duminică, 11 aprilie 2010

Chiar aşa?

Nu am vrut să scriu despre asta. Dar un clişeu cretin mă calcă pe nervi: accidentul de la Smolensk(de fapt de la un aeroport militar din vecinătatea Smolenskului, Peciorsk, unde se află şi fabrica de avioane Iakovlev, un regiment de transport dotat cu IL 76, iar în timpul Războiului Rece un regiment de vânătoare intercepţie, dotat cu MIG 23, şi ulterior cu MIG 29 şi SU 27 ) este un al doilea Katyn.
Clişeul este că la Katyn polonezii şi-ar fi pierdut elitele intelectuale şi militare. Fals. Da, au murit circa 22.000 de militari activi şi în rezervă, ucişi la ordinul conducerii sovietice, din considerente mai degrabă neclare, până la urmă. O idee ar fi aceea că sovieticii, ştiind că vor lua o bucată din Polonia, credeau că lichidându-i nu va avea cine organiza rezistenţa împotriva lor. "Those who died at Katyn included an admiral, two generals, 24 colonels, 79 lieutenant colonels, 258 majors, 654 captains, 17 naval captains, 3,420 sub-officers, seven chaplains, three landowners, a prince, 43 officials, 85 privates, and 131 refugees. Also among the dead were 20 university professors; 300 physicians; several hundred lawyers, engineers, and teachers; and more than 100 writers and journalists as well as about 200 pilots."Ăstea erau TOATE elitele poloneze? Sigur, o crimă de război rămâne o crimă de război. Şi o oroare.
Dar dacă tot vorbim despre crime de război, şi despre responsabilităţi, despre victime şi despre călăi, nu văd nici acum, la circa 70 de ani de la derularea faptelor, prea multe regrete din partea englezilor după atacul scelerat împotriva oraşului Dresda, atac programat să facă pe cât posibil de multe victime. În Abatorul Cinci al lui Kurt Vonnegut despre asta este vorba.
Sau despre atacurile planificate de generalul american de aviaţie Curtis LeMay asupra a 64 de oraşe japoneze, atacuri cu bombe incendiare, tocmai pentru a produce cât mai multe victime, ştiut fiind că materialul predilect de construcţie era lemnul. Doar în atacul din 10 martie 1945 asupra oraşului Tokyo au murit peste 100.000 de oameni. În total au murit peste 500.000 de japonezi în urma acestei campanii. Şi dacă punem la socoteală şi Hiroşima, şi Nagasaki, nu iese prea bine. Printre cei morţi n-or fi fost elite? N-am văzut nici în Germania, nici în Japonia, monumente ale regretului americanilor şi britanicilor pentru cele petrecute în urmă cu decenii.
Mult prea multă ipocrizie în tot acest circ propagandistic. Care, în loc să servească memoria fostului preşedinte polonez, o maculează. Accidentul de la Smolensk nu a fost un al doilea Katyn. Nici chiar din perspectiva pierderii unor oameni din elita politică, militară şi culturală a Poloniei de azi, care are 37 de milioane de locuitori, deci o bază extinsă de recrutare a elitelor de orice fel.
Accidentul de ieri nu a fost comandat de nimeni. A fost doar o înşiruire de mici erori şi de ambiţii, de judecăţi pripite şi de orgolii, în fine, de destin. Este, în plan uman, o mare tragedie pentru familiile victimelor şi un traumatism pentru societatea poloneză. Dar nu un nou Katyn. Pentru că ieri evenimentul la care urma să participe preşedintele polonez nu ar fi fost posibil fără voinţa de reconciliere a părţii ruse. Care are şi ea nevoie să-şi regleze conturile cu evenimentele mizerabile ale trecutului sovietic.
Măcar de am înţelege ceva din modul demn în care-şi trăieşte durerea Polonia. În rest, nu cu teorii conspiraţioniste şi cu propagandă jegoasă se sting arsurile trecutului...
PS: aveţi în facsimil memorandumul lui Lavrenti Beria şi aprobarea lui Stalin şi a celorlalţi membri ai PolitBiro pentru executarea prizonierilor de război polonezi.

