joi, 5 septembrie 2013

Pledoarie pentru capitalul românesc

 
 
Prostia cu turismul care salvează Roșia Montană se întinde. Reamintesc diverșilor proști că turism trebuie să faci tot anul, pentru că tu, prestator de servicii turistice, mănânci tot anul, plătești facturi tot anul, consumi diverse tot anul, etc. Cu o populație îmbătrânită, cu o putere de cumpărare în permanentă scădere, cine se duce unde și-a înțărcat Dracu copiii, pentru a vedea nimic? Anul ăsta a fost unul dezastruos și la mare, și la munte. Străinii nu vin: cine vrea să moară pe șoselele patriei noastre, să se cace în porumb, să fie alergat de haite de maidanezi, să i se dea cu farfuria în cap la cârciumă, să meargă cu trenuri ca în secolul XIX, să mănânce ”produse tradiționale” pline de E uri, etc, etc?
 
Asta nu e o pledoarie pentru RMGC, este o pledoarie pentru luciditate! Să ieșim din epoca iluziilor. Nici agricultura, nici turismul, sau serviciile, în general, nu sunt salvarea noastră. Din păcate ele cer investiții mari, pe termen lung, și aduc profituri foarte mici. Iar accesul la finanțare este practic interzis micilor afaceri. Cine îi finanțează pe cei din Roșia Montană? Băncile? Dați-mi voie să mă cac pe mine de râs! Statul? De unde, și cum, că nu mai are nicio bancă a lui? CEC este o glumă, Eximbankul o tâmpenie. Cămătarii? Lor ce le iese?
 
Întrebarea este cum ne refacem baza productivă. Una variată, nu ca acum, când suntem dependenți aproape în totalitate de industria auto și domeniile conexe ei? Cu cât este mai variată, cu atât vom fi mai capabili să rezistăm diverselor conjuncturi sectoriale. Nu pui toate ouăle într-un  singur coș, ca acum. Și nu te lași prins la înghesuială, precum în afacerea RMGC. Care este una de vulturi hoitari.
 
Nu poți crede că în capitalismul prădător există milă, compasiune, responsabilitate socială. Iar derbedeii ăia vor pune mâna pe aurul românesc, ne place sau nu. Ei pot aștepta, nu-i costă mai nimic cei din Roșia Montană, nu. Oamenii de acolo trebuie să trăiască. Acum. Ăia de la RMGC pot scoate aurul ăla și peste cinci ani, și peste zece, și peste cincisprezece. Și în condiții mai bune pentru ei, pentru că între timp disperarea noastră va fi și mai mare. 
 
Ce este de făcut? Deși sună lemnos, este nevoie de o strategie națională de reindustrializare, care să NU se bazeze pe fonduri europene. Cea mai mare tâmpenie pe care am făcut-o, și o facem, este să ne bazăm pe niște bani care nu au efect asupra bazei productive a economiei României. Banii europeni s-au dus în economiile țărilor europene dezvoltate, de unde cumpărăm tot: tehnologii, utilaje, materii prime, materiale, servicii. Noi rămânem cu praful de pe tobă!
 
Această strategie trebuie să se bazeze pe mobilizarea, și pe protecția, capitalului autohton. Nu poți lăsa niște demenți precum ăia de la SRI, DNA și Piticot să distrugă în continuare afaceri și locuri de muncă românești, sub diverse pretexte. Nu înțeleg pentru cine lucrează cretinii ăștia, pe care noi îi plătim. Cele mai profitabile afaceri aparțin străinilor, străinii sunt favorizați în detrimentul românilor, străinilor li se dau ajutoare de stat, iar românii sunt demascați drept securisto-cripto-comuniști. Să fim bine înțeleși: statul român are obligații în primul rând față de firmele românești, de stat și private, nu față de alte state și de firmele lor. 
 
