vineri, 21 octombrie 2011

O prostie: demonizarea recensământului



Văd că în presă şi în spaţiul public se întinde o prostie cât casa: demonizarea recensământului. Argumentele detractorilor sunt cel mai adesea rizibile, iar cel mai bun exemplu este că în materie şi-au dat mâna doi duşmani ireductibili: Mircea Marian cu Mircea Badea. Succes asigurat!

E un parampon împotriva statului, ceva de speriat! Bine, statul e naşpa! Dar vrem politici publice cât de cât coerente, în fază cu nevoile noastre. Ştiu cei care fac politicile care sunt nevoile? Ştiu câţi oameni cu dizabilităţi sunt cu adevărat, pentru a proiecta facilităţile necesare în lucrările publice, pentru a alege un anume tip de mijloc de transport public, de folos şi celor cu handicap? Ştim care este cu adevărat numărul şomerilor? Starea locuirii? 

Una dintre obiecţii priveşte "capul familiei". Poate o fi o stângăcie de exprimare, nu ştiu. Dar sunt şi familii monoparentale, nu puţine, şi uniuni consensuale, şi copii în grija bunicilor, şi copii în plasament la asistenţi maternali. Oricum este un soi de convenţie, e drept, nu prea "corectă politic". 

Nici aia cu CNP ul nu este serioasă. Înţeleg că a fost cel mai facil mod de a stabili o cheie de control, pentru a nu se introduce de mai multe ori un acelaşi chestionar. Puteau genera ei chei, cu un program pentru aşa ceva. Dar ar fi fost mai complicat. Iar dacă vor CNP uri, cei de la putere le pot obţine foarte uşor, şi nu doar dintr-un loc. 

De fapt tot circul are la origini incapacitatea cretinilor care ne conduc de a pregăti acţiunea cum se cuvine. Niciun program coerent de comunicare publică, nimic. Informaţii disparate, deformate de jurnalişti duşi cu pluta, tabloidizate, ridiculizate. Am văzut cu ceva vreme în urmă un filmuleţ amuzant, în cheie sexy, din campania de comunicare publică a guvernului ungar, tot în pregătirea recensământului. Noi nu am fost în stare de aşa ceva, dar cheltuim căruţe de bani pe frunzuliţa doamnei udrea.

Amestecul politicului în ciorba asta pune capac unei chestii care şi aşa a început prost: dezertează recenzorii pe capete, zvonistica îi face nervoşi pe recenzaţi, e bomboana pe coliva recensământului. De datele căruia avem nevoie, dacă vrem o guvernare mai bună.

Asta e Românica, neamule!

PS: nu dau sfaturi nimănui. În ceea ce mă priveşte, am de gând să răspund tuturor întrebărilor. Deşi aş fi preferat s-o fac on-line. Că tot dăm 500 de milioane de iepuroi pe o platformă de e-guvernare.

5 comentarii:

Anonim spunea...

La ultimul recensamint s-a promis (nu zic solemn sa nu ma apuce risul) ca nu va mai fi nevoie de alt recensamint, pentru ca vom fi informatizati pina in cur si se va sti tot ce e de stiut.

Informatizati sintem, ca toate tarile. Degeaba, bineinteles, iluzia sistemelor care functioneaza automat, perfect, e o proastie.

Dar, argumentul logic cel mai trist in favoarea unui nou recensamint (eu il privesc cu ostilitate, dar din alte motive) sta in dezastrul migratiei economice survenita masiv dupa 200.

Benign insa nu va fi, date din recensamint vor fi livrate imediat catre tot felul de "organizatii" ticaloase pentru a fi valorificate, politic, economic, cum se face. Mai trebuie legitimate niste "impaminteniri" cu cintec, mai trebuie inventate niste "pericole" diversioniste, mai facem un pas spre acceptarea necritica a noii societati cu familia traditionala spulberata, se elimina apartenenta religioasa declarata (daca am vazut bine din formularul de pe net), sint tot felul de chestii de care nu vor amintit smecherii media. Apropo, de ce se da dreptul unor membri ai ongurilor sa insoteasca recenzorii ? E cam prea multa "societate deschisa" in operatiunea asta.

Fluieratorul spunea...

Da, e de neiertat ca la citi bani s-au bagat in sistemele de evidenta a populatiei recensamintul nu se poate face on-line...

Pe de alta parte, mi se pare super-cool urmatorul fapt: te prinde recenzorul, si dai amenda daca nu vrei sa raspunzi. Poate, in schimb, sa-si dea parerea despre tine orice vecin, administratorul de bloc, popa sau bunicu' care sta in alt judet, care pot sa spuna orice aberatie ca raspuns, datele intra incomplete, daca nu de-a dreptul false, si nimeni nu garanteaza ca nu intra de mai multe ori. De atitea ori citi romani binevoitori isi dau cu parerea in gard, chemati sau nechemati, sau isi aduc aminte de vecinii lor care nu sint acasa...

