duminică, 5 iulie 2015

Azi e OXI


Azi e OXI. Scriam ieri că, indiferent de rezultatul Referendumului din Grecia, de mâine Europa nu va mai fi aceeași. Mai scriam că soluția crizei nu este una financiară, monetară, economică, ziceți-i cum vreți, ci una politică. UE, ca sistem instituțional, și liderii celor 28 de membri, trebuie să ia aminte la semnalul transmis de greci prin votul lor. Cu atât mai mult cu cât, se pare, grecii au respins diktatul ”piețelor” și al creditorilor. 


Prestația principalilor lideri europeni a fost jenantă. Asta când nu a fost grețos arogantă și disprețuitoare. S-au comportat ca și când Grecia și grecii ar fi fost o țară și niște cetățeni de mâna a doua.

Acum urmează întoarcerea la rațiune, după ce conducătorii greci s-au întors la popor. Rațiunea cere un compromis, care, culmea! nici nu e greu de găsit. Doar dorința unora de a le da o lecție grecilor a făcut să eșueze negocierile. Dar dacă se insistă pe pedepsirea Greciei pentru alegerea făcută, UE nu mai are viitor. Acum decizia este la Merkel și compania. Din punctul ăsta de vedere grecii le-au dat o perversă ca pe Mediterana, ca să zic așa! Și nu-i văd gata pe nemți să accepte c-au pierdut pe mâna lor. Ce-o mai fi, om vedea mâine. azi cuvântul de ordine e OXI. Mâine, poate acord, poate compromis. sau poate bine, pa, Europa!

5 comentarii:

Anonim spunea...

am auzit (Sky) ca maine Eurogrupul nu se va reuni pentru ca ... nu stiu despre ce sa vorbeasca. La asta se adauga "necunoscuta" BCE (mai dau sau nu banii pentru bancomatele grecesti)...
incompetenti criminali.

Nicolae Nicu spunea...

Alegerea grecilor mi se pare firească. Pur şi simplu, eram convins că acesta este curentul de opinie în patria democraţiei, deşi faptul că 38% la sută dintre votanţi s-au dovedit adepţi ai euroimperialismului mi se pare surprinzător de mult. Surprinderea mea cea mare a fost însă că autorităţile elene au ştiut să pareze şi să lichideze tentativele de-a dreptul grosolane ale euroagresorilor de manipulare a electoratului şi riscurile excepţionale de măsluire a rezultatelor scrutinului.
Deşi noi, românii, nu am avut de-a lungul vremurilor numai perioade însorite în relaţiile noastre cu grecii, trebuie să recunoaştem că aceştia s-au dovedit, şi în faţa încercării de azi a istoriei, aceeaşi naţiune demnă, curajoasă şi exeplară. Nici un popor nu este mai bun decît altul şi nici mai puţin important. Dar, dacă există un buric al civilizaţiei Europei, al civilizaţiei lumii, acesta nu este Occidentul, ci Grecia. Recunoştinţă, fraţilor!

pacos spunea...

Daca si guleratii aia europeni gandesc ca si imbecilii nostri "de dreapta" atunci se duce dracului sandramaua. N-am vazut la dreptacii astia decat "grecii lenesi", "comunisti", toate epitetele posibile. Doar pentru ca Tsipras a avut tupeul sa sfideze reich-ul si sa ceara referendum. I-a ars rau de tot la ficati intoarcerea asta la popor. Semn ca tipul asta de consultare nationala trebuie facuta mai des. Macar pentru ca sa le mai taie macaroana guleratilor si sa-i aduca cu picioarele pe pamant.

Grecii nu s-au predat. Si chestia asta e buna ca exemplu de natiune care nu sta in genunchi. Dar doar atat, realist vorbind. Mi-e tare teama ca atitudinea asta va tine pana cand nu vor mai fi bani. Atunci Tsipras va fi devorat. Pentru ca rebelul trebuie scos din viata politica. Rapid. Fie i se va gasi un schelet, fie nu se va ajunge la niciun compromis in timp util, orice metoda de indepartare a rebelului e buna. E nevoie de un exemplu dur, altfel s-ar putea sa le vina idei si altora...

Nicolae Nicu spunea...

Se-aude, din surse, că deja italienii, spaniolii, portughezii, ungurii şi chiar austriecii se frămîntă... E spaimă teribilă în imperiu! Presa noastră zice că un sondaj de opinie, nu ştiu al cui şi către cine, vorba lui Nenea Iancu, a găsit că 70% dintre români aprobă rezultatele scrutinului din Grecia. La drept vorbind, nu ştiu cînd a putut fi realizat acest sondaj, în mai puţin de 24 de ore. Nu ştiu pe ce criterii de măsurare şi pe ce categorii de subiecţi. Aşadar, nu ştiu cît de real este sau cît de ştiinţific a fost realizat, prin urmare, nu ştiu cît de reprezentativ şi semnificativ poate fi. Sociologia asta este o ştiinţă a competenţei şi onestităţii profesionale şi civice depline şi nu e la îndemîna năpîrstocilor de gaze tari şi a putoretelor de ziuarizde, noaptea triste. Din nefericire, însă, acest procedeu sociologic, sondajul de opinie, este folosit de foarte multe ori ca armă de manipulare, derutare şi deturnare a opiniei publice. În orice caz, se vede cu ochiul liber că românii, în proporţie majoritară, nutresc aceleaşi sentimente ca grecii faţă de oligarhia jefuitoare europeană şi faţă de cămătarii şi escrocii internaţionali.

Anonim spunea...

imi bag pula in mama voastra
comunisti fara minte

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...