15 comentarii:

Elena Pasima spunea...

Dupa premiera filmului "Katyn" de Andrej Wajda, regizorul a fost intrebat, de catre niste jurnalisti rusi, de ce soldatii polonezi n-au luptat mai mult, de ce n-au opus rezistenta si s-au lasat luati prizonieri si ucisi, iar raspunsul regizorului i-a redus la tacere: „Pentru ca nici o minte civilizata nu si-ar fi putut inchipui ceea ce a urmat".

Andrei Gheorghe spunea...

Azi dimineata m-am uitat din intamplare la televizor. Cam o ora s-a vorbit despre prabusire. O fi bine, o fi rau, o fi si rating...

Dar prapaditilor care au murit in exploziile de acum cateva saptamani - parca nu le-au plans de mila cum ii jelesc acum pe polonezi. "Si-au cam cautat-o", pareau sa spuna comentatorii.

Fluieratorul spunea...

Katyn-uri se intimpla si in zilele noastre, cu alte metode, mai invizibile, dar cu aceleasi efecte. Nici la vremea aceea fenomenul n-a fost singular, se pare ca au mai fost executati si alti polonezi, la fel de multi, in aceeasi perioada, de catre nemti in zona controlata de ei, la informatii primite tot de la sovietici. Evident ca n-au fost aceia toti polonezii cu scaun la cap, dar dupa asa o intimidare absoluta, cei ramasi ce erau sa faca? Nu cred ca-ti mai vine sa fii erou cind dai de moarte sigura. Eroisnul e de fapt un mare accident in istorie.
Cind mor oameni e trist. Cind mor din motive de prostie, incompetenta, disfunctiuni tehnice sau ambitii, e revoltator. Boala si batrinetea macar au explicatii.

Béranger spunea...

Domnule,

Știți bine (mă amăgesc cu faptul că-mi țineți minte comentariile din vremurile când comentam mai des) că sunt mult mai dispus decât Dvs. să iert „crimele comunismului”. Istoria se judecă la rece și în context, și eu de obicei asta fac.

Cu toate acestea, masacrul de la Katyn este cel mai greu de înțeles și explicat din tot ce s-a întâmplat sub conducerea Generalissimului.

Altfel spus, masacrul de la Katyn este poate singurul lucru care NU poate fi iertat rușilor.

nenea cosmos spunea...

Pentru bombardamentele de la Dresda si Tokyo ii putem judeca pe englezi si pe americani prin prisma faptului ca au raspuns cu cruzime la cruzime, deja se cunostea ce facusera germanii si japonezii sub regimurile respective.

N-am inteles ce rost au aceste comparatii cu Katyn. Si nici daca are sens sa redefinim ce inseamna "elite", pentru ca eu nu dau un inginer, un profesor sau un medic pe 10 politicieni sau avocati.

Dar pana la urma toti sint oameni. Daca polonezii ii considera "elite" atunci sint elite.

Daca unii speculeaza pe marginea acestui "al doilea Katyn" din pacate au si argumentele necesare.

Aceeasi regiune, exista context militar, culmea, cei din avion se duceau sa ii comemoreze pe primii. Pai daca cei morti acum se duceau sa ii comemoreze pe cei din WWII considerandu-i elite, apoi nu schimbam noi nimic, aceia raman elite.

Anonim spunea...

Acum citeva zile, in Romania anului 2010, membra a UE, ciinii vagabonzi au omorit al doilea copil.
In afara de o stire marginala la TVRi n-am mai vazut relatarea nici in ziare, nici pe bloguri.
Nici o emotie, nici o reactie oficiala, nici o floare la locul crimei.
In schimb, emotie maxima ptr "tragedia" de la Katyn, ba chiar flori depuse la ambasada Poloniei.
Rusine!
Inclusiv dvoastra, dle liberal de stinga!

