Prieteni, a trecut și Convenția Națională a PDL. Care, dincolo de rezultate, arată un lucru despre care am tot scris, și care explică aspectul mizerabil al politicii românești: totul se rezumă la o luptă pentru putere, în care nu-și au loc nici valorile, nici programele și nici scrupulele. Nici ieri nu a fost altceva la PDL. Mai mult, intervenția lui traian băsescu, insistența cu care a promovat-o pe udrea, n-au făcut decât să toarne gaz peste foc. Previzibil, a câștigat, destul de strâns, Vasile Blaga. Doar că nu știu la ce o să-i folosească această victorie, dacă, după gestul teatral de despărțire de aseară, băsescu rupe partidul, și-și face o ”nouă construcție de dreapta”. Adică o jucărie, cu care să facă el ce vrea, așa cum a făcut cu pedeleul condus de boc.
Ar fi absolut inutil să socotim acum cine rămâne cu Blaga, cine pleacă la băsescu. Atâta vreme cât e doar un joc de putere, totul se bazează pe un calcul de oportunitate. Și în acest moment astfel de calcule sunt greu de făcut. Cert este un lucru: PDL a ieșit foarte slăbit din această confruntare internă. Asta înseamnă un singur lucru: aripa Blaga a PDL este mai pregătită ca oricând pentru o construcție alături de PNL. Antonescu abia putea să-și ascundă bucuria pentru rezultatele de ieri. Frunzăverde chiar a fost o achiziție care produce dividende.
Cred că acum, în PNL, se fac tot mai multe calcule privitoare la momentul ruperii USL. Nu sunt convins de sinceritatea încrederii peneliștilor în soliditatea construcției numite USL, și în continuitatea ei. Întrebarea este dacă, aritmetic vorbind, PNL poate guverna cu PDL, sau, mă rog, cu ce rămâne din el în Parlament. Este compatibil naționalismul afișat de PNL cu o guvernare alături de UDMR, de ale cărui voturi va avea nevoie, mai mult ca sigur? Bun, PDL va putea fi un intermediar între liberali și udemeriști.
Urmează o perioadă de instabilitate politică, dacă PNL se decide că vrea mai mult decât are acum. Și sunt destui liberali cărora le plouă în gură după țâța bugetului de stat. PSD nu pare foarte conștient de pericolul pe care îl reprezintă victoria lui Blaga. Poate pierde totul în câteva zile. Cu atât mai mult cu cât, în acest moment, traian băsescu este total destabilizat, și nu prea mai contează în ecuația puterii.
Un joc de putere s-a încheiat, dând startul altuia, la o scară și mai mare. Agenda publică a lipsit și de la Convenția PDL, lipsește și din prioritățile guvernării actuale. Prețul îl plătim noi, nu ei, politicienii. Un preț care nu poate fi suportat. Economia este în continuare în stare gravă, problemele sociale se agravează, cele din justiție, la fel. Statul este mai slăbit ca oricând, iar încrederea cetățenilor în el, la cel mai mic nivel posibil.
România nu mai are un arbitru, o ancoră de stabilitate. Președintele României este o epavă politică, societatea civilă, o ficțiune, de solidaritate națională nici vorbă, politicul este total discreditat. Fiecare se descurcă așa cum poate. Viitorul nu mai interesează pe nimeni. Iar din prezent cu greu mai putem evada.
Până la urmă singurul victorios este traian băsescu. În fond, haosul a fost proiectul lui, și i-a ieșit...
4 comentarii:
USL nu se rupe decat dupa prezidentiale, cel putin daca depinde de Antonescu. De fapt, PSD isi bate joc de ei in guvern in acest moment (cred ca toti ministrii liberali s-au trezit sub ei cu niste ministri delegati care le-au lasat ca atributii mai mult sa stearga praful de pe dosare, cel putin asa s-a intamplat la economie, la finante si transporturi). Ba ministrii PSD chiar epureaza subordonatii PNL. Daca se rupeau, se rupeau deja.
Insa Ponta poate sa le faca orice pana in 2014 si o stie: Antonescu vrea la Cotroceni si nu poate fara PSD. Daca nu mai au rabdare pana in 2014, mai degraba decat sa se rupa USL s-ar putea sa-l vedem iar pe Basescu suspendat.
Daca psd-istii nu prea stiu ca se petrece in scurt timp nu vor intelege ce li se intampla! Sa fim seriosi: pactul lui peste prajit nu trebuia sa aiba nici o valoare pentru psd-isti! Pana la urma, vorba aia: ce-ti faci cu mana ta se numeste lucru manual.
Victoria lui Blaga (cu sau fara manarii) da peste cap planurile multora.
Principalul perdant - marele machitor. Acum avea mare nevoie de o platforma politica, una cu suficienta vizibilitate, care sa raspunda prompt la comanda, fara intrebari. A mers cu Boc, ar fi mers de minune cu Lenuta. Aranja si viitorul Ebei, ca vin europarlamentarele. Din pacate pentru el, a iesit Blaga. Cum nu se poate mai nasol, mai ales ca buldogul e mai greu de strunit si de speriat. Nu imposibil, dar extrem de riscant, pentru ca stie mult prea multe.
Una peste alta, portocaliii nu mai exista. S-a vazut la locale si mai ales la parlamentare. Iar "aripile" nu vor avea alta soarta, diferenta dintre "aripa" Blaga si cea a Lenutei e doar de nuanta, "aripa" buldogului fiind cea a fostilor suflatori in augustul bas, in timp ce a Lenutei isi pastreaza buzele strans lipite de acelasi dos. Atat.
Va trebui sa curga multa apa pe Dambovita pentru ca "aripa" Blaga sa devina relativ frecventabila, insa cu rabdare si abilitate politica va deveni. "Aripa" Lenutei nu va avea aceasta "sansa". Ca lider de partid, Lenuta ar fi avut o alta vizibilitate si greutate politica. Asa, va ramane doar purtatoarea de vorbe/ganduri/idei ale machitorului sef. Si cum aproape nimeni nu mai da doi bani pe astea....
Liberalii nu sunt atat de idioti incat sa-si taie craca de sub picioare. Dupa mine, problema e in tabara PSD. Multi dintre ei au cochetat cu Lenuta (si faptul ca, cel putin pana acum, niciuna dintre hotiile MDRT n-a fost devoalata de Dragnea e o dovada in acest sens) iar UNPR-ul, aliatul PSD, a fost un sustinator fervent al actiunilor Lenutei. Vom vedea.
In rest, circul politic continua. Din pacate, nu tine nici de foame, nici de cald.
Bine spus circ. Asa si este.
Lenuta nu are ce cauta in politica. Nici Eba, cea mai vocala dintre contestatarele alegerilor, din PDL si cea mai nesimtita. Leit tatitu, mchitorul sef.
Trimiteți un comentariu