duminică, 22 iulie 2018

Disoluția clasei de mijloc


Circa 65% dintre români cred că sunt parte a ”clasei de mijloc”. Problema, cu adevărat importantă, este: mai există o clasă de mijloc, așa cum ne-o reprezentăm noi? Mă tem că nu! Pentru că ea este, până la urmă, o construcție arbitrară, și oportunistă, care a apărut odată cu ”statul providență”, ”statul bunăstării”, sau cum vreți să-i spuneți, altă construcție arbitrară, menită să nu permită renașterea mișcărilor extremiste, fasciste, naziste, bolșevice, apărute după WW I, și potențate de Marea Criză din 1929-1933.
Un rol major în dezvoltarea ei l-a avut Războiul Rece. Era încleștarea a două sisteme(de fapt, două versiuni ale unuia și aceluiași sistem, unul cu ”pluralism politic” și proprietate covârșitor privată, celălalt cu partid unic și proprietate majoritar publică), și orice mijloc era permis, pentru a clama ”victoria”.
După Helsinki, în 1975, începe să devină clar faptul că URSS și ”amicii” lui încep să piardă partida. Și apare ideea că nu mai este nevoie nici de ”starul bunăstării”, nici de ”clasa de mijloc”. Drept pentru care măsurile care duc la demontarea statului bunăstării se succed, și au drept consecință și destructurarea clasei de mijloc. Începutul crizei majore a clasei de mijloc poate fi socotit anul 1987. Care a zguduit sistemul capitalist din temelii, doar că URSS și compania nu mai erau alternativa, nu mai exercitau nicio atracție.
Primul care s-a confruntat cu neliniștea clasei de mijloc a fost Bill Clinton. Care a renunțat la programul de stânga, cu care venise la putere, s-a deplasat la centru, și a aplicat politici favorabile clasei de mijloc. A fost imitat de Blair, cu ”A treia cale”, tot un program adresat clasei de mijloc britanice, cuprinsă și ea de temeri. Laburiștii au renunțat, ca și democrații americani, la electoratul lor istoric, la principii și valori care le dădeau identitate. Din păcate pentru toată lumea, ”grație” și noii revoluții tehnologice, dar mai ales globalizării deșănțate, criza clasei de mijloc s-a accelerat, la fel și destructurarea ei.
Mai mult, tranziția din Estul fost comunist, după 1989, a distrus de-a dreptul clasa de mijloc din țările foste socialiste, și ea rezultatul statului providență, varianta locală. Acum, cu toate încercările unora de a o reconstrui, clasa de mijloc își urmează cursa către cimitirul istoriei. Ea nu poate exista pe datorie. Or, fără o funcție redistributivă viguroasă a statului, clasa de mijloc nu are cum exista! Unde mai avem stat al bunăstării?
De asta avem politica pe care o avem, de asta cresc ura și frustrările, de asta populismul atinge culmi inimaginabile, sunt posibili politicieni ca Trump, se duc dracului construcții de genul UE. Inegalitățile cresc, și ele vor distruge ceea ce numim ”democrație”. Dacă a existat cu adevărat câtă vreme a existat o clasă de mijloc care să-i pese de ea. S-o apere, pentru că bunăstarea ei depindea de buna guvernare și de eficiența statului. Ce punem în loc? Nu mă întrebați, nu-s Mama Omida!
PS: ăsta este un punct de vedere puternic subiectiv. Nu sunt nici sociologul neamului, nici profesor la SNSPA. Sunt un biet idiot, care scrie și el ce-i trece prin minte.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Deloc "biet idiot", ci exact pe dos. Ca de obicei, aveti, dupa parerea mea, mare dreptate. Intrebarea-raspuns este: ce este de facut? Un PSD cu adevarat de stinga ar fi o parte din raspuns. Si (da, stiu, incep sa delirez acum sau poate ca deja fraza anterioara, despre un PSD efectiv de stinga, implica taierea parimei care imi leaga rationamentul de realitatea politica amara, nu stiu) o opozitie de orientare patriotica.

Anonim spunea...

Romanilor noi le scapa amanuntul ca nu mai sintem in anii 70, iar jocul lor iubit, alcatuit din stinga si dreapta, nu mai exista inca din vremurile lui Kohl, care a si recunoscut acest lucru. Bine, romanii noi nu aveau cum sa auda, deoarece erau f preocupati sa-i sune clopotei lui Iliescu! Acum avem doar globalisti si antiglobalisti.
Noi nu avem partide ci doar niste grupari oarecare, ca orice alta colonie. In plus, datorita slugarniciei incredibil de mari, sintem chiar ultima colnie, asa ca este ce se vede, pt ca nu mai are rost sa mai descriu. Taranimea a facut ceea ce-a stiut de cind a pus mina pe putere: sa distruga orice.

