vineri, 27 septembrie 2013

Operațiunea ”Salvați Capitalismul!”


 
Pentru cei care n-au înțeles, sau se prefac că nu înțeleg,  în ce lume trăiesc: ăsta e cu adevărat capitalismul, nu ăla povestit de oficinele de propagandă, gen ”Europa Liberă”. Iar cei care ne spun că până acum el a fost temperat de existența ”alternativei”, numită ”comunism”, să se abțină. Și comunismul a fost tot o formă de capitalism, în care capitalul era centralizat, și gestionat de stat, pentru a accelera dezvoltarea. ”Comunismul” trebuia să dispară pentru că actualul capitalism, cu dominantă privată, intrase în criză, și nu se mai putea redresa decât prin înlăturarea ”concurenței”, cu alte cuvinte prin lărgirea piețelor. 
Cum am spus nu o dată, a fost o falsă soluție, care a dus doar la o lungire a crizei, nu la o rezolvare a ei. Sistemul este tot mai instabil, și a ne aștepta să revină în echilibru, prin tot felul de ”transparentizări”, ”modernizări”, ”moralizări” ”combaterea corupției”, ”responsabilizare socială” ar însemna să ne furăm singuri căciula. Capitalismul și-a pierdut rațiunea de a fi. În loc să genereze progres, generează doar probleme, polarizare socială, distruge mediul, și mai ales aduce grave atingeri demnității umane.
Este inutil, deci, să ne mai gândim cum să ”reparăm” capitalismul. Dacă vrem să avem un viitor, trebuie să ne gândim ce punem în locul capitalismului. Și, oricât ar părea de ciudat, soluția există, și se numește economie socială de piață. În fond, ceea ce trebuie să facem, în primă urgență, este să restabilim echilibrul între muncă și capital, printr-o mai echitabilă împărțire a profitului, evident, în favoarea muncii. În al doilea rând trebuie să ne obișnuim cu ideea că legea de bază a activității economice nu mai este maximizarea cu orice preț a profitului, ci maximizarea câștigului social, unde intră și protejarea mediului, și crearea de locuri de muncă, și păstrarea patrimoniului cultural, și acces egal la educație și sănătate, și reducerea drastică a sărăciei.
Deocamdată ”capitalismul” domină piața ideilor, iar alternativele sunt prea vagi, prea prost conturate, confuze, și greu de vândut cetățenilor. Poate că de aici trebuie începută schimbarea, de la felul în care structurăm și vindem o alternativă. E bine și cu indignarea, și cu demonstrațiile, și cu ”Jos!”  Dar, începând cu Grecia, Spania, Italia, Franța, Bulgaria și România, astea n-au rezolvat nimic. Mai mult, au funcționat ca niște supape de siguranță, eliminând parte din presiunea socială, dând timp capitalismului să mai cârpească pe ici, pe colo, pentru a nu se prăbuși.
De asta cred că ”Salvați Roșia Montană” nu este decât alt nume pentru ”Salvați Capitalismul!”, în ciuda încercării unora de a pune acțiunea sub semnul lozincii ”Jos Capitalismul!” În fond, ce exemplu mai bun decât ăsta pentru maximizarea profitului? După acest episod, statul, instituțiile lui, Parlamentul, democrația, ca sistem, ies și mai slăbite, mai puțin capabile să se opună exceselor și abuzurilor capitalismului. Probabil că merită, de vreme ce investiția este minimă, și profitul, maxim. Nu neapărat în aur, ce-i drept. Dar în spatele lucirii metalului prețios se ascund câștiguri și mai mari, care merită toate eforturile de a monta astfel de demonstrații...

3 comentarii:

casandra spunea...

Chinezii provoaca pe piata ideilor politice.
http://www.ted.com/talks/eric_x_li_a_tale_of_two_political_systems.html

Merita sa fie vazuta si conferinta lui Eric Li, dar mai ales comentariile mererita sa fie citite.

Anonim spunea...

chinezul le da palme prostilor din vest cu toptanul si le distruge minunatul sistem nefunctionabil in 20 de minute la modul cit se poate de fin. e bine ca s-a aflat si acolo de discursul asta desi nu cred ca l-au ascultat mai mult de 10 insi.

daca te descurci cumva sa-ti traduca cineva ar fi bine:
Christoph Sieber - Lass es uns beenden, die Scheindemokratie
http://www.youtube.com/watch?v=H7k0ni_r338

EUPOLY - Ein europäischer Alptraum Offizielle Version
http://www.youtube.com/watch?v=kz1FnBoRwkk

chestia este ca romanii sint cel mai usor de pacalit respectiv dezbinat. dupa cum se poate observa scoala extrem de buna si gratuita pe care au avut-o la dispozitie n-a putut suplini lipsa de experienta. de ce este asa trebuie sa te uiti in trecut si sa tragi concluziile singur. nu uita ca unii au experienta mare in a cuceri si stapini popoare.

Anonim spunea...

chinuie-te sa ajungi sa gasesti pe cineva care sa-ti traduca ceea ce spun nemtii in filmul respectiv -eupoly- pt ca nu vei gasi in alta parte si nici nu cunosti problemele la acest nivel. la tv si in ziarele lor se discuta insa romanii nu stiu nimic absolut. din cauza nivelului de conostinte f redus al romanilor chiar daca stau in germania nu vei auzi nimic de la ei care sa-ti foloseasca. il vezi doar pe fluieratorul care are carte si nu este rau intentionat ca nu poate iar pt asta nu este el vinovat ci conditiile in care a trait el si familia lui si pt care nu sint vinovati. dar cei care stiu trebuie sa se sprijine si sa se ajute cum pot. strainii va invirtesc cum vor ei profitind de lipsa voastra de experienta si posibilitatea de-a vedea ce se intimpla si prin alte parti. acum e ca si cum ati crede ca intre fotbalul cu nasturi si cel real ar exista o legatura care v-ar ajuta sa devenmiti campioni la cel jucat pe teren. ce fac vesticii acolo si ce spun este ceva de necrezut. profita de faptul ca romanii cred si astazi in povestile de la europa libera in anul 2014!!!! este usor de tot sa le dai peste nas si sa rizi de ei daca stii despre ce este vorba in tarile lor cu precizie. altfel te distrug si mai profita si sa invrajbeasca populatia asa cum este la noi. daca romanii ar fi informati nimic din ce este astazi n-ar fi posibil!!! culmea este ca vesticii care sint niste prosti datorita scolii infecte pe care au avut-o va domina pe voi care ati avut o scoala care va situeaza din punctul de vedere al cunostintelor generale la zeci de ani lumina in fata lor. asta trebuie sa inceteze!!!! retine ca presa germana si tv-ul sint pline de discutii de genul asta respectiv articole si documentare de nivel care informeaza nu manipuleaza. nu ai nevoie de franceza deloc. este o limba inutila care nu-ti foloseste la nimic. ce afli de la francezi este prea putin. germana deschide orizonturi. engleza ajuta. cam asta este.nu trata cu indiferenta si usurinta specifica noua!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...