marți, 14 octombrie 2014

România, pa!



După ieșirea de aseară a lui traian băsescu singura concluzie de bun simț este aceea că statul român nu mai există. A fost sacrificat pe altarul minții înecate în alcool a unui om care n-a avut și nu are niciun respect pentru statul în fruntea căruia se află și nici pentru cetățenii lui, ai statului. 

Nu mă interesează dacă Ponta a fost sau nu sursă pentru SIE. Nu e nimic ilegal în a-ți servi țara. Și până când cineva aduce dovada că premierul a fost recrutat de un alt serviciu decât cel românesc, și este agent de influență al altei puteri(cum sunt, începând cu MRU și terminând cu Pleșu și Baconschi, o mulțime de ”intelectuali publici” și de înalți funcționari ai statului), Ponta, dacă a lucrat pentru SIE, și-a făcut datoria de cetățean. Chiar am uitat care este sensul și conținutul cetățeniei? Care este rostul patriotismului? Din acest punct de vedere discuția nu-și are sensul. Văd că suntem căzuți în limbă după modelul american, dar nu vrem să învățăm nimic din el. 

Dar, de fapt, nu despre asta este vorba, ci despre faptul că statul român servește orice interese, numai interesul public, nu. Aseară am văzut un om căruia nu-i venea să creadă că ”serviciile” lui, peste care stăpânește absolut, care i-au făcut poftele atât amar de ani, nu mai răspund la comenzi. E ca și când ai vedea cum cățelul pe care l-ai crescut și l-ai dresat, i-ai dat numai bunătăți, îți întoarce spatele și nu mai ascultă de comenzile tale, pentru că și-a găsit un alt stăpân. 

traian băsescu nu avea dreptul constituțional și legal să ceară, și să primească, numele celor cu care a lucrat și lucrează SIE, ofițeri, surse sau agenți de influență. Nici chiar în cazul în care unul din ei sare pârleazul. Serviciul are proceduri pentru a gestiona astfel de cazuri. Acest refuz este unul sănătos, care asigură supraviețuirea serviciului. 

Pe de altă parte, SIE își merită tratamentul pe care îl primește din partea lui băsescu. Pentru că, uitând de misiunea sa primordială, a folosit oameni și resurse-publice!- pentru a-i salva pielea lui băsescu, chiar dacă asta a însemnat atingerea gravă a intereselor statului român. 

Este evident că serviciile sunt ieșite de sub orice fel de control civil, că diverși șefi, șefuți și sefișori fac ce-i taie capul, că, lucrând în primul rând pentru băsescu, și mai puțin pentru statul român, s-au îmbogățit din afaceri dincolo de lege. Că există și oameni care nu au uitat ce caută ei acolo unde sunt, e o realitate. Dar câtă vreme serviciul servește interese private, și ei își pierd rațiunea de a fi. 

Faptul că nici alte instituții nu reacționează după ieșirea de ieri a lui traian băsescu este o dovadă în plus a dispariției statului român. Parlamentul nu reacționează și nu face o comisie specială de anchetă în privința activității SIE. Procurorii se fac că plouă. Ministrul Justiției prinde muște. Asta dovedește un uriaș dispreț față de cetățeni și de interesul public. 

Privatizarea statului român, fragmentarea lui, folosirea instituțiilor statului împotriva cetățenilor este o realitate cruntă, și principalul pericol pentru securitatea națională. În acest fel a fost și este jefuită averea publică, așa dispar zeci și sute de miliarde de euro, așa o întreagă națiune este umilită, sărăcită, atacată în demnitatea ei. 

Mă tem că nimeni și nimic nu mai pot schimba lucrurile. Pentru români statul este principalul lor dușman. De asta nimeni, practic, nu mai sprijină instituțiile statului: ele nu mai pot fi partenerele cetățeanului, câtă vreme servesc pe cei care le-au luat în posesie. Contractul social este rupt definitiv. Deocamdată nu există nimeni capabil să-l rescrie și să câștige încrederea cetățenilor, fără de care statul român nu poate exista. 

Asta este moștenirea otrăvită a lui băsescu. De care nu vom putea scăpa, chiar să și vrem. Dar nu vrem. Pentru că nu mai vrem statul în viața noastră. Chiar dacă asta ne costă. Dar cetățenii au dreptate: decât așa stat, mai bine lipsă! 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca e,de departe,cel mai bun text scris dupa iesirea dezaxatului.Descrie o realitate crunta,tragica,multi dintre noi sunt fie niste zombi,fie niste smintiti,care marsaluiesc abulici sau exaltati spre prapastie.Din pacate,cel mai tragic e ca multi,de fapt mai toti, dintre presupusii adversari ai dementului sunt fie complici,fie prea lasi pentru a-i clinti un fir de par.

T-Rex spunea...

Zicea azi ca are doar "boala pe hoti", incercind sa arate lumii ca este capabil sa minuiasca secrete de stat (desi si-a uitat mapa cu hirtii secrete pe masa acolo la refdactia Realitatea, dupa ce erau studiate de insi fara autorizatie). Dar pe frate-sau l-a aparat de curind la TV, incercind sa indrepte atentia spre alte aspecte (judecatori, luati aminte). Adica, are boala pe hoti, dar nu si pe cei dragi lui, inclusiv hotii cu fanta roz.

Mai se lauda azi ca doctorii au zis ca e apt medical. Nu reiese ca psihologic e OK, ca nu-i cinta cucul in cap. Nu stim nici daca i s-a administrat vreun test relevant de stress sau boala mintala (chestia aia la prostata poate sa-i dea ceva gargauni). Oricum, eu cred ca e bolnav cel putin de putere, sau mai bine zis de faptul ca poate sa o piarda. Nu trebuie sa fii doctor sa realizezi ca un individ e dus cu mintea.

Problema este ca in zgomotul asta infernal, nu prea mai stii cine are dreptate, si cine e moral indreptatit sa vorbeasca. Si mai ales, nu stii pina unde merg serviciile, pentru ca ele sunt clar implicate in sprijinul politic al lui Basescu timp de 10 ani, pentru ca acum sa-l scape din brate.

Inca ceva: Basescu a afirmat ca el nu a cerut liste cu ofiteri dezgoliti (ce amunzant!), ci doar confirmare ca unii au fost in Guvern, si ca au mers la cursuri. Adica, el nu a cerut nume, dar vroia sa-i fie confirmat indirect ca Ponta a fost la bursuri in strainatate prin SIE. Ghici ce ciuperca politica crescuta pe la servicii e!

Nu cred ca romanii au evoie de atita circ. E naiv sa credem ca in alte tari serviciile nu au agenti prin guvern, servicii publice, si mai ales, firme private mari, puternice, sau vulnerabile. Eu unul nu vad o problema ca un presedinte sa fi fost agent al tarii respective. Doar promoveaza mai bine interesele tarii, stiind cum se fac jocurile. Nu cred ca vrei un Presedinte ignorant. Asa ca nu ma deranjeaza sa aflu ca Basescu sau Ponta a fost agent. Dar ma deranjeaza daca se deconspira unul pe celalalt, pentru ca in final, astfel este afectata tara. Incepind cu credibilatatea sa, a serviciilor.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...