duminică, 28 octombrie 2018

Europa între populism și neputință.


Viitorul UE este mai mult decât pus în discuție. Cuplul franco-german este, politic vorbind, fragilizat, atât de inepțiile lui Macron, cât și de uzura lui Merkel. Marea Britanie a spus unei organizații în care n-a crezut niciodată, și în care nu a văzut decât un simplu spațiu de liber schimb. Italia este ținta unor atacuri imbecile, pentru că se abate de la o dogmă care a costat ansamblul Uniunii multă creștere economică. Dar cel mai grav este faptul că Estul Uniunii, fostele țări socialiste, sunt tratate ca entități de mâna a doua, rudele sărace și tâmpite, primite în casă de milă, dar și din interesul de a avea o slugă ieftină, bună la toate.
De unde să vină un proiect de reformare a Uniunii, când cei care o conduc sunt niște zevzeci, care au pierdut orice legătură cu realitatea de zi cu zi a cetățeanului? Ca și la nivel național, politica europeană se rezumă la inepte jocuri de putere, cu protagoniști marionete ale marilor grupuri de interese economice? UE a încetat să mai fie un ansamblu democratic, este o birocratură! Adică o dictatură a birocrației de la Bruxelles, care exprimă interese ce nu au legătură cu cetățenii. Ce produce Bruxellesul pentru cetățeni? Mai multă bunăstare? Păi, în toate țările membre, inclusiv în superbogata Germane, cresc sărăcia, numărul săracilor, inechitățile economice și sociale, se adâncește polarizarea socială, se duc dracului și ultimele rămășițe ale modelului social european și ale mecanismelor de solidaritate.
Și atunci, ce facem? Dăm vina pe ”populiști”? Pe ”extremiști”? Păi, ăștia au apărut din spuma mării? Sunt votați de extratereștri? Nu politica ineptă a ”democraților” a născut populismul? Nu politica lor ipocrită a alimentat resentimentele cetățenilor? Promiți mai multă ”Europa”, și asta înseamnă, de fapt, mai multe sacrificii, mai multă austeritate, dezmembrarea serviciilor publice, reducerea veniturilor. Crede cineva că propaganda Bruxellesului mai poate păcăli mulți europeni?
Marile partide europene sunt paralizate de frica pierderii puterii. Și cei de stânga, și cei de dreapta, socialiștii și popularii, sunt, cum spunea un prieten, în comă intelectuală. Nu mai au nimic de spus, nimic de propus. Nu mai fac decât să propage, la rândul lor, frica față de ”extremiști” și de ”populiști”. Așa ceva nu poate fi un proiect de viitor. De asta anul 2019 este anul tuturor primejdiilor! Iar România este, în toată afacerea asta, un soi de brânză cu mucegai: șede și pute!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nemtii spun demokratur, iar asta se intimpla inca din anii 90! De ce n-ati auzit? Ce v-a impiedicat? Ati stat sa pierdeti timpul cu visele inepte din ciclul "vestul luminos", in loc sa va dati seama, ca, ceea ce se intimpla, nu are unde sa duca decit in haos si saracie. Saracia creste in vest exact din 1990! De ce n-ati vazut? Statele sociale au fost desfintate, bucata cu bucata, incepind tot cu 1990! Astazi in minunata Germanika, parte din legenda vestului luminos, salariile reprezinta acum nici macar 40% din cele ale aceluiasi an 1990. De ce? Nu le-au mai trebuit vitrina propagandistica, folosita exclusiv pt prostii din est! Statul social vestic a fost construit pe datorie, asa ca elita n-a dat nimic, n-a facut practic nici o concesie. A fost f usor de desfintat. Vestul vostru este o mare groapa de gunoi, in care vreti si astazi, sa va bagati. Daca va place, continuati, sa vedem de ce-o sa va umpleti. Ti-am mai scris ca Ceausescu a facut greseala capitala sa va ridice pe voi! Tot raul de astazi de aici ne vine! "Rezultatili" se vad, asa ca nu mai fac efortul sa le descriu. Vestul vostru este ca si cazut! Sint curios cind o sa vedeti asta, peste citi ani sau decenii? Comica chestia cu uzura de care sufera Merkel! A distrus definitiv un continent intreg! Nici asta nu vedeti? Au existat impotriva ei mii de plingeri penele, care n-au fost niciodata lasate in justitie! Sint 30 de ani de cind nu mai aveti piedici ca sa va informati si continuati sa traiti din zvonuri, impresii bazate pe nimic si pareri care nu stiti sa spuneti de unde le-ati agatat. Groaznic!
Atfel E.U. este repetarea experimentului american, pt ca asta a fost SUA si ti-am scris asta, acum niste ani. Si daca va spune cineva ceva este tot degeaba, pt ca nu vreti sa acceptati nimic, crezindu-va infailibili, desi realitatea va arata contrariul. Bine, voi nu vedeti ca aia care distrug tara sint o clica din Transilvania, asa ca ce pretentii sa am?!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...