miercuri, 8 iunie 2016

Partidul, ca o corporație


Se conturează, cu USB ul lui Nicu Șordan, un nou tip de organizație politică, replică a noului tip de întreprindere capitalistă, un soi de nucleu dur, care cuprinde conducerea la vârf, oferă ”brandul”, iar ”producția” este făcută de o puzderie de mai mari sau mai mici entități, independente de nucleu, care sunt angajate, funcție de misiune. Un talmeș-balmeș, până la urmă, în care sub un ”brand” se regăsesc tot felul de structuri, niciuna politică. Cele mai multe sunt ”organizații” ale societății civile, dar și altele, nebuloase, fluide, cu contururi în veșnică schimbare.
Un astfel de ”partid” este, de fapt, întruparea perfectă a populismului oportunist. E la modă salvarea bursucului de asfalt? Se preia tema, se găsesc promotorii ei, și se transformă într-un subiect politic, se câștigă ceva voturi, după care salvatorii bursucului sunt pa și pusi, să ne mai scrieți! Uitați-vă la istoria USB: a plecat de la respingerea unor proiecte imobiliare, acum este furnizorul de politicieni unui spațiu politic curățat de ”corupți” de DNA, mâine dracu știe ce teme au să mai îmbrățișeze.
Așa ceva nu are consistență. Vânzoleala venirilor și plecărilor din această structură, lipsa oricăror organizații în teritoriu, demersul centrat pe imagine, nu pe acțiune, toate astea nu au cum să aducă bună guvernare. În fond, tot ce a făcut până acum Nicu Șordan a fost să treacă responsabilitatea acțiunii în sarcina ”justiției”. El n-a făcut decât reclamații la procuratură, și atât. Reclamația o să țină loc de politică publică în orice domeniu?
Modelul ăsta de partid politic, generat de analogii cu modele de organizare a multinaționalelor, este un eșec din start. Nu e Nicu Șordan primul care s-a gândit la așa ceva: M10 al Monicăi Macovei urmează același tipar. Și ăla s-a structurat doar pentru o misiune, și, odată misiunea finalizată, partidul s-a evaporat. Cum se va evapora și PMP, alt partid al unei singure misiuni, aceea de a o face pe Udrea candidată la Președinție.
Acțiunea politică nu se poate subcontracta. De asta USB e ca și mort, chiar dacă cineva îi va pune la dispoziție infrastructura unui partid, la nivel național. Nu este capabil să funcționeze ca un partid, care presupune alte valori, și alte reguli de funcționare. Când oamenii pe care i-ai angajat ca să-ți supravegheze urnele își pun palma în cur și se duc la concert, pentru că nu se simt legați de partid, și nu au nicio responsabilitate, ci doar un contract, de care se pot dispensa, n-ai nicio șansă. Absolut nicio șansă. Oricât de optimiste ar părea cele 30% din voturi obținute de Șordan. Alea 30% sunt din 30% prezență la vot. Și nu sunt ale unora care cred în ceva ce nu există, ci sunt o formă de protest față de neputința unora de a produce un candidat valabil. Nu sunt voturi fidele, sunt voturi extrem de volatile.
Așa încât mă repet, dar nu am ce face: metoda similitudinilor are limite, și poate genera multe concluzii false.Una dintre ele este aceasta, a partidului organizat ca o multinațională. O da bine la corporatiști, dar câți corporatiști sunt în România?

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...