Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început prost. Și, cum am învățat pe pielea noastră, ce începe prost, se termină și mai prost. De ce a început prost? Răspunsul este mai simplu decât am crede. Mai mult ca niciodată în ultimii 25 de ani, arbitrul competiției este justiția, și nu, așa cum ar fi normal într-un regim democratic, cetățeanul. Judecând după acest criteriu, România nu mai este o democrație, și consecințele se văd deja.
Nu poți fi o democrație atunci când o putere în stat, în cazul de față Justiția, asupra căreia cetățeanul nu are niciun fel de control, cum ar fi normal într-un regim democratic, putere care nu are funcții și obiective politice, prin definiție, devine nu doar un actor politic, ci intră în competiția politică, urmărind exercitarea puterii în locul puterilor care au prin definiție acest rol. Și reușește, mai ales prin jocul pe care îl fac procurorii din DNA și ”plutoanele” de execuție formate din judecători, cel mai adesea aflați fie sub controlul serviciilor de informații, fie șantajați de aceeași procurori.
Ceea ce se întâmplă acum, atât cu mediatizatul caz ”Microsoft”, cu ”incompatibilitatea” lui Iohannis, cu ”dosarele” lui Udrea, cu scăpările în presă, din ”surse judiciare”, referitoare la Ponta, sunt un semnal dat de Justiție către cetățeni. ”Bă, idioților! Iese președinte cine vrem noi, nu cine vreți voi!”
Este negarea absolută a democrației. Justiția, sub pretextul luptei anti-corupție, este pe cale să anuleze suveranitatea poporului, să se substituie ei. Sursa de legitimitate nu mai este voința populară, exprimată prin vot, ci voința unor procurori și judecători, exprimată prin dosar și sentințe.
Mă tem că pentru cei mai mulți dintre candidați miza alegerilor nu mai este câștigarea lor, ci rămânerea în libertate. Motiv pentru care nu va exista, cu adevărat, o dezbatere publică. Toți candidații se vor gândi mai ales cum să-și atragă aprobarea acestei puteri scăpate de sub controlul cetățenilor, nu cum să răspundă nevoilor și așteptărilor cetățenilor. De la stânga la dreapta, candidații ridică osanale Justiției și serviciilor secrete. Care vor obține după aceste alegeri, indiferent cine le câștigă, noi puteri, și noi avantaje materiale, în detrimentul interesului public.
Stranie este lipsa de reacție a ”societății civile”, care, în loc să apere democrația, s-a înhămat la carul de luptă al Justiției cu politicul și cu interesele cetățenilor. Sigur, personal consider ”societatea civilă” un pericol la adresa democrației. Și nu sunt singurul care vede lucrurile așa. Una este ceea ce reproșează oameni politici, precum Viktor Orban sau Vladimir Putin organizațiilor neguvernamentale, care reproșuri nu sunt întotdeauna fără obiect, și alta ce se întâmplă la noi, unde avem nu ”societate civilă”, ci niște forme pseudo-politice, implicate partizan în lupta pentru putere, și fără nicio legătură cu cetățenii obișnuiți, în numele cărora vorbesc, abuziv.
Vocea Justiției se va auzi cu mult mai puternic în această campanie electorală, în detrimentul candidaților. Vom rata astfel ieșirea din băsism, care a generat această situație, care neagă profund și brutal democrația. Dar, și mai grav, vom rata structurarea unui proiect pentru România, într-un context tulbure, atât în jurul nostru, cât și în construcția europeană. Ne putem permite acest lux? Nu, dar cui îi pasă?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu