joi, 1 iulie 2010

FMI e cu noi!



Văd tot felul de idioţi care se agaţă de tranşa aia de la FMI ca de colacul de salvare. Pentru Dumnezeu, reveniţi-vă în fire! Banii ăia nu salvează nimic! Nu ne folosesc la nimic! Sunt 800 de milioane de euro, care se duc la BNR, să mărească rezerva valutară. De ce mai avem nevoie de ei, numai Isărescu ştie! 

E doar o chestie de imagine. "România este pe calea cea bună! România are binecuvântarea FMI! FMI e cu noi!"  Bine, şi armata a fost cu noi. Şi la ce ne-a folosit? La ce ne foloseşte această binecuvântare? La nimic!

Toată lumea ştie ce se ascunde în spatele acestei butaforii ieftine. Vlădescu vrea să împrumute 3,5 miliarde de euro în următoarele trei luni. Asta după ce a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, după ce a mărit TVA şi a taxat tot ce mişcă şi respiră. Asta după ce va da afară 60.000 de bugetari.

Ne jucăm de-a aritmetica. Totul se reduce la echilibre macroeconomice pe hârtie. Nu contează ce se întâmplă în economia reală. Totul e să iasă bine pe hârtie. Dar care este preţul economic şi social al acestei tâmpenii cu "tranşa de la FMI"?

Aşa că o s-o ducem din rău în mai rău. Iar ăia de la FMi au să zică, într-un final, ridicând din umeri: "Noi v-am zis ce să faceţi, dar programul a fost al vostru. Dacă sunteţi proşti, să fiţi sănătoşi!" Adică primim fix ceea ce merităm!

6 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Bineinteles ca primim fix ce meritam, de la cel mai mic pina la cel mai mare. Problema noastra este ca ne asteptam mereu la altceva.

Karakas spunea...

Si daca va creste rezerva valutara a BNR cu banii de la FMI, ce se va intimpla? Ajungem de unde ne-am intors: pentru ce ne-am indatorat? Ca doar nu ca sa platim pensii si salarii...Ar fi intr-adevar dramatic sa realizam ca imprumutul de la FMI este doar un exercitiu de imagine, pentru ca profetii dreptei sa poata sa spuna: vor veni investitii straine pentru ca va creste increderea lor in economia romaneasca. Care economie romaneasca?.

Recunosc ca sunt putin confuz pe subiect. Poate cineva care stie mai multa economie sa ne lumineze de ce este nevoie de atitea imprumuturi? Ca nu am auzit de vreun plan de investitii cu banii astia.

Karakas spunea...

Constantine, prieteni, poate cineva sa imi explice de ce pensiile speciale ale magistratilor sunt constitutionale, ci celelalte (diplomati, parlamentari, sereisti etc) nu sunt? Si de ce pensiile ce vor fi recalculate pentru cadre militare, vor creste in 2011, iar celelalte nu?

pacos spunea...

Pai daca creste rezerva valutara a BNR e bine, ca trebuie sa aiba ce consuma pentru a incerca sa mentina cursul. Ca daca-mi aduc aminte bine, numai anul trecut au cheltuit cam 4 miliarde euro pentru asta. Aia e :)))

Pensiile magistratilor: http://www.ccr.ro/decisions/pdf/ro/2010/D0873_10.pdf

Doar Libertate spunea...

O să rămînem cu macroeconomia şi cu rezerva valutară a BNR în mînă, tot se va alege praful şi pulberea de noi.

Karakas spunea...

Merci Pacos!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...