marți, 7 iulie 2015

Un continent eșuat



Uniunea Europeană are toate datele să fie principala putere politică și economică a lumii. Economic vorbind, chiar este și peste SUA, și peste China, nu mai vorbesc de Rusia. Dacă face un efort, fără a băga mâna prea adânc în buzunar, poate fi și prima putere militară. Nu are nimic de invidiat altora nici în materie de cercetare dezvoltare, de inovare. Cultural este prima putere a lumii. Și cu toate astea pare o curcă buimăcită, care o ia peste bot de la orice criză. 

De ce? În primul rând pentru că nu se ia în serios. Nu își mai propune nimic ambițios. Se lasă condusă de niște nulități cu ifose, care n-au viziune, n-au etos. Au doar interese meschine, care nici măcar nu pot invoca scuza egoismului național. În al doilea rând nu reușește să scape de dependența de Washington. Nimic nu mai justifică această dependență, care seamănă cu dependența de un drog. Drogul american distruge proiectul european. Uniunea Europeană nu poate, și nici nu trebuie să fie, un soi de Statele Unite ale Europei. 

În al treilea rând este renunțarea la democrație în funcționarea Uniunii, ajungând astfel să repete experiența periculoasă a ”lagărului socialist”. De ce trebuie să ne conducă Berlinul? Doar pentru că Germania are niște performanțe economice (relativ) mai bune ca alții? Totul se rezumă la succesul economic? Uităm că ”puterea blândă” a Uniunii Europene, cea care ne putea face liderul lumii și elementul structurant al procesului de globalizare, este modelul său social? Ei bine, în marea imbecilitate a liderilor Europei, prima victimă a dependenței de SUA a fost modelul său social. 

Criza greacă a developat aceste slăbiciuni mai mult ca orice eveniment din ultimele două decenii. Practic, proiectul european, așa cum era el definit în anii 80-90 ai secolului XX, este mort. I-a luat locul un surogat de neo-liberalism, care a slăbit coerența ansamblului, a paralizat evoluția lui, și a transformat Uniunea Europeană într-o caricatură. După statele eșuate, avem și un continent eșuat. Să ne fie de bine! 

4 comentarii:

Anonim spunea...

o fut pe mata

Anonim spunea...

europa nu este un continet esuat ci unul impins prin coruptie la nivel inailt acolo unde il vor unii iar asta este statele unite ale europei iar apoi la scurt timp cu ttip se face imperiul transatlantic pt ca asta este scopul. l-au spus deja in multe carti articole de ziar etc. la bloomberg il prezinta:

http://www.bloomberg.com/news/videos/b/88f037f8-06ec-4861-bcf4-b38692477e44

nu a existat niciodata un proiect european ci unul american pt europa care nu este altceva decit repetarea proiectului american care se va face punct cu punct inclusiv razboiul civil. pt anii 2020-2022 organizatia caritativa care crede romanul ca este aic (cieste invers) prevede ca marile orase europene vor deveni neguvernabile. s-a scris de ani de zile in presa numita europeana care se stie ca este dominata de imperiali.
sterge ce scriu boii cretini slugile umile si cretine ale strainilor asa ca ca viermele ala taranesc provenit dintr-o familie traita in grajduri cu gainile in pat.

ANONIMUS spunea...

Sa fim seriosi .SUA are puterea armata a multor tari puternice si in cazul Europei desi ne place sa nu , cu niste primitivi cu o doctrina asisderea si o cultura oarecare furata din toate partile si care are singurul talent si treaba este de a face bani, ne-au salvat in Doua Razboaie Mondiale si in cazul unui al treilea ,tot "baietii"ne-ar salva.

Blegoo spunea...

Citat:
"...Economic vorbind, chiar este și peste SUA, și peste China..."
Măsurând GrossDomesticProduct, UE e în urma USA. Mi-a fost lene să caut unde e relativ la China, dar wiki e la îndemâna oricui.

Citat:
"...Dacă face un efort, fără a băga mâna prea adânc în buzunar, poate fi și prima putere militară..."
Eii, nici chiar așa. Ia să scădem Statele Unite din socoteala europeană, că ei sunt membri NATO, nu? Au baze, avioane, tancuri și (oroare!)... armament nuclear în bazele americane din Europa. Ori amestecăm armatele UE cu Natoul? Judecând după cifrele de buget militar, UE ar trebui să bage mâna în buzunar cam până la subțioară ca să fie la paritate cu americanii, să zic.

Citat:
"...nimic de invidiat altora nici în materie de cercetare dezvoltare, de inovare..."
Hai să numărăm premiile Nobel în științe... :-)
Oferă ceva exemple de cercetare, dezvoltare și inovare în UE - chestii care au zgâlțâit lumea dacă vrei să susții teoria. Traian Vuia, avionul cu reacție, alea. Dacă bagi caterinca cu CERN-ul, nu uita să menționezi mărețele realizări.

Citat:
"...Cultural este prima putere a lumii..."
Da.
La ei în Europa, desigur.
Muzică? Da, știm, Mozart, Beethoven, Enescu, Maria Tănase, Cenaclu' Flacăra.
Arte plastice? Durer, Impresioniștii, Brâncuși, Corneliu Baba.
Literatură? Unde... care... cine?
Filozofie? Desigur, Pleșu, Liiceanu, Patapievici, Kant, Schopenhauer...
Filme? ...........
......................
Mai lipsea să postulezi "dacă vrea, UE ajunge și pe Lună..."

Ioropa... cea mai tare din parcare! Meserie, te halesc! Da' n-am stare...

Serios acuma, eu înțeleg că ai luat niște licențe poetice ca să introduci argumentul principal - cu care întâmplător sunt total de acord. Dar nu pornești de la premize fantastice decât dacă vrei să scrii literatură de ficțiune.
Dar nu opinii politice realiste.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...