marți, 16 noiembrie 2021

Cum au devenit SUA noul Imperiu al Răului.




Exemplu de analfabetism politic, de rea-credință și de aroganță occidentală: ”U.S. President Joe Biden and Chinese leader Xi Jinping just completed their longest exchange as world leaders - but three and a half hours of talks appear to have done little, if anything, to narrow divergent positions between the superpowers.(Reuters). 

Este cineva atât de naiv să creadă că trei(sau patru) ore de discuții între Joe Biden și Xi puteau duce la o schimbare imediată în relațiile atât de complicate între Washington și Beijing? Cu atâtea probleme, în plan economic, militar, științific, care înveninează relațiile bilaterale? Păi, în trei ore nu faci decât o ceremonie în care China se predă necondiționat Americii! Vi se pare că e cazul? 

Americanii și-au pierdut capul. Și bunul simț! S-au rupt de realități! Cred că toată lumea trebuie să li se închine, doar în virtutea faptului că sunt americani, și au cea mai puternică armată! E drept, una care s-a retras jalnic din Afganistan, după două decenii de ocupație, care a făcut atâtea victime civile, și a generat probleme pentru decenii de aici înainte! Dar au armată! 

Politica lor de după 1990 a fost una absolut irațională. De parcă și-ar fi propus să producă tuturor, prieteni și adversari, cât mai multe pagube! Și chiar au reușit asta! Metoda? Creșterea neîncrederii! Dacă am scăpat relativ neciufuliți după criza rachetelor din anii 1960, este că ambele părți care se confruntau în Războiul Rece au decis să evite momentele ”fierbinți” prin măsuri de natură politică, economică, diplomatică, inclusiv culturală, care să ducă la creșterea încrederii reciproce. Și a venit un actor de doi bani, deja atins la neuron, Reagan, care a decis că lumea a apucat pe un drum greșit, prin reducerea intensității confruntării între blocuri, și că e cazul să se termine cu ”prietenia” între adversari. Adversarii redevin dușmani, care trebuie șterși de pe fața pământului, pentru că sunt ”Imperiul Răului”. Între timp SUA au făcut tot ce au putut pentru a smulge titlul de ”Imperiu al Răului” de la sovietici. Asta le-a reușit! 

Un ungur la fel de dement ca și el a vândut americanilor soluția pentru victoria definitivă în Războiul Rece: ”Războiul Stelelor”. Iar americanii, cu mintea spălată de propaganda Hollywoodului, au susținut această demență! Nimeni n-a înțeles că adversarul nu mai vrea să joace acest rol, că vrea să se transforme, să-și reamenajeze sfera de influență. 

Era o retragere strategică, voluntară, care îi permitea corectarea erorilor și rezolvarea unora dintre problemele interne. Moscova știa despre ce e vorba, știa și costurile, și le-a asumat, și a procedat în consecință. Au fost rușii naivi? Au crezut în cuvântul americanilor? Nu, n-au fost naivi. Știau cu cine au de-a face. Dar s-au ținut de proiect, pentru că dacă nu o făceau, lucrurile puteau fi mult mai rele pentru Rusia. Aici este marea problemă: destrămarea URSS este rezultatul renașterii naționalismului rus! Și deocamdată rușilor le-a ieșit!

 Acum începe ascensiunea de la statutul de putere regională(bine, o regiune cât două continente!) la statutul de putere globală, fără ca asta să implice expansiunea, ca în cazul URSS. Pur și simplu trebuie să folosească mai bine ce au la îndemână, și să nu mai viseze la cai verzi pe pereți! Deocamdată se țin de plan. 

Washingtonul este într-o situație imposibilă: de la hegemon, în anii 1990, s-a trezit că are trei competitori strategici: China, Rusia, și UE. Problema este că gândirea strategică a americanilor nu a evoluat, în timp ce adversarii lor și-au redefinit conceptele, obiectivele, și au construit instrumente prin care își promovează interesele în noul context.
Una peste alta, ce putea realiza Biden în trei ore de discuții cu China? Râde lumea, bă! Treziți-vă!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...