Deci eu n-am nici o cheie sa stiu daca datele despre mine sint generate corect, dar pot sa iau amenda daca baba Rada a vorbit prostii. Pe de-o parte sintem rigurosi, si-l amendam pe om daca nu-si spune numarul de la buletin, CNP-ul si numarul de la pantofi, si pe de alta parte orice vecin mai dusmanos poate face o bucurie oricui.

De unde stiu eu ca vecinii mei din Brasov, unde sta casa mea goala de un an, nu sint "binevoitori" cu recenzorul care suna degeaba acolo unde nu sta nimeni, si nu apar replicat in vreo 5-6 variante de pareri, toate diferite intre ele? De unde stiu eu ca tata, mama si alte rude pensionare nu ma mentioneaza recenzorilor care merg la ei, ca poate, isi zic ei, eu lucrez si nu voi fi gasit acasa? De unde stiu eu ca sint inregistrat corect si complet in mod unic, asa cum ar trebui sa fiu??

Si daca nu sint in tara, deci nu sint gasit in toata perioada, si nu-si aduce nimeni aminte de mine, si nu figurez deloc?

Cum poti sa fii corect daca vrei sa fii corect?

pacos spunea...

N-o sa ma apuc acum sa discut despre oportunitatea acestui recensamant, desi e de vazut/verificat de unde s-au luat banii astia (pot sa-mi inchipui ca de la sanatate, invatamant, pensii, cata vreme nu vine nimeni sa-mi spuna de unde).

N-o sa zic nimic nici despre stupiditatea unor intrebari (forma de proprietate a institutiei de invatamant absolvite, timpul de lucru, locul de munca, adresa locului de munca, tipul sectorului in care lucreaza persoana, etc), desi nu vad (poate-s eu mai prost) relevanta acestora. Asta ca sa nu mai vorbesc despre intrebarile care privesc starea de sanatate.

Dar nu pot sa accept ideea conform careia aceste intrebari au, printre altele, menirea de a ajuta guvernantii in construirea unor politici publice coerente, indreptate catre nevoile cetateanului.
Care guvernanti? astia de azi? cei de maine?
Cati bani s-au cheltuit pentru porcaria aia cu informatizarea? vrem in Schengen si habar n-avem cati dintre noi sunt plecati din tara? Vorbim de evidenta informatizata a persoanei. Si vedem ca nu inseamna decat eliberarea unor documente de identitate mai usor sau mai greu de falsificat. Si atat (bine, ne mai aducem aminte si de scandalul cu costurile echipamentelor de "confectionare" a acestor documente). Nu stim cati oameni cu dizabilitati avem? pai atunci la ce mama dracului platim zecile de comisii de expertizare a capacitatii de munca care gasesc un bolnav de cancer in faza terminala ca fiind apt de munca? vom sti exact numarul acestora ca urmare a recensamantului? Nu stim nici cati someri avem? pai nu raportam statistic numarul acestora? si nu numai romanilor ci mai ales alora de la UE.
Adica rezultatele recensamantului vor fi mai apropiate de adevar decat ceea ce au in evidente autoritatile? pai atunci zic sa trecem de la computere si baze de date la abac, plaivaz si catastif.

Intr-o tara condusa de unii care se mandresc cu faptul ca vor sa desfiinteze statul "asistential", explicatia asta cu politicile publice nu tine.

vgeorgicas spunea...

Am trecut prin recensamint.
Niste chestionare mai imbecile nu cred ca au fost vreodata concepute. Nu vor avea nici un fel de relevanta. Bani cheltuiti in zadar.

cristi spunea...

Şi eu eram hotărât să răspund la toate întrebările. În definitiv CNP-ul ăla e pe o groază de contracte, îl ştiu companiile de utilităţi, de telefonie mobilă, de internet plus câteva zeci de magazine online. Şi bineînţeles că îl ştie statul. Interesant e însă că nu s-a mai pus întrebarea asta: recenzorii au fost instruiţi să nu ceară CNP-uri. Multe din întrebările mai stupide au fost de asemenea sărite. Mă întreb cam în câte localităţi din ţara asta e la fel.

Da, cretinii care ne conduc nu sunt capabili de comunicare publică. Fiindcă ei dispreţuiesc publicul, fiindcă sunt incredibil de aroganţi şi le-a mers aşa până acum. Le-a mers pentru că ţintele dispreţului băsescian au fost până acum doar cei din opoziţia politică şi din media, iar unor tembeli chiar le plăcea treