sâmbătă, 2 mai 2020

Economia timpului liber în timpuri de criză sanitară.


Nu știu, nu sunt economist. Treaba mea e să-mi folosesc neuronu, din când în când, să văd dacă mai înțeleg pe ce lume trăiesc. Nu dau lecții nimănui, dar nici nu mă omor după lecții servite pe principiul ”Ce știi tu, bă?”
Acestea fiind zise, neuronu îmi spune câteva lucruri care, fără falsă modestie, pot fi considerate de bun simț. S-o luăm cu începutul, anii 1960, când natura muncii începe să se schimbe radical, pe fondul schimbărilor tehnologice. Este o schimbare care nu se rezumă doar la creșterea importanței-și numărului de angajați, creștere pe care o plătim, în mare parte, acum, în criza asta sanitară-sectorului serviciilor, care vine la pachet cu o flexibilizare a muncii, dar și cu o precarizare a ei, ci ei i se adaugă lucrul cel mai important: creșterea bugetului de timp liber de care beneficiază angajații, pe fondul creșterii productivității muncii.
Se naște ceea ce eu numesc ”economia timpului liber”. Explodează turismul, pe fondul democratizării serviciilor de transport aerian, care nu mai este rezervat unor elite economice, politice și sociale. Cresc, calitativ, dar și cantitativ, grație investițiilor publice masive, infrastructurile de transport rutier și feroviar. Se pun bazele sistemelor de transport feroviar de mare viteză. Explodează și industria parcurilor de distracții, care angajează sute de mii de oameni, din cele mai diverse domenii. Apar și se dezvoltă marile circuite de festivaluri culturale: cinema, teatru, operă, balet, muzee, expoziții. Sportul, la modul general, devine, la rândul lui, o industrie. Care, anul trecut a însemnat, numai în SUA, 75 de miliarde de dolari, cifră de afaceri.
Tot acum sectorul audio-video devine cu adevărat o industrie, care depășește industria cinematografică, așa cum se structurase ea în jurul modelului Hollywood. Asta înseamnă, ca nevoi de personal, un salt nu doar cantitativ, ci și calitativ, care implică mari schimbări și în sistemele de educație. Televiziunea cere și mai mult personal calificat, fie tehnic, fie de creație.
Consumul de bunuri ”culturale”, să le spunem așa, crește foarte mult, pe măsură ce apar noi și noi progrese tehnologice. Dar principalul motor al creșterii îl reprezintă creșterea bugetului de timp liber. Care buget devine un soi de adaos la venit. Este o schimbare de fond, pe care abia acum o înțelegem corect.
Ei bine, ridicolul situației actuale este acela că, deși bugetul de timp liber a crescut enorm-la dracu, vreo 2,5 miliarde de speriați stau în casă, și fut timpul!-industria timpului liber NU mai există! Oferta ei este zero! Mi-e greu să vă spun cât făcea, din PIB ul mondial, această industrie. Dar sigur depășește multe sectoare ale producției de bunuri industriale și agricole.
Ei bine, mi-e greu să-mi imaginez cum, și mai ales cât de repede, poate fi repornită industria asta. Și cu ce costuri. Pentru că ea este foarte greu de reconvertit și de restructurat, reconversia forței de muncă nu e deloc simplă, și nimeni nu știe cât poate dura. Așa că schimbările economice structurale sunt cu dus și întors. Asta ne spune impasul în care se află economia timpului liber...

5 comentarii:

Anonim spunea...

Suma celor care vor muri de foame este estimata la 130 de milioane! Ca urmare a crizei din 2008, au murit in SUA, pt ca nu si-au mai permis tratamente sau pt c-au fost aplicate tirziu, 500000 de oameni!
Numarul deceselor de corona, asa umflate cum sint, era, pina acum citeva zile, de 240000.
Asta este o dovada ca in spatele acestei actiuni a stat un alt interes si ni-l explica acest jurnalist, ceva care nu avem in Romania, nici macar unul:

Gates kapert Deutschland!- Ken FM
https://www.youtube.com/watch?v=DxzMpNoZOL0

Se poate intelege cu traducere automata.




Suma celor care vor muri de foame este estimata la 130 de milioane! Ca urmare a crizei din 2008, au murit in SUA, pt ca nu si-au mai permis tratamente sau pt c-au fost aplicate tirziu, 500000 de oameni!
Numarul deceselor de corona, asa umflate cum sint, era, pina acum citeva zile, de 240000, la nivel planetar.
Asta este o dovada ca in spatele acestei actiuni a stat un alt interes si ni-l explica acest jurnalist, ceva care nu avem in Romania, nici macar unul:

Gates kapert Deutschland!- Ken FM
https://www.youtube.com/watch?v=DxzMpNoZOL0

Se poate intelege cu traducere automata. Indeamna lumea la proteste, daca nu vor sa devina scalvii digitali ai lui Gates si vorbeste despre coruptia enorma a sistemului politic german!
Spre deosebire de jurnalistii nostri, stie despre ce este vorba si are constiinta, adica ceva care la noi nu exista si ti-am scris motivul. Pe voi v-au educat ca victime, inca din anii 50 si acum vedem rezultatele, asta indiferent ca ne plac sau nu!

Tot asa il poti vedea cu traducere automata:
Ernst Wolff: Coronakrise, Finanzcrash, Profiteure, die WHO und die Rolle von Bill Gates.
https://www.youtube.com/watch?v=iat3x0Nvrmo

Din pacate, n-ati vrut, din mindrie, sa invatati nimic de la altii, crezindu-va cei mai destepti de pe planeta. Datorita cunostintelor precare si a lipsei de experienta, v-a lipsit si discernamintul, asa ca n-ati fi stiut de la cine sa invatati si nici ce anume. Sint sigur ca observi haosul din tara. Se intimpla pt ca atit v-au lasat sa invatati! Distrugindu-ne pe noi, cei de alta ascendenta, v-ati sapat singuri groapa in care va imping cei care credeati ca va vor da "maibinele".
Ce si cum vorbesc acesti jurnalisti nu exista la noi! Sa ne miram?!

Anonim spunea...

https://www.aljazeera.com/news/2020/05/tanzania-president-questions-coronavirus-kits-animal-test-200503174100809.html

„Testele pentru depistarea coronavirusului folosite în Tanzania au fost respinse ca fiind neconforme de către președintele John Magufuli duminică, acesta susținând că mostre recoltate de la o capră și un fruct pawpaw au fost testate pozitiv cu COVID-19

Anonim spunea...

https://marturieathonita.ro/lectie-de-ethos-romanesc/

Anonim spunea...

https://paulghitiu2009.blogspot.com

https://www.bitchute.com/video/slb58cQPpDRY/

Anonim spunea...

https://trenduri.blogspot.com/2020/05/imperiul-prostiei-absolute.html

A trebuit să treacă starea de urgență pentru a afla că:
- la Suceava cei testați de COVID-19 au fost raportați, „din eroare”, ca bolnavi de COVID-19;
- tot la Suceava, așa-zisul focar național de infecție, secția de terapie intensivă a spitalului era goală, iar în spital erau ținuți cu forța oameni cărora li se tărăgăna prezentarea rezultatului testării;
- am avut stare de urgență introdusă de Plăvan pentru a combate COVID-19, dar Ministerul Sănătății nu a emis niciodată un ordin de declarare a epidemiei.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...