Florian Liviu spunea...

Faptul ca incidentul de la Katyn a fost folosit de propaganda nazista pentru a rupe relațiile sovieto poloneze este de notorietate. Dupa invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazista nu numai ca guvernul polonez în exil la Londra a refăcut relațiile diplomatice cu guvernul sovietic dar s-a ajuns la un acord pentru formarea unei armate poloneze finanțate de sovietici. In 25 Octombrie 1941 aceasta armata număra 41.000 de oameni, incluzând 2.630 de ofițeri. Ea a luptat contra Germaniei naziste. Acuzațiile lui Sikorski, șeful guvernului polonez în exil, bazate pe propaganda germana, la adresa sovieticilor în privința masacrului de la Katin au dus la ruperea legăturilor dintre acesta și sovietici. Privitor la acest fapt iată ce scrie Goebbels, șeful propagandei naziste în jurnalul sau: "Aceasta ruptura reprezinta suta la suta o victorie a propagandei germane și a mea personal... noi am fost în stare sa transformam incidentul Katyn într-o înalta chestiune politica." Dar germanii nu s-au mulțumit numai cu atât, ci au încercat sa-i dea întregii povesti și o turnura anti-semita afirmând ca pot oferii numele ofițerilor NKVD responsabili de masacru, toți purtând nume evreiești.

Daca pana acum nu reiese cu claritate ca masacrul de la Katyn a fost o mașinațiune criminala nazista și o crima înfăptuită de naziști pentru a fi folosita în scopuri politice josnice, iată si dovada : același Goebblels scrie în jurnalul sau în 8 Mai 1943 "Din păcate muniție germana a fost descoperita în mormântul de la Katyn. Daca acest fapt ajunge la cunoștința inamicului întreaga afacere Katyn se va prăbuși"

Anonim spunea...

N-am scris pe blogul meu nimic deocamdata. Tragedia familiilor indoliate este cumplita. De aici, pana la "al doilea Katyn" e foarte mult.Chiar asa, elitele Poloniei se rezuma la 90 de persoane? Nu e exagerat? Ca sa nu mai comentam, daca o fi adevarat, ca pilotul se afla la a 4-a incercare de aterizare, desi i se propusesera si alte aeroporturi?
R.L.

Béranger spunea...

Îmi pare rău, domnule Florian Liviu, dar, deşi sunteţi informat, sunteţi un prost.

Fireşte că s-a găsit muniţie germană în cadavre, întrucât Moscova a furnizat NKVD-ului local pistolete Walther PP, pentru ca la eventuala descoperire a gropilor comune, vina să poată fi atribuită părţii germane.

În rest, recomand tuturor cartea lui David Irving «Accident. The death of General Sikorski», disponibilă gratuit aici: http://www.fpp.co.uk/books/Accident/1967.pdf. Tratează, într-adevăr, şi utilizarea propagandei germane pentru ruperea relaţiilor ruso-polone. Câteva citate colaterale aici: http://tumblr.com/xz78hushi.

Am spus-o şi o mai repet o dată: sunt dispus să-i iert multe lui Stalin (a se citi: să înţeleg contextul istoric), dar Katyn-ul rămâne un episod la care partea rusă încă trebuie să mai vină cu argumente. În lipsa lor, Katyn rămâne cea mai odioasă crimă de război din partea sovietelor.

Béranger spunea...

Da, era a patra încercare de aterizare. «Blonda fostă sereistă», Laura Cernahoschi, scrie în Moartea preşedintelui Kaczynski, teoriile conspiraţiei şi coincidenţe negre: Cutiile negre vor limpezi cauzele accidentului. Dar în condiţiile în care pilotul fusese sfătuit de turnul de control să nu aterizeze la Smolensk, din cauza vizibilităţii aproape de zero, iar accidentul s-a produs la a patra tentativă de aterizare, cauzele par destul de limpezi: eroare a pilotului. Motivul? Presiunea sub care se aflau piloţii pentru a duce la timp la ceremonia de comemorare importanţii oficiali. Aterizarea pe alt aeroport ar fi însemnat anularea participării la importantul eveniment. Se pare chiar că preşedintele Kaczynski obişnuia să facă presiuni asupra piloţilor. El ar mai fi cerut, în timpul războiului din Georgia, piloţilor săi să aterizeze la Tbilisi, deşi condiţiile erau defavorabile.

Probabil că la o aterizare pe un alt aeroport, polonezii ar fi trebuit să ceară ruşilor 1-2 elicoptere militare ca să poată ajunge la timp la ceremonie, ceea ce ar fi fost inacceptabil. Polonezul e orgolios din fire, cum să ceară sprijin... tocmai de la ruşi, asasinii lor istorici etc. etc.?

D., spunea...

Asta a comentat niste chestii interesante.
http://sergey-verevkin.livejournal.com/42167.html?page=2#comments

Karakas spunea...

Avem de multe ori impresia ca noi suntem mai buni ca altii. Multi romani nu stiu de masacrul evereilor din Odesa sub ocupatie romaneasca. Trupe romanesti care au ucis mii de oameni nevinovati.

Paradoxal, se pare ca tragedia aviatica poloneza, ar duce la o dezghetare a statu-quo-ului intre Rusia si Polonia, din cauza umanismului cu care rusii au raspuns la acest dezastru (Putin si Medvedev sunt laudati de polonezi pentru modul in care au reactionat, dar si media ruseasca).

Paun Cristian spunea...

Diferentele dintre exemplul cu Dresda si cel cu Rusia sunt urmatoarele:
1. Americanii şi-au recunoscut greşeala şi au dat bani pentru asta. Chiar am vazut cu ochii mei cum fiul celui care a bombardat cea mai mare biserica din Dresda participa la reconstrucţia şi renovarea ei. Un gest simbolic dar reparator. Ruşii nu au recunoscut oficial masacrul de la Kathyn.
2. Kathyn a fost un masacru în toată regula pe care apoi l-au copiat şi germanii. A fost un exemplu pentru dictatorul Hitler de cum se poate aplica "soluţia" finală. Ceea ce s-a întâmplat la Dresda a fost identic cu ceea ce s-a întâmplat la Hyroshima. O lecţie dată germanilor fanatici care încă mai credeau că o să câştige războiul. Şi să nu uităm că Dresda venea după ani de bombardamente asupra Londrei.

Aşa e... Kathyn nu are justificare. Şi nici Dresda. Dar una a avut loc la ordinul scris al unui fanatic comunist în timp ce a doua poate fi tratată ca legitimă apărare.

Andrei Gheorghe spunea...

"Germanii au bombardat Londra deci Dresda poate fi considerata legitima aparare"

Pai atunci ne-am lamurit. Katin-ul poate fi considerat si el o prelungire a razboiului din 1919-1921 dintre polonezi si sovietici cand primii au revendicat cam jumate din ucraina deoarece acum cateva sute de ani facea parte din regatul polonez. Folosind aceiasi logica, de fapt rusii au fost in legitima aparare la Katin.

Fluieratorul spunea...

Se pare ca asa se duc razboaiele, aia care sint la un moment dat mai puternici ii fac chisalita pe aia mai slabi, in numele unor valori si ale unor adevaruri. Valorile si adevarurile puternicilor se impun in fata celor ale slabilor, prin orice metoda. Si Katyn, si Odessa, si Dresda, si Hirosima, si toate celelalte asemenea (cu toate deosebirile dintre ele) sint de fapt instrumente de impunere a puternicilor momentului fata de slabi, de "convingere" in masa. Civilizatia umana n-a creat altele mai bune si mai eficiente decit acestea: intimidarea (cele de mai sus) si exterminarea (lagare, infometare). Aferim.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...