produse exotice, care sunt tot atâtea vehicule care răspândesc boala în corpul economiei. Sunt destule entităţi solide în sistemul financiar, pe care se poate construi ceva mai sănătos şi mai sustenabil.

Totul este să vrei să schimbi ceva. Dar cei dedulciţi la câştiguri fabuloase din nimic nu vor renunţa la bani şi la putere. Nu ştiu dacă DSK a pus piciorul în muşuroiul de furnici, şi de asta a păţit-o. Dar este clar că cineva a vrut să dea un avertisment oamenilor politici: "dacă nu vă putem cumpăra, sau costaţi prea mult, vă distrugem!"

Nu ştiu ce mă face să cred că mesajul a fost înţeles, inclusiv de Obama. Nu mai vorbesc de europeni. Rămâne de văzut dacă avertismentul îi privea şi pe chinezi.  O aă aflăm asta, mai devreme sau mai târziu... 

19 comentarii:

Karakas spunea...

Modelul asta de capitalism nu functioneaza pentru majoritatea cetatenilor din tarile democratice. Ce s-a intimplat de la Reagan incoace e cel mai mare furt din istoria omenirii, furt cu legi facute pentru hoti. Vezi "deregulation" si alte hotii din astea sofisticate, facute la scara mare, cu aportul media si pregatirea maimutzelor pentru spalarea pe creier.

pacos spunea...

Cred ca tocmai aceste amanunte, timing-ul, fac din DSK o victima a unui urias complot. Cate teorii ale conspiratiei se vor lansa in urmatoarele zile, vom vedea si le vom comenta. O singura chestie am: peste tot in lumea asta, multimea empatizeaza cu victima. Ma intreb cam care va fi cota de simpatie a lui DSK in randurile electoratului francez.

Capitalismul asta finaciar a adus nenorocirea. Citeam azi ca Minnesota a cam tras oblonul. Mai era o stire conform careia presedintele agentiei de rating din China zicea ca falimentul USA e inevitabil.Si o rezolvare a nenorocirii asteia nu se intrevede desi eu cred ca sta tocmai la mana politicului. Om trai si-om vedea!

Fluieratorul spunea...

Da, deci cum am spus...

Ramine de vazut pe cine va servi Christine Lagarde primul, zilele astea, cred. Pot sa incerc un pariu: vreun Mare Licurici, ceva? Speculatii sint.

Unii zic ca DSK este viitorul presedinte al Frantei. As putea sa subscriu.

casandra spunea...

@Constantin, cred ca ti-am aratat si in zilele imediat urmatoare declansarii scandalului DSK un discurs important care a dat fiori reci pietelor finanaciare. Ti-l amintesc:
http://www.imf.org/external/french/np/speeches/2011/040411f.htm

Si totusi, jocul nu s-a incheiat. De fapt, el abia incepe...

wtf !? spunea...

"Până nu aflăm cine i-a vrut pielea lui DSK..."

" Nu ştiu dacă DSK a pus piciorul în muşuroiul de furnici, şi de asta a păţit-o"

Altfel spus, DSK a fost victima unei conspiratii... Sint curios daca nevasta (nr 3, de altfel) e atit de naiva incit sa inghita povestea cu ce "i s-a pus" la cale iubitului ei sot credincios...

Teoria asta a conspiratiei devine si mai greu de crezut avind in vedere ca DSK, prin avocatii lui, recunoaste ca a facut sex cu cea care-l acuza, insa "consensual".

"What precisely occurred between the woman and Mr. Strauss-Kahn — whether it was an attack or a consensual encounter, as his defense team has suggested — remains known only to the woman and to Mr. Strauss-Kahn."
Sursa: http://www.nytimes.com/2011/07/02/nyregion/new-yorkers-and-french-await-latest-dominique-strauss-kahn-legal-turn.html?hp

Deci cum s-ar spune, DSK si-a cam facut-o cu pulica lui...

Argumente ,in plus, ca DSK gindeste cu alt cap decit cel de pe umeri aduce si The Economist:

http://www.economist.com/node/18712833

Dupa cum spunea un filozof cu mai multe sute de ani in urma, si parafrazez: "Daca auzi copite, gindeste-te la cai, nu la zebre..."

Béranger spunea...

Cel care semnează wtf !? este cam prost.

Faptul că negresa i-a supt-o lui DSK nu înseamnă că acesta nu a fost lucrat.

Dar wtf !? e mai prost decât prevede legea (care din păcate nu prevede totuşi nimic).

