luni, 20 octombrie 2014

De ce e bine să-ți lași loc de bună ziua, sau ”băsescu la brutărie!”



Ritmul infernal în care DNA face dosare după dosare adversarilor(reali sau închipuiți) ai lui băsescu spune doar un singur lucru: acesta nu a reușit să-și asigure în niciun fel viitorul. Doritul regim de imunitate și de impunitate după terminarea mandatului nu i-a fost oferit de nimeni. Pentru că, practic, nimeni nu-i poate oferi așa ceva, chiar să și vrea. În disperarea lui băsescu nu mai înțelege acest lucru.

Timp de zece ani președintele României(Dumnezeule mare!) a tăiat și a spânzurat, la adăpostul unui regim juridic și constituțional care nu există, de fapt. A umilit pe toată lumea, și-a bătut joc de toți și de toate. Are acum de înfruntat un munte de frustrări, de resentimente, de ură și de dorință de răzbunare. Nu există instituții ale statului, partide, medii ale societății civile, în care să nu fie cineva care să aibă ceva de împărțit cu el. Faptul că acum niște unii de prin servicii, din DNA și din justiție mai răspund la comenzile lui nu înseamnă nimic. Și ăia sunt, până la urmă, la fel de disperați ca și el. 

Ultima lui șansă de a rămâne relativ nederanjat după terminarea mandatului a reprezentat-o pactul de coabitare, aranjament impus din afară, recte de americani, care aveau nevoie de liniște aici, ei știind ce urmează să se întâmple în Ucraina. Și în loc să profite de ocazie, ce face băsescu? Îl șantajează pe Antonescu, rupe USL, îl calcă în picioare pe Ponta, încearcă să distrugă și PSD, și PNL. Se credea din nou pe cai mari. Ei bine, se va vedea că, de fapt, călărea doar o mârțoagă. 

E drept, a distrus PNL, dac cu ce preț? Păi, ce a mai rămas din el, bucata aia care s-a unit cu PDL(dacă s-a unit, că nu e clar ce și cum), nu înseamnă nimic. ACL este o bazaconie în care nu crede nimeni, și pe care n-o ia nimeni în serios. Chiar și cu vreo câțiva lideri, precum Hrebenciuc și Ilie Sârbu, Mazăre sau Oprișan, plimbați de DNA prin fața camerelor de luat vederi, PSD nu de asta va fi slăbit, ci de faptul că nu mai acționează ca un partid de stânga. 

Singura speranță a lui băsescu, politic vorbind, PMP, condus de Udrea, este o alcătuire ridicolă și lipsită de sens. Dacă băsescu ar fi avut minte, ar fi folosit PMP ca pe un instrument de dialog cu adversarii. Dar Udrea este urâtă grav și la stânga, și la dreapta. Blaga să n-o vadă în fața ochilor(nu, în privința ei Buldogul portocaliu nu joacă teatru!), iar Ponta, la fel. Știu, se tot spune că Ponta ar fi avut oarece afaceri cu Cocoș și tuta respectivă. Poate că da, poate că nu. Dar asta nu înseamnă că acum se piupă în bot cu Fecioara din Pleșcoi. Așa că PMP e mai mult o belea, decât o salvare, pentru băsescu. 

Să fim onești, este vizibil un lucru, și de aici și disperarea lui băsescu: partidele s-au obișnuit cu ideea unor pierderi, de genul Hrebenciuc sau Fenechiu. Nu le mai afectează. Cum nici românii nu mai sunt impresionați de acest iureș ”anti-corupție”. Lucrurile în acest domeniu trebuie să fie bine dozate. Când ele vin în avalanșă, cetățeanul are un reflex, respingerea acestei oferte de ”anti-corupție”. Are experiența atâtor campanii de acest gen, din ultimii zece ani, campanii care au avut o singură finalitate: creșterea corupției. 

Toți se poartă ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, dacă Voiculescu a fost condamnat, dacă alții ca el sunt anchetați și li se cere arestarea. În partide se schimbă generațiile, funcționează și fără unii sau alții dintre cei pe care băsescu îi dă pe mâna DNA, pentru a forța un aranjament. Nu va reuși. Nu pentru că n-ar exista unii care ar negocia cu el. Dar nimeni nu vrea să-și mai lege viitorul de băsescu. 

băsescu a pierdut partida, oricâți dintre dușmanii lui(că îi sunt dușmani!)ar băga la pușcărie DNA. De ce? Pentru că a uitat un lucru, esențial pentru el: nu și-a lăsat loc de bună ziua, cum spun românii. Nu e nimic peiorativ în asta. Când faci rău, nu te aștepta să ți se răspundă cu binele. E omenește. Atât. Deci băsescu la brutărie!   

4 comentarii:

T-Rex spunea...

Nu cred ca exista oameni 100% curati la top, in nici o tara. Probabil cei mai multi au schelete ascunse prin dulapuri.

Pe mine nu ma deranjeaza ca DNA face investigatii, ba din contra atita timp cit se fac conform legii, e OK. Nu cred ca e OK sa afirmi ca daca DNA face investigatii la PSD atunci Basescu manipuleaza magic toata conducerea de acolo. O avea el citiva tzulusi, dar nu cred ca e politica DNA sa investigheze numai PSDisti. Vezi Cocos si altii.

Problema este insa sa-i investighezi inainte de alegeri si in final sa fie nevinovati, dar tu ai facut deja imagine proasta unui jucator politic. Este si problema DNA: de ce nu a investigat si nu a dus in Justitie dosare atit de vechi precum jaful padurilor? De ce apar aceste cazuri doar acum, inainte de alegeri? Este suspicios...

T-Rex spunea...

Inca ceva: de ani de zile se tot scurg spre media "pe surse" tot felul de stenograme. Hai, alea de la partide, nu mi se par interesante, dar alea de la DNA sunt. Toata lumea vorbeste, dar nimeni nu raspunde pentru scurgeri: cine le-a scurs, cind, catre cine, s-au dat bani, sunt serviciile implicate? Pe astia cu scurgerile nu-i intregistreaza nimeni? Ce, sunt fantome? E ridicol!

E comi-tragic ca nici pina in ziua de azi nu exista o lege si o procedura care sa fie standard pentru orice documente (stenograme, iregistrari) scurse dinspre Justitie. Ce Justitie e aia, cu aere de independenta? E pe naiba, daca sunt astfel de manipulari spre si dinspre politic.

Nicolae Cojocaru spunea...

Daca astfel de personaje ciudate, ca Basescu si ca multi altii, ajung in functii inalte in fruntea statului, este si pentru ca nu suntem in stare sa alegem.

ANONIMUS spunea...

Daca asta este justitie,multumesc.Sunt sigur ca multi vor face puscarie pentru abuzuri si indeplinirea unor comenzi politice.Am detectat din comentarii un fel de bizoni care cred ca procurorii DNA si judecatorii sceleratului plus serviciile secrete sunt niste adevarati luptatori ai anticoruptiei ,niste patrioti. Acesti ignoranti care n-au habar ce este justitia si perceptele de drept fac parte dintre cetateni care se bucura cand le moare capra vecinului si se bucura vazuti in puscarie pe cei bogati din invidie si in urma saraciei lor.Din pacate o sa vada ce este justitia romaneasca daca au vreo problema cu ea.Astia sunt fanii Iguanei cu breton.Vai de capul nostru cu asemenea electorat.5578

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...