Strategia de guvernare a Binomului este rudimentară, dar eficiență, în acest stadiu: prin acțiuni de forță, cu cât mai violente și mai abuzive, cu atât mai bine, se induc teamă și nesiguranță în întreg corpul social. Important este ca nimeni să nu se simtă în siguranță: politicieni, funcționari publici, medici, profesori, avocați, întreprinzători, simpli cetățeni. Absolut nimeni să nu creadă că nu-i poate veni rândul, chiar dacă n-a făcut nimic. Măreția dreptului găsește oricui o vină, la nevoie. De altminteri modificările aprobate de Guvern, prin OUG, consfințesc anularea prezumției de nevinovăție și înlocuirea ei cu prezumția de vinovăție.
Pentru asta este nevoie de spectacolul zilnic al arestărilor, perchezițiilor, descinderilor cu mascați, audierilor la DNA și Piticot(altă instituție care o ia pe urmele DNA), a scurgerii de informații, adesea fabricate, în presă, a folosirii canalelor media pentru distrugerea unor personalități din toate mediile sociale, care ar putea fi lideri puternici, deci ar putea constitui puncte de rezistență împotriva acestor abuzuri.
Pe măsură ce teama se risipește, aceste acțiuni vor deveni tot mai dese și mai violente. Oricât de sofisticate ar fi mijloacele de analiză ale SRI, fără de care această strategie nu ar funcționa, ele nu pot anticipa corect reacția corpului social, pentru că nu poți determina care este limita suportabilității lui în cazul abuzurilor și violenței instituționalizate. Un semn că este așa îl reprezintă așa-zisa ”creștere a încrederii în DNA și SRI”, care combat ”corupția”. Ar fi de văzut care este scorul real, după cazul Condrea. După care mai discutăm.
Una peste alta, se apropie momentul în care sistemul fie se resetează, și își schimbă modul de a acționa, fie crapă. Și dacă va crăpa, nimănui dintre cei care au imaginat această strategie scelerată a fricii și a abuzurilor, a încălcării drepturilor și libertăților constituționale, nu-i va fi bine.