Anonim spunea...

http://documentarystorm.com/inside-job/

totul este simplu numai ca voi dupa ani de zile in care ati fost tare ocupati cu asteptatul binelui de la vestici v-ati pierdut total busola iar acum nu mai stiti incotro pentru ca v-ati trezit brusc intr-un iad unde va vine greu sa credeti ca vor lipsi toate visele tipice romanului si ma refer la alea cu vestul luminos si burlanul ala care trebuia sa apara in fata usilor vostre si pe unde urma sa curga tot ce va trebuia voua. am avut si noi un romanian dream care poate fi numit capitalismul de burlan! pina la urma ati primit ceea ce-a dat vestul in mod constant tuturor -in mod democratic pentru ca la ei este in singe- in toata istoria lor: boli, mizerie, analfabetism, coruptie, prostitutie etc ca ei altceva n-au avut nicodata. acum ginditi-va 1 minut ca sa realizati cit s-au distrat vesticii cind v-au vazut si auzit cu prostiile vostre. d-aia v-au si dat un post important acela de cobai bun pentru a testa toate ineptiile lor!!!

asa se face ca n-ati cascat urechile sa auziti ce-a spus dsk pt ca el a deschis gura aiurea si a spus ca ceva care ar fi trebuit sa fie nu exista. apoi s-a crezut sef si a inceput sa treaca peste cuvintul bosilor care i-au tras-o cit sa treaca in rind cu toti ceilalti. era clar ca nu se va lasa cu condamnari mai ales cind scenariul care i-a fost imputat semana cu filmele lui benny hill.
a fost doar un advertisment pentru aia care isi pierd lungimea nasului din vedere. apoi dupa el au pus o tanti -semnul clar!- pentru ca muierile sint avide dupa cariera si averi si sint pregatite sa calce pe cadavre fara remuscari. in plus pentru bosi conteaza ca astea fac exact ce li se spune adica sint marionetele perfecte. sa ne amintim de tanti thatcher marioneta lui carrington. la intrebarea a 2-a iarasi este usor de raspus pentru ca intre timp nu s-a schimbat nimic pentru ca nu avea ce si nici cum. cine a fost inainte este si acum. deci ce-i asa de greu de inteles c-a venit un 1989 si pentru astia care si-au indeplinit datoria si deci nu mai sint utili?! teoria lor este a distrugerilor asa ca au nevoie de tot ce s-a vazut aunci pentru a veni cu "noul" care desemenea nu contine nimic din romanian dream. ghinion total nu-i asa?! poate doar chestia cu licuricii sa va fie cunoscuta pentru ca asta va fi generalizata. chinezii?! m-ati plictisit si cu astia!! fac parte dintr-un standard repetat in istorie cu altii care inainte de-a fi limitati au fost umfalti. apoi ce-au facut ei? nimic! vesticii si-au mutat la ei fel de fel de aiureli iar ei -printre altele- si-au micsorat suprafata agricola devenind dependenti de importurile de alimente. dupa ce baietii astia si-au cumparat alimentele necesare onu a comunicat ca pe pamint au ramas cele mai mici rezerve de alimente din istorie -pentru doar 40 de zile. aici nu mai adaug distrugerile mediului inconjurator cifrate la peste 200 mil anual. in plus ce mare secret ar fi ca se copiaza modelul japonez care a sfirsit intr-o criza din care n-au mai iesit de la sfirsitul anilor 80. stiu ca la chestia cu japonia romanii nu cred pe ca astia mereu au facut ba casetofoane ba cd si dvd-uri cu leduri multe si deci nu avea cum sa le mearga rau. in filmul de mai sus printre multi altii apare unul din baiaetii aia de treaba care se chinuie sa ne ajute pe noi toti s-o ducem bine de tot. cine vrea mai mult citeste tragedy and hope. am pus linkul in trecut pentru a putea fi citita online dar cum nu continea stiri despre ploile cu salam probabil ca n-a fost retinut. si da este o criza de sistem si va fi desfintat. s-a spus cu ce inca din anii 90 dar se stie ca erati ocupati cu luminile vestului asa ca va scapat si amanuntul asta.

wrf ?! spunea...

@Béranger,

Daca sint prost sau nu, nu ai de unde sa stii pt ca nu ma cunosti. Ai putea insa sa aduci argumente bazate pe fapte care sa-mi invalideze argumentul meu. Nu ai facut-o. Singurul tau argument a venit in forma unui atac ad hominem care-ti pune puterea logicii tale sub un mare semn de intrebare

Fluieratorul spunea...

@Anonim
Anonim ot Balaceanca, Marcutza, Socola sau de pe Eminescu?

