vineri, 28 martie 2014

Ce nu învățăm din istorie



După ultimele aventuri ale Obamezului pe pământ european, mi se pare mai evident ca oricând că SUA sunt bolnavul lumii, principala ei problemă. Nu sunt anti-american, dimpotrivă. M-am format într-o perioadă în care SUA au fost un reper, un model pentru România și români, când se făcea desprinderea de Moscova prin adoptarea necondiționată a tot ce era american în politică, în tehnică, în cultură. 

Dar aș fi ipocrit și mi-aș încălca principiile dacă nu aș recunoaște rapida degenerescență a puterii SUA în lume. Etablishmentul de la Washington nu realizează că imensa putere a Americii a ajuns să fie folosită de el împotriva intereselor SUA. Când ești o superputere și domini lumea, ai și responsabilități, nu doar avantaje. SUA au abdicat de la toate responsabilitățile lor, și-au pierdut busola morală. Puterea absolută corupe absolut. SUA sunt o putere absolută, coruptă absolut. 

Modul în care au gestionat perioada post Război Rece este lamentabil. SUA au generat mai multe probleme decât au rezolvat. Dar cel mai grav, pentru ei și pentru noi, e că țara care cheltuiește anul 700 de miliarde de dolari pentru armată nu este în stare să pacifice o țară precum Afganistanul, spre pildă. În aceste condiții sigur că ți se face frică atunci când te întrebi cum gestionează emergența Chinei ca mare putere, spre pildă. 

SUA nu mai înțeleg lumea, nu mai trăiesc în realitate. Sunt depășite de misiunea lor. Liderii politici și militari, intelectualii publici sunt niște mediocri infatuați și aroganți. Mai devreme sau mai târziu vor fi obligați să împartă puterea și responsabilitățile gestionării lumii cu alții: cu UE, cu Rusia, cu China. Aceste entități sunt mult prea puternice și prea bine structurate pentru a le organiza un EuroMaidan și a schimba puterea existentă cu niște marionete decervelate. Cu atât mai mult cu cât după lovitura de stat de la Kiev n-a urmat nimic, nu s-a rezolvat nicio problemă, ci, cum îi este obiceiul, SUA au generat doar și mai multe probleme, ca în Egipt, în Siria, în Libia, Tunisia, ca să enumăr decât ultimele gloriaase ”succesuri” americane.

Din păcate SUA nu sunt pregătite pentru a împărți puterea. Nu acceptă ideea unei lumi multipolare, care trebuie organizată, căreia trebuie să i se scrie regulile de funcționare, să i se organizeze instituțiile politice și de arbitraj, de rezolvare a conflictelor. 

Această criză a leadershipului la nivel global a accentuat efectele crizei economice și a dus neliniștea socială la cel mai înalt nivel de după 1989. SUA trebuie să re-învețe să folosească responsabil puterea pe care o au, și să țină cont și de interesele celorlalți. Până acum toate intervențiile SUA au fost expresia egoismului național, și au născut frustrări și resentimente. La fel precum rușii în anii stalinismului, americanii sunt acum obiectul urii mai peste tot în lume. Și, așa cum arată experiența acelorași ruși după renunțarea la violență în relațiile cu vasalii, ura nu se poate transforma în dragoste. Nici măcar după trecerea anilor și schimbarea generațiilor. Trist că nu învățăm nimic din istorie...

2 comentarii:

ANONIMUS spunea...

Din nefericire nici UE si nici restul responsabililor nu sunt mai breji.SUA macar poate sa-si permita sa greseasca desi ma mir ca acesti "inteligenti"nu-si dau seama ce-i costa pentru americani asemenea aventura fara minte,in special in Africa si Asia.Antiamericanismul a aparut cand o tara a fost ajutata de doua ori si s-a pomenit cu panasul tuflit.Sa vazi rezultate la alte tari ajutate.Se vede ca terra nu permite 100 de ani fara vreun razboi major.Ma tem ca se pregatesc ictericii.

T-Rex spunea...

Am citit citeva articole de mai jos, si sunt de acord cu multe din ce afirmi. Pacat ca media romaneasca e paralizata cu subiecte care nu conduc la o dezbatere cu adevarat utila in societate. Ca si clasa politica de altfel, inghetata in "splendoarea" ei, dar deconectat de realitati si incapabila sa ofere perspective bune romanilor pentru viitor. Insa cam asa este peste tot in "lumea civilizata". Media este in mina unor grupuri, toata, si feicare grup trage pe spuza lui. Cu citeva exceptii, "civilii" ling la licurici pentru sinecuri. Politicienii sunt pe statele de plata ale corporatiilor. Societatea la fel: poata sa moara capra vecinului, doar a mea sa ramina grasa si sa dea lapte. Individualismul este factorul de eroziune al societatii "civilizate". In cautarea societatii tinerii de azi se afunda in lumea virtuala, unde mai au ceva repere de egalitate si libertate, dar si astea sunt atacate.

La fel si intre state: individualismul corupe. De acea vedem cum tarile bogate discuta subiecte importante doar cu cele bogate, saracii cu saracii, periferia cu mizeria ei. Fiecare trage pe turta lui: englezii vor sa fie rescrise tratatele de integrare sa fie a la carte, ca sa adere doar la ce le convine. Francezii sunt debusolati si iritati de orice care nu tine de natia lor. Nemtilor le e teama sa-si piarda pietele de desfacere, orunde ar fi ele. In atmosfera asta de totala depresie unionista, cu partide extremista care revin la putere, tari ca Romania sunt excentric de linistite. Insa daca o zgindari putin sub lesa, tara singereaza usor. Are vulnerabilitati suficiente, unele tolerate, si(sau) mentinute chiar de cercuri de putere. Amuzant cum ne bucuram de "invazia" rusilor in Crimea sperind ca NATO va stabili baze militare in Romania, si de acolo, cainii vor umbla cu covrigi in coada.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...