Cum este posibil ca șeful statului să atace o firmă românească, să îi creeze probleme în găsirea finanțării, pentru a cumpăra o altă firmă românească? Cum putem asista pasiv la faptul că mai toți românii cu afaceri serioase pleacă ușor din țară, din cauza climatului ostil creat de statul căruia îi plătesc taxe și impozite, care stat vrea NUMAI investitori străini? De ce? E mita mai mare?
 
Unul dintre cele mai obstacole în dezvoltarea capitalului românesc se dovedește a fi ”societatea civilă”, finanțată din exterior, pentru a fi folosită împotriva capitalului românesc. ”Societatea civilă” este berbecul folosit de SRI, DNA și Piticot împotriva capitaliștilor români. Către ea se scurg tot felul de ”stenograme”, materiale ”compromițătoare” fabricate de SRI și de DNA, ea umple ecranele și mediul virtual cu demascări ale ”veroșilor capitaliști români” și cu laude grețoase la adresa capitalului străin.
 
Suntem un popor de slugi pentru că asta vrem să fim. Dacă jocul capitalist este așa cum îl vedem, ori învățăm cum să-l jucăm, și o facem serios, ori pierim. Nu există altă cale. Din păcate, statul român a fost capturat de capitalul străin, și nu ne mai putem baza pe el pentru construcția capitalului românesc. Nu ne putem baza decât pe noi. Poate trecem peste discuțiile cretine despre maidanezi, și alte imbecilități de acest gen, și găsim împreună o cale de a crea și dezvolta capitalul românesc. Știu, nu ne plac oameni precum Dinu Păturiciu, sau regii asfaltului. Dar nu toți sunt ca ei. Nu toți cei care au contracte cu statul sunt niște hoți. Deocamdată statul este unul dintre cei mai importanți actori economici. Și este firesc ca românii să aibă primii acces la banii publici. Sunt, totuși, banii lor!
 
Afacerea RMGC arată cât de gravă este starea capitalului românesc. Este bine și cu demonstrații de hipsteri. Dar ar fi și mai bine cu o atitudine pozitivă față de capitalul autohton, față de investițiile autohtone. Altminteri murim de foame, călare pe resursele pe care nu avem cu ce le exploata...

3 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Gheorghe, in primul rand ma bucur ca ati reinceput sa scrieti mai frecvent pe blog. Pentru mine ramaneti mereu un analist lucid si cerebral, si este bine pentru noi cititorii sa stim ca acest tip de gandire nu a disparut cu totul!

Anonim spunea...

Dupa ce-ai scris asta sper c-ai inteles de ce i-au dat bani lui ceausescu sa va scoata pe voi din sate. Peste tot in toate pozitiile sinteti voi taranii care ca va place sau nu sinteti prosti si slugarnici.

Cea mai mare tâmpenie pe care am făcut-o, și o facem, este să ne bazăm pe niște bani care nu au efect asupra bazei productive a economiei României. Banii europeni s-au dus în economiile țărilor europene dezvoltate, de unde cumpărăm tot: tehnologii, utilaje, materii prime, materiale, servicii. Noi rămânem cu praful de pe tobă!

Deci a fost rentabil sa se bazeze pe voi nu-i asa?

Nu poți lăsa niște demenți precum ăia de la SRI, DNA și Piticot să distrugă în continuare afaceri și locuri de muncă românești, sub diverse pretexte.
Nu înțeleg pentru cine lucrează cretinii ăștia, pe care noi îi plătim. Cele mai profitabile afaceri aparțin străinilor, străinii sunt favorizați în detrimentul românilor, străinilor li se dau ajutoare de stat, iar românii sunt demascați drept securisto-cripto-comuniști.
Unul dintre cele mai obstacole în dezvoltarea capitalului românesc se dovedește a fi ”societatea civilă”, finanțată din exterior, pentru a fi folosită împotriva capitalului românesc. ”Societatea civilă” este berbecul folosit de SRI, DNA și Piticot împotriva capitaliștilor români.

