joi, 16 iulie 2015

Democrație și suveranitate



În Grecia lucrurile se îndreaptă spre alegeri anticipate, undeva la începutul lunii octombrie. Întrebarea este pe cine, și de ce, mai pot alege grecii? Practic, toate formațiunile politice au eșuat. Că vin ăia de drepta din nou, cu ce se schimbă situația? Nu ei au ratat timp de cinci ani precedentele ”programe de austeritate”? Syriza? Ce mai poate face? 

Practic grecii vor avea de ales doar ce firmă de pompe funebre îi duce la groapă, și melodia interpretată de fanfară pe drumul spre cimitir. Altceva le este interzis. Nu cred că există în Europa postbelică o situație similară. Nici măcar țările foste socialiste, sub ocupație sovietică, nu erau atât de dominate de hegemon, cum este dominată Grecia de Troică. Ce i se mai permite să facă? Ce rost mai are un guvern grecesc, la Atena?

Eu, în locul grecilor, aș cere Germaniei să transforme Grecia în protectoratul lor. Să se ocupe alde Merkel și compania de tot și de toate, să administreze ei țara. Să vedem cât de competenți sunt și cât de bine știu ei să guverneze. Deși, dacă privim la eșecul din Kosovo, protectorat euro-atlantic, gestionat de europeni, și guvernarea germano-europeană în protectoratul Grecia ar fi un dezastru usturător.

Deja nu mai este vorba despre datorii, împrumuturi și altele de acest gen. Nu, este vorba despre eșecul austerității, care nu este economic, ci politic, și social. Austeritatea a devenit ideologie, dogmă, și din astea două, proiect de viitor pentru țările membre ale Uniunii Europene. Un uriaș, și dureros prin consecințe, non-sens. 

Sincer, cred că de-abia acum începem să înțelegem adevărata dimensiune a eșecului provocat de cruzimea și obtuzitatea cu care Germania și-a urmărit interesele, fără să-i pese de nimeni și de nimic. 

Lecție și pentru noi: toată zbaterea din politică este inutilă. Oricine ar veni la guvernare nu va face nimic din ceea ce nu i se va permite de stăpânii României. Așa că ”politicul” se va rezuma la lupte inepte pentru putere în interiorul unor partide golite de conținut, la demagogia grețoasă a ”luptei anti-corupție”, la linșarea adversarilor sistemului ticăloșit, condus de binomul SRI-DNA, alte slugi, de data asta înarmate, ale stăpânilor țării, și la circul televizat care ține loc de comunicare publică.

Ce relevanță are că în fruntea PSD vine Zgonea în locul lui Ponta, sau vine Plumb, sau Dragnea? Ce relevanță are că PNL îi are în frunte pe Gorghiu și pe Blaga? Ce relevanță are că Generalul Izmenelor servește patria? Ce libertate de decizie și de acțiune au păpușile astea? Ce rost mai are existența lor, câtă vreme nu pot hotărî nimic, nu pot schimba nimic, nu pot face nimic pentru cetățeni?

Suveranitatea poporului grec a fost anulată de Troică. Suveranitatea României a fost anulată tot de Troică, e drept, nu într-o manieră atât de spectaculoasă, ca în cazul Greciei. Și alții sunt în aceeași situație. În aceste situații, în care o națiune își pierde suveranitatea, ce șanse de existență mai are un sistem de guvernare democratică? Cum se vede, șansele sunt zero! Și ca urmare ritualuri democratice, de genul alegerilor, devin lipsite de sens, și de finalitate. Nici măcar senzația de libertate nu ți-o mai dau.

Ar fi bine să ne putem întoarce măcar la situația cu partid unic. Dar nici măcar asta nu mai putem face. De fapt, chiar dacă pe hârtie sunt atâtea partide, suntem în situația unui sistem politic fără partide. Adică a unui non-sistem, până la urmă. O non-națiune, cu o non-democrație, cu cetățeni care se ”bucură” de o non-existență, cu non-drepturi și non-libertăți. Ce coșmar mai îngrozitor vreți? Bine ați venit în lumea de mâine!    

  

2 comentarii:

Anonim spunea...

Excelent post!O sumara ,dar cu atat mai realista poza a starii de fapt.Democratia -asa cum o vedeau grecii antici-nu mai exista de multisor (asta ,dac-a existat vreodata in Europa sec.XX-XXI ...!!???)
De fapt ,totul se reduce la foamea de bani .La ancestrala dorinta de-a fi "cel mai cel"! Ca politicul este subjugat in mod cras de economic -si aici vedem ce putere au marile corporatii transnationale ,care dicteaza ,chiar asa ,DICTEAZA , legi si coduri ale muncii si alte alea in tarile vasale unde-si desfasoara activitatea ,si unde .apropo ,nu prea platesc impozite pe profit (ca-l exporta prin v'o 20 de metode "legale"!!)asta e futil si numai orbii nu vad!
Ca o metoda antifrauda si antineplatataxelor ,nu mai bine impunem un procent pe cifra de afaceri ?Pe care ,stie orisice contabil de SRL ,NU se poate smenui,si astfel sa plateasca in mod corect si multi-tetra-cosmo-galaxo-firmele asa cum face un simplu P.F.A.Adica -pe bune-,si sa nu mai permitem pseudo-rahato-companii ,cu sediu in ,sanchi,of-shore-uri,si sa stipulam ca ,TOATE SUMELE OBTINUTE IN ROMANIA SUNT SUPUSE IMPOZITELOR SI TAXELOR DE AICI ???

Si chiar ai spus un mare adevar:inainte ne plangeam de partidul unic ,acum ne vaitam de inexistenta lui-lor-a ceva-ului cu iz politico-national real!!

p.s.am ajuns robi in tara noastra!!!...care aur poarta ,si petrol si gaze si uraniu si...

Anonim spunea...

Respectul meu!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...