joi, 27 martie 2014

Dezastrul politicii externe românești



Tot pentru aceia dintre voi care nu mă urmăresc pe FB: ”Cel mai mare dezastru produs de băsescu în cei zece ani de ”domnie” este cel din domeniul politicii externe românești. România nu mai are, practic, politică externă. Toate încercările Guvernului de a construi politici specifice atât în relație cu UE, cu SUA, China, Rusia, ca să nu enumăr decât direcțiile esențiale de interes, sunt torpilate de traian băsescu. Tocmai când președintele chinez începea la Haga un turneu european, însoțit de 200 de oameni de afaceri, loc unde era și dementul nostru, bătând câmpii despre combustibilul nuclear uzat de la Cernavodă, care oricum este sub control mai bine decât o fac țări mai serioase decât a noastră, acesta se repede la China, și pune pe tapet o alegere de genul ori SUA, ori gălbejiții. Ceea ce se dovedește a fi atât o lipsă totală de control, cât și un afront la adresa unei țări care a ajutat România în efortul ei de a se desprinde de Moscova, alături de, surpriză, SUA! Dar când citești doar etichetele de pe sticlele cu băutură, așa reacționezi.

Mai acum câteva zile, plecat la Bruxelles, la nu știu ce paranghelie, băsescu ne arăta un dosar, semn că știe el ce și cum, și că nu-i trebuie să se sfătuiască pe teme de astea cu Guvernul. Pot pune pariu că era un documentar făcut de SIE, care SIE oferă astfel de materiale președinților României înainte de orice plecare afară. Lăsând la o parte pericolul informațiilor provenite din sursele externe ale SIE, care sunt relative, în materie de loialitate, ca să fiu politicos(dar așa se întâmplă peste tot în lume), SIE strânge informații din exterior, nu face politica externă a României. Este doar una dintre sursele care oferă elemente pentru structurarea politicii externe.

Întrebarea este cum se mai structurează politica externă românească, și mai ales, cine gândește în domeniu pentru președinte, premier, ministru de externe? Sub Pleșu, spre pildă, la MAE șefa planificării politice era o poetă, Elena Ștefoi, parcă. Evident, în aceste condiții marea problemă a lui Pleșu era neîndemânarea bucătarului de la bufetul ministerului, care nu știa să facă ouă Benedict.

Principala vulnerabilitate de securitate a României o reprezintă în acest moment dezastrul din politica externă, și voluntarismul lui băsescu în materie, care voluntarism a adus grave atingeri interesului național. Până nu va pleca băsescu de la Cotroceni, nimic nu se va schimba în materie. Și de plătit oalele sparte noi le plătim.

Un comentariu:

ANONIMUS spunea...

Sceleratul are structura intelectuala a unui pitecantrop care n-are cunostintele necesare si nici posibilitatea de-a judeca problemele ca un barbat de stat ,deoarece are cunostintele unui beotian incult ,citand brosurilor de popularizare generala si asta prost.Ce poti sa crezi cand un asemenea badaran gandeste ca un tip obisnuit sa faca politica in taverne dupa modelul pe care I.L.Caragiale l-a creionat cand Ipistatul citea ziarul chinuindu-se pe ce, si ce "manaca" ziaristul ,ca si problema lui Putin si "gurile dunarii", ca problema "stramtorilor" i-a scapat din testamentul lui Petru cel Mare.Dupa teoriile sceleratului despre afacererile externe si diplomatice ca strategie si tactica dand felatii "marelui licurici" arata persoana si inaltimea lui intelectuala de barbat de stat.Asa gandeste si asta stie si in politica,legaturi internationale etc...De grosolaniile fata de M.S. Regele Mihai nu e cazul sa-i sapi in mintile zguduite de a putut ajunge la asemenea concluzii.Slava Domnului ca acest infern se va termina odata cu mandatele si imunitatea lui , ajungand sa ocupe ultima functie de "Sef de camera"la vreo celula a vreunei puscarii a natiei.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...