Sa vedem cine este vestul intr-o lista de titluri de carti pe care romanii noi nu le vor citi niciodata deoarece ei "stiu":

Ermitteln verboten!: Warum die Polizei den Kampf gegen die Kriminalität aufgegeben hat Taschenbuch – 1. November 2007
von Jürgen Roth
Investigarea interzisa! De ce poliția a abandonat lupta împotriva criminalității


Schmutzige Hände. Wie die westlichen Staaten mit der Drogenmafia kooperieren Gebundenes Buch – 1. Januar 2000
von Jürgen Roth (Autor)
Mâini murdare. Cum statele occidentale cooperează cu mafia de droguri



Die Mitternachtsregierung. Reportage über die Macht der Geheimdienste Taschenbuch – September 1992
von Jürgen Roth (Autor)
Guvernul de la miezul nopții. Raport privind puterea serviciilor secrete



Der stille Putsch: Wie eine geheime Elite aus Wirtschaft und Politik sich Europa und unser Land unter den Nagel reißt Taschenbuch – 9. Mai 2016
von Jürgen Roth (Autor)
Puciul tacit: Cum o elită secretă din industriasi si politicieni acapareaza Europa si tara noastra


Der tiefe Staat: Die Unterwanderung der Demokratie durch Geheimdienste, politische Komplizen und den rechten Mob Gebundenes Buch – 25. Januar 2016
von Jürgen Roth (Autor)
Statul profund: infiltrarea democrației de către serviciile secrete, complicii din politica și grupele de dreapta


Die Angst der Eliten: Wer fürchtet die Demokratie? Taschenbuch – 3. April 2018
von Paul Schreyer (Autor)
Frica elitelor: cine se teme de democratie?


Fassadendemokratie und Tiefer Staat: Auf dem Weg in ein autoritäres Zeitalter Taschenbuch – 21. August 2017
von Ullrich Mies (Herausgeber), Jens Wernicke (Herausgeber), Jörg Becker (Autor), Daniele Ganser (Autor), Bernd Hamm (Autor), & 12 mehr
Democrația de fatada și statul profund: pe drumul către o epocă autoritară



Der Deutschland-Clan: Das skrupellose Netzwerk aus Politikern, Top-Managern und Justiz Taschenbuch – 2. Mai 2007
von Jürgen Roth (Autor)
Clanul german: rețeaua fără scrupule formata din politicieni, manageri de vârf și sistemul judiciar



Spinnennetz der Macht: Wie die politische und wirtschaftliche Elite unser Land zerstört Taschenbuch – 16. Juni 2014
von Jürgen Roth (Autor)
Paienjenisul puterii: Cum elitele politice și economice distrug țara noastră



Schmutzige Demokratie: Ausgehölt - Ausgenutzt - Ausgelöscht? Gebundenes Buch – 21. September 2016
von Jürgen Roth (Autor)
Democratie murdara: golit, exploatat, nimicit



Anklage unerwünscht!: Korruption und Willkür in der deutschen Justiz Taschenbuch – 1. September 2008
von Jürgen Roth (Autor), Rainer Nübel (Autor), Rainer Fromm (Autor)
Rechizitoriu nedorit: corupția și arbitrariul în justiția germană



Die Graue Eminenz. Das Netzwerk von Diplomaten, Gangstern und Politikern Gebundenes Buch – 1999
von Jürgen Roth (Autor)
Eminența cenușie. Rețeaua de diplomați, gangsteri și politicieni

Cine le va citi vreodata va afla dimensiunile cosmice ale minciunilor pe care le raspindesc romanii noi despre vestul lor iubit!
Gheorghe pt asta era cotcodaceala voastra impotriva singurului vostru binefacator.
Eu care nu sint taran si nu va inghit, deoarece va cunosc din felul in care v-ati prezentat singuri, nu faceam nimic pt voi si v-as fi legat de glie intr-un mod vestic, pt care mi-ati fi multumit.




Anonim spunea...

E cit se poate de clar. Scenariul este unul vechi, deoarece ei nu vin cu nimic nou, de f mult timp! Nu exista pt nimeni nici un fel de alibi, ca n-a stiut, deoarece absolut totul este deja scris, de f mult timp! Asta spune suficient despre nivelul celorlalti. Acum s-a vazut de ceea ce este in stare taranimea si cum alogenii si-au gasit in ei, cu regularitate, aliatii de nadejde prin care au distrus si furat orice le-a trebuit. Au repetat anii 50 pt ca mecanismul era deja folosit, stiut si corespundea caracterului acestora care a iesit din nou in evidenta prin barbaria aratata. Sasul nesimtit si tradator a spus ca vom comemora 100 de ani. A spus adevarul si nu este prima oara!
Cine sint cei implicati la vedere: orban, ciolos, barna, helwig si sasul.
Toti minoritari din Transilvania! O mare conincidenta, nu-i asa? Daca mai adaugam si gura lor de propaganda din Cluj, Rares, avem scopul dezvaluit cit se poate de clar.
N-am mai vazut o demonstratie a unui popor care sa sustina crimele, abuzurile, jafurile si distrugerea propiei tari si natii cu atita inversunare si ura. Sint unii care stiu f bine sa inflameze amestecul unic de fudulie si mindrie, tipic taranimii parvenite, dislocata din sate pe parcursul anilor de dupa 45, cu precadere in anii asa numitei industrializari, despre care romanii noi nu stiu mai nimic. Imi era clar ca-i cunosc f bine si le stiu slabiciunile, pe care au abilitatea necesara sa le si foloseasca cu un impact maxim. Este deasemenea sigur ca ceilalti nu stiu ce se intimpla si nu-si pot imagina consecitele, deoarece astia sint. Altii nu mai avem!
Deci, este asa cum ti-am scris in trecut: romanii sint, astazi, o mica minoritate fara cuvint si influenta in societate.
In Afganistan s-a folosit masnipularea cu diaspora, in 1996, unde un oarecare Klemm reforma justitia, prin 2010, deci se ocupa cu anticorutia si stim rezulatele. A fost si martorul, in mod sigur intimplator, al violentelor din Timorul de Est.
Altfel, ca si la Colectiv, sasul e la Sibiu si este empört.
Urmeaza scenariul “maidan” si desfintarea statului roman. Deci, comemoram. Intelegi motivul pt care v-au bagat pe voi in fata?

Anonim spunea...

Aveți perfecta dreptate ; Trăim vremuri in care cangrena corupției a cuprins tot Mapamondul ;Canibalizarea din toate sectoarele vieții socio ,cultural economice a dat naștere unor monștrii care au cumpărat tot :clasa politica ,servicii secrete ,instituțiile care ar fi trebuit sa fie democratice ;După ce au monopolizat tot ce înseamnă plus valoare ,toate sectoarele strategice și au decimat clasa de mijloc ,statul a început sa perceapă tot mai putine impozite de la clasa de mijloc și mai nimic de la multinaționale și firme sub acoperire ;astfel s au îndatorat tot mai mult atât statul cât și oamenii acestor tâlhari care tipăresc bani ,apo ii dau cu dobânda astfel încât o casa s o plătești de 3 ori de parca ar fi o cămașă ; și pentru ca știu ca situația poate duce la convulsii sociale ,preiau inițiativa punând de o pandemie ,punându ne botnița și asigurându-se prin distanțate socială și frica de moarte indusa ,ca vor veni cu soluția salvatoare !?...pt ei și ...statele parale implantate și câre le cânta in struna precum Politia ro la USA cortului lui Pian

Teo spunea...

Aveți perfecta dreptate ; Trăim vremuri in care cangrena corupției a cuprins tot Mapamondul ;Canibalizarea din toate sectoarele vieții socio ,cultural economice a dat naștere unor monștrii care au cumpărat tot :clasa politica ,servicii secrete ,instituțiile care ar fi trebuit sa fie democratice ;După ce au monopolizat tot ce înseamnă plus valoare ,toate sectoarele strategice și au decimat clasa de mijloc ,statul a început sa perceapă tot mai putine impozite de la clasa de mijloc și mai nimic de la multinaționale și firme sub acoperire ;astfel s au îndatorat tot mai mult atât statul cât și oamenii acestor tâlhari care tipăresc bani ,apo ii dau cu dobânda astfel încât o casa s o plătești de 3 ori de parca ar fi o cămașă ; și pentru ca știu ca situația poate duce la convulsii sociale ,preiau inițiativa punând de o pandemie ,punându ne botnița și asigurându-se prin distanțate socială și frica de moarte indusa ,ca vor veni cu soluția salvatoare !?...pt ei și ...statele parale implantate și câre le cânta in struna precum Politia ro la USA cortului lui Pian

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...