Stiu ca nu-ti convine insa astia toti insirati aici de tine sint taranii tai primitivi si prosti care nu aveau de unde sa aiba o identitate. Neavind identitate nationala nu pot avea nici o constiinta nationala si absolut deloc una sociala. De unde sa vina?! Pentru tarani singurul lucru interesant si pentru care sint pregatiti sa calce pe cadavre este goana dupa imbogatire parvenirea cu orice pret. Asa v-am cunoscut de cind v-am vazut navalind in orase. Si in anii 50 tot voi taranii v-ati vindut strainilor iar acum ati facut-o din nou. E ca trecerea de la certificatele de ilegalist la diploma de revolutionar care ambele sint inventiile voastre ale taranilor lipsiti de minte si nu numai.

Suntem un popor de slugi pentru că asta vrem să fim.

Atit timp cit mai exista si altii cu exceptia voastra desi este ceva greu de conceput pentru mintile taranesti inguste afirmatia asta va include numai pe voi deoarece aceasta insusire va este specifica asa dupa cum se poate foarte usor demonstra. Tot guvernul si toti parlamentarii inclusiv nemernicii aia din numita societate civila 100% tarani din armata de flotanti a lui ceausescu care n-a facut deloc bine ca v-a dat sansa sa urcati pe scara sociala prin scoala lucru care iarasi este deja demonstrat pentru ca este vizibil de zeci de ani. Este poate pentru prima oara in istorie cind vina colectiva a unui grup social poate fi demonstrata!!!!

Anonim spunea...

Cum putem asista pasiv la faptul că mai toți românii cu afaceri serioase pleacă ușor din țară, din cauza climatului ostil creat de statul căruia îi plătesc taxe și impozite, care stat vrea NUMAI investitori străini? De ce? E mita mai mare?

Da mita este mai mare iar peste intra posturi putere exact visul de aur al flotantului si al plozilor pe care care I-au turnat pe lumea asta. In anchete se spune ca visul taranului de tip nou este de-a lucra pentru multinationale asa cum pe vremuri era sa fie pe un scaun cald pe la pardid primarie militie armata securitate etc ca voi erati peste tot si se stie ca existau reguli care favorizau taranii sa intre in facultati si sa ocupe posturi de conducere.

Altminteri murim de foame, călare pe resursele pe care nu avem cu ce le exploata...

Da dar taranul prost care crede ca el si familia lui s-a ajuns nu este interesat de altii pentru ca dupa cum am scris neavind constiinta si apartenenta nationala si fiind interesat doar de bani si putere soarta celorllati conationali devine ceva abstract care nu-l priveste. E ca si cum ar privi prin telescop o ciocnire de planete aflate de citeva miliarde de ani lumina. Din lectia Visinescu taranul nu va pricepe nimic iar strainii nu-i vor ierta nici pe ei. Cei care s-au vindut nu prezinta viitor in planurile stapinilor din simplul motiv ca nu pot prezenta incredere. Sint ca obiectele care vor fi aruncate in clipa in care devin nefolositoare sau uzate. Taranul prost nu poate intelege asta. Mindria lacomia si lipsa de masura tipic taranesti sint cauzele care va vor distruge total.
Acum depinde de tine in ce categorie te vezi a taranilor sau a romanilor. Daca te vezi roman ii vei critica pe tarani pentru ceea ce nu sint adica oameni in primul rind si apoi romani. Nefiind nici una nici alta sint gunoaie. Altfel peste tot este situatia asta insa voi nu sinteti constienti de ea. Ce turisti straini sa vina?! Cu ce bani?! Concedii in strainatate isi permit o minoritate. La nemti 25% nu-si permit concediu. Traficul aerian este facut de 12% din populatia tarii. 45% isi permit excursii. In 2002 au fost 75,3%. Nu uita ca 80% din populatie traieste cu pina in 1580 euro net! O chirie la 35m² costa in unele orase 450 euro fara alte costuri!!!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...