Văd că mai toată lumea se concentrază asupra dimensiunii economice a vizitei premierului chinez la București, dimensiune întărită de Forumul de mâine, cu premierii a patrusprezece țări din Europa Centrală și de Est. La prima vedere acești analiști ar avea dreptate. Dar cred că greșesc, dacă nu văd dincolo de niște clișee.
Ne apropiem, în ceea ce privește evoluția UE, de un moment de genul Plenara CC al PRM din aprilie 1964, când România s-a distanțat evident de Moscova. Și nu din motive politice, și nici economice imediate. Motivul era atunci, și este valabil și acum, anume că modelul de dezvoltare imitat de România se epuizează. Iar modelul de dezvoltare este mult mai mult decât simplul acord economic pentru a exporta niște brânză de pupăză.
Cu sau fără China, cu sau fără Rusia, este evident, nu doar pentru România, ci și pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est, că modelul de dezvoltare impus de țările dominante din UE, în special de Germania, și tembelismele Comisiei Europene de la Bruxelles, nu le mai permit dezvoltarea. Modelul este unul de jaf, de tipul Metropolă-Colonii. Iar banii de la UE sunt o uriașă minciună, care nu produc dezvoltare și bună-stare în Europa Centrală și de Est, ci doar în Vest, aici rămânând extrem de puțini, investiți în niște infrastructuri făcute ca vai mama lor, și doar pentru a răspunde nevoilor Metropolei jefuitoare.
Nu despre o alegere între Bruxelles și Beijing, sau Moscova, este vorba acum. Nu, este vorba de a merge înainte cu un model profund dăunător, care, dacă suntem onești, cel puțin pentru România, a produs, din 2007, de când am aderat la UE, mai multă sărăcie, dezindustrializare, polarizare socială și un munte de corupție. Economiile din Europa Centrală și de Est sunt fundamental legate de piața UE, aflată în cădere, în timp ce Germania, Franța, Marea Britanie, dovedind o profundă durere în cur față de ”principiile și valorile” Uniunii, au în piețele Chinei, Indiei, Rusiei, Braziliei, un spațiu uriaș de expansiune, de unde și uriașele lor surplusuri comerciale, care le permit să se dezvolte și să investească.
România trebuie să își finanțeze dezvoltarea și altfel, nu doar așteptând niște bani ”europeni”, care vin cu condiționalități inacceptabile, și oricum nu țin cont de situația reală a României și de nevoile ei, ci doar de cele ale lobbyurilor de la Bruxelles și ale Berlinului. Piața Chinei este o alternativă la banii europeni. Cea a SUA este o altă alternativă, dar dacă dăm tot de jigodii precum Gitenstein și ăia de la AmCham, care tot pe jaf sunt puși, mai bine nu! Nu putem rămâne veșnic prizonierii unui model care nu mai produce dezvoltare decât noilor împerialiști europeni.
Așa trebuie citită neliniștea ”europenilor”, care ne avertizează să nu apelăm la chinezi, că e niște ticăloși criminali și nașpa, și că trebuie să urmăm drumul drept, pe care drum doar ei îl știu, noi suntem prea tâmpiți. Pur și simplu se tem că găina cu ouăle de aur s-ar putea să nu se mai lase jumulită. Ceea ce, mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla. Găina începe să se trezească la realitate...
Bruxellesul și Berlinul nu par să fi înțeles nimic din felul în care s-a destrămat CAER și Tratatul de la Varșovia. Nimeni în Est nu va vrea să pupe în cur Bruxellesul, după ce a fost nevoit să facă asta cu Moscova. Ideea este simplă, clară, dar greu de acceptat de cei care extrag rente uriașe din țările Europei Centrale și de Est: ori egalitatea membrilor UE este una reală, nu doar pe hârtie, ori fiecare își vede liniștit de interesele lui, așa cum fac acum Germania, Franța și Marea Britanie, și atunci UE își pierde rațiunea de a fi.
Nu este vorba de a alege între unii și alții, ci de a alege între statutul de slugă a intereselor unora și dezvoltarea comună, într-o Uniune în care toți sunt egali în drepturi și obligații. Asta este adevărata semnificație a vizitei premierului chinez în această parte de Europa. Și ar fi bine să o înțeleagă, fără istericale sau aroganțe jignitoare.
3 comentarii:
Este plină Europa de închipuiţi şi de agenţii de influenţă ai băieţilor cu chi albaştri de peste Atlantic.
Este acum în discuţie/negociere un acord UE-China. Si netotii de la Bruxelles, neobservand ca lumea se schimba, demonstreaza o orbire aroganta faţă de China. Pun tot felul de condiţii şi, cu mâna unor judecători spanioli - sună cunoscut? - aduc afronturi tembele chinezilor. Poţi să crezi că niste fosti lideri chinezi de prima marime au fost condamnaţi în Spania pentru Tibet, Falun Gong şi altele de acest tip?
http://www.epochtimes.fr/front/13/11/23/n3509050.htm
Cam acesta este contextul "european" al relatiilor cu China.
Evident, publicatia apropiata Falung Gong (Epoch Times), care apare si la Bucuresti, avea chef de ceva bâlci în Parlamentul României. Nu a primit acreditare. Să te ţii acum critici la adresa României!
Date fiind imbecilităţile unor europeni faţă de China, aceasta a ales să dezvolte relaţii cu "vechii prieteni" din EEC. Si acesti vechi prieteni trebuie a se întrebuinteze putin în interiorul UE, pentru a tempera zelul unor zeloţi cand va veni timpul dezbaterii acordului cu China.
Dacă la porţile României se adună ceva javre hămesite să-i devoreze fiinţa economică, îţi dai seama cum salivează fiarele la vederea Chinei? Vremuri grele şi urâte, Constantin.
Corect. UE incepe sa semene din ce in ce mai mult cu CAER-ul vechi ba chiar mai rau.
ce bruxelles! astia toti fac parte din proiectul american. n-ai vazut ca in chestia cu supravegherea n-au cricnit in fata stapinilor? n-ai vazut cum incercau sa le musamalizeze si motiveze actiunile? in plus taranii nostri vor alege sa fie servitori mai departe. ei vor stapini din vest cu orice pret asa ca orice altceva nu intra in planurile lor iar ce vrei tu devine utopie din start. cred ca daca iesi sa le spui asta pe strada iti vor da in cap. taranilor le-a ramas infipta in mintea lor mica numai chestia aia cu comunistii rusia china etc ca le auzi de zeci de ani si nu le mai repet.
Trimiteți un comentariu