In rest, a fost interesant The Inside Job, desi am mai vazut povesti din astea, drept e ca nu in mainstream pina acum. Doar ca din pacate cam tot ce se vorbeste acolo e public knowledge. Oamenii au adunat detaliile cunoscute si le-au transformat in poveste cu cap si coada, mult mai usor de digerat ca film decit ca suma de informatii si articole citite si evenimente urmarite in mai multi ani... Pentru film nu e nevoie decit sa vezi si sa auzi vreo doua-trei ore. Pentru restul trebuie sa gindesti vreo doua-trei decenii. Asa ca nu cred ca vreun om atent la viata lui a avut vreo revelatie cu filmul asta. Doar o confirmare.

Béranger spunea...

Domnule «ce mama dracului ?!»,

Nu mă obosesc să explic nimic unuia care vine brusc, netam-nesam, şi aruncă o chestie fumată deja, «Teoria asta a conspiratiei devine si mai greu de crezut avind in vedere ca DSK, prin avocatii lui, recunoaste ca a facut sex (consensual)».

S-a discutat mult pe tema asta, şi am scris şi eu destul în altă parte -- poţi căuta care sunt opiniile mele din şirul de postări de la http://beranger.org/tagged/dsk

Pe de altă parte, modul în care afirmi că teoria conspiraţiei nu se susţine câtă vreme actul sexual chiar s-a produs îmi sugerează că nu eşti capabil de raţionament logic. Poţi matale să fii doctor docent şi nobelizat, dar de gândit nu mai gândeşti deloc.

Hai să mă obosesc. DSK era un afemeiat, un futangiu. După cum pizda de negresă a recunoscut recent, «after the incident in Suite 2806, she proceeded to clean a nearby room and then returned to Suite 2806 and began to clean that suite before she reported the incident to her supervisor». Şi (NYT) «According to the two officials, the woman had a phone conversation with an incarcerated man within a day of her encounter with Mr. Strauss-Kahn in which she discussed the possible benefits of pursuing the charges against him. The conversation was recorded.»

Aşa că, boule, pizda a avut un plan simplu. Cum să scoată ea bani de la un baştan care, se ştia, era şi cu bani, şi cu coaiele inflamate. Aşa că intră în cameră şi i-o suge lui DSK (care nu zice nu, hotelul respectiv oferind clienţilor VIP şi servicii anexe), având grijă să-şi murdărească rochiţa cu elixirul respectiv. Apoi pleacă să facă curat în altă cameră, ca DSK să aibă timp să plece. Se întoarce, mai pierde timpul, îşi dă vreo doi pumni în faţă, şi de duce să se plângă că a fost violentată.

În rest, Anne Sinclair n-are nici o problemă cu aventurile şi futaiurile lui DSK. Stilul franţuzesc de familie permite în high-life şi o amantă oficială, şi ocazionale cântăreţe la clarinet.

Mai multe nu mai zic.

Vive la République!

Fluieratorul spunea...

@wtf ?!

Credeti ca d-na Anne Sinclair ar avea mai multe probleme cu aceasta infidelitate a sotului ei decit cu altele?

Despre "victima", sau mai bine zis "santajista", umbla tot felul de povesti de o vreme incoace, cum ca ar avea o istorie de tromboane destul de lunga. De ce n-am crede ca sexul a fost consensual, dupa care "victima" s-a gindit ca ar merita un scandal si un proces, de la care sa se aleaga cu un settlement.

De ce-ar trebui sa credem ca DSK este infractor, si nu victima? Numai pentru ca si-a inselat nevasta?

Si mai mult, cum o fi reusit sa oblige o femeie la sex oral fara sa-i sparga fata, si fara ca ea sa-si foloseasca dantura? (Ma intreb si io, nu trebuie sa-mi dati detalii tehnice...)

Eu cind aud zvon de copite mai degraba ma gindesc la o cireada de boi...

Dan spunea...

Sunt de acord cu tot ce spui, mai putin chestia cu "cadavrul politic". Vestea nu-i buna pentru ei pentru ca daca (re)intra în cursa îi bate la fund pe toti. Nici nu mai are nevoie de campanie electorala, ce i s-a întâmplat în ultimul timp e mai ceva decât orice campanie.

wtf ?! spunea...

@Fluieratorul
"Credeti ca d-na Anne Sinclair ar avea mai multe probleme cu aceasta infidelitate a sotului ei decit cu altele?"

Daca d-na Sinclair are sau nu probleme cu infidelitatile lui DSK asta nu ma intereseaza cit de putin. N-au decit sa-si rezolve problemele in familie

"De ce n-am crede ca sexul a fost consensual, dupa care "victima" s-a gindit ca ar merita un scandal si un proces, de la care sa se aleaga cu un settlement."

Inclin f mult si eu spre aceasta varianta care mi se pare cea mai plauzibila.

"De ce-ar trebui sa credem ca DSK este infractor, si nu victima? Numai pentru ca si-a inselat nevasta?"

Eu nu am spus ca DSK este infractor. Ce am spus este ca DSK s-a bagat de bunavoie in rahatul in care se gaseste. Daca umbli cu prostituate (se pare ca ziarul New York Post sustine ca tipa se ocupa cu asa ceva)mai devreme sau mai tirziu ti se pot intimpla nasoale. Cum nasoale li s-au intimplat si lui Bill Clinton si Eliott Spitzer, printre multi alti oameni politici. (Ca sa nu mai vorbesc de tiganul din Timisoara care a sfirsit taiat in bucati si indesat intr-o valiza).

Problema care am subliniat-o eu aici, este ca multi au sarit de la bun inceput ca DSK a fost victima unei conspiratii prin care dusmanii lui politici l-au "lucrat" si ca el, DSK, n-ar avea nici o vina in toata povestea asta.

Deocamdata nu s-a dovedit ca a fost vorba de o conspiratie pusa la cale de adversarii lui politici (de care sint sigur ca are destui). Cind vor exista dovezi, voi fi dispus sa cred ca a fost o conspiratie.

Si cind domnul Constantin Ghorghe scrie ca: "Nu ştiu dacă DSK a pus piciorul în muşuroiul de furnici, şi de asta a păţit-o. Dar este clar că cineva a vrut să dea un avertisment oamenilor politici: "dacă nu vă putem cumpăra, sau costaţi prea mult, vă distrugem!" el sugereaza posibilitatea unei astfel de conspiratii.

Dupa cum am spus voi crede cind vor fi produse dovezi in acest sens.

Anonim spunea...

fluieratorule ai scris numai prostii. citeodata le mai mai nimeresti insa acum ca sa ma contrazici vin-o cu argumente nu cu romanismele clasice care dupa cum vezi nu v-au ajutat cu nimic. stiu ca aia care nu se incadreaza in marile voastre gindiri sint nebuni. spune-mi mie ca n-a existat in mintea majoritatii romanilor nebunia cu vestul care ne da noua de toate! ai uitat de tipetele cu "sa vina vestu domne sa faca ordine aici si sa investeasca"? a venit si v-au lasat cu poponetul gol ca si pe ceilalti. spune-mi care tara a fost ajutata de vest si le-a mers bine localnicilor? contarzice-ma in ceea ce priveste afirmatiile la adresa chinei sau a babei theacher! ca sistemul va fi desfintat s-a spus inca din anii 90 in primul mandat al lui clinton chiar de catre un consilier de-al lui. ce faceau romanii atunci? ei se luptau cu comunismul cu rusii si asteptau sa vina vestul cu ploile de salam. asa cum n-ati auzit atitea nu ati remarcat nici ce-a facut dsk de si-a deranjat sefii. sinteti slabi sub bulgarii si albanezii de care rideti voi iar asta este motivul pentru care vesticii v-au luat de cobai. spre deosebire de tine si multi altii stiu bine ce spun si am date pe care le pot folosi daca se gaseste vreun aerian de roman sa ma contrazica cu prostiile clasice de care efectiv m-am plictisit. politicieni fara "toarta" -adica nepatati- de care sa fie agatati in caz de necesitate nu exista.
ce-a spus dsk:
http://www.eutimes.net/2011/05/russia-says-imf-chief-jailed-for-discovering-all-us-gold-is-gone/

fapt care a dus aici:
http://www.youtube.com/watch?v=0OkITedQrek

in plus a mai bagat si bani acolo unde nu trebuia dar asta cauta tu daca te intereseaza. daca acum asta a promis ca se face baiat cuminte si va fi silitor intr-o noua pozitie si bosii accepta va fi spalat de aceiasi presa care la inegrit pentru ca oricum este toata a lor si o folososc cum le convine iar prostimea inghite tot fara problme. nu-i greu deloc si s-a mai facut pina acum de o gramada de ori. voi nu puteti sa-mi spuneti mie cind a inceput criza asta si care a fost pionul principal pentru ca tot despre anii 90 vorbim iar voi visati atunci la vest. puteai sa injuri romania dar nu vestul, puteai sa spui ca e rau in romania dar nu in vest deoarece romanul nu accepta nimic. eu am stiut ce plasa o sa luati voi cu ue si nato. daca-ti spuneam asta in anii 90 ascultai? de ce s-a facut filmul respectiv n-ai inteles deloc (inside job). aia care inteleg ce-i acolo sint cam 10% din populatia vestului deci afirmatia ta nu corespunde. marea masa nu are treaba cu asta pt ca nu poate intelege si nici nu este interesata.
http://www.youtube.com/watch?v=0OkITedQrek
trebuie sa pleci de la faptul ca-i facut de hollywood si daca te pricepi intelegi c-a venit un 1989 al capitalisului.

Fluieratorul spunea...

@Anonim
vin-o? Hm...

Deci dvs. ati avut o revelatie cu The Inside Job, si pe questia asta eu n- am voie sa spun ca in genere, de-a lungul vietii mele, am fost atent si am inteles ce mi se intimpla? Nu m-au interesat culisele povestilor spuse in filmul acela pentru ca le-am depistat prin consecintele lor.

Si nu, nu am avut nevoie sa- mi spuneti dvs. nimic, nici inainte de 1990, nici dupa. In afara doar de situatia in care mi-ati fi fost tata, bunic sau profesor. Pentru judecarea lucrurilor din jur m-am informat si mi- am folosit propriul cap. N- am fost niciodata naiv, credul sau entuziast peste masura, cu nimic. Si nu, n-am crezut niciodata ca vestul (sau estul) vine cu solutii. Solutiile ar trebui sa si le gaseascafiecare (popor sau individ) singur, dupa capul propriu.

N-am de ce sa injur sau sa laud vestul. Pot doar sa constat ca sint prosti la unele si dstepti la altele. Pe romani ii injur daca cred ca merita, pentru ca de la ei ma astept la ceva. De la Occident cred ca am mai spus ca nu ma astept la nimic.

Béranger spunea...

Băi, ce-mi place mie că cei scăpaţi de la Bălăceanca sau Mărcuţa semnează "Anonim".

Mai scuteşte-ne cu DSK a descoperit aurul lipsă. Ron Paul a făcut-o înaintea lui, dar tu nu ştii cine este Ron Paul, aşa-i?

De ce v-or fi lăsând ăştia în libertate nu ştiu...

Anonim spunea...

cind eu am stiut de ron paul tu nu aveai habar de el! ce spune ron nu este important pt ca el se afla de cealalta parte si nici nu sint multi cei care-l baga in seama. de rumsfeld desi era toata ziua la tv in perioada cu irakul doar 21% au fost capabili sa spuna cine este. citi crezi tu ca stiu de ron? spune sa auzim! asa ca mai termina cu aiurelile tale! in plus cine ti-a cerut tie parerea?! crezi ca-mi trebuie? tu de acolo vezi altceva. altfel si naom chomsky spune multe de exemplu insa cui ii pasa?! dsk este in fata si el are treaba lui pe care trebuie s-o indeplineasca cum zic sefii lui. daca nu plateste. simplu! si vezi ca mai sint exemple ca dsk care au fost pedepsiti pt ca s-au crezut mari si tari. ti-au scapat amanunte de genul asta. crezi deasemenea ca trebuie sa-mi ales un pseudonim? te crezi napoleon si faci noi coduri pt bloguri? eu zic sa stai in banca ta.
fluieratorul
pt mine filmul respectiv a avut o cu totul alta importanta decit pt tine dintr-un alt punct de vedere pe care l-am si pomenit. eu care astept caderea vestului din 91 nu aveam absolut deloc nevoie de el. poate fi exemplu pt altii care nu au o educatie in domeniu.
daca-ti amintesti corect nu ti-am adresat tie nici un cuvint. tu ai fost primul care ai inceput cu prostiile clasice tipic romanesti. nu trebuie sa scriu ceva care sa-ti convina tie. mie de exemplu nu-mi pasa ce-ai scris. daca ma intereseaza retin iar daca nu nu si gata. in rest stiu ca orice roman de proveninta taraneasca stie totul din familie asa ca nu voi indrazni vreodata sa va dau eu lectii. ar fi inutil mai ales cind dupa mintea vostra s-au facut toate de-au ajuns sa cada pe voi. eu nu pot decit sa va urez mari si numeroase succese pe calea aleasa!

Anonim spunea...

fluieratorule

si ca deobicei zero argumente si numai vorbarie goala ca la asta nu va intrece nimeni! cred ca te-ai vesticizat ca mai toti romanii: una cititi daca reusiti pina la capat si alta intelegeti.

Fluieratorul spunea...

@Anonim
Deh, asta e, elucubram fiecare separat. Daca m-as apuca si eu de baut sau de tras pe nas, cred ca ne-am intelege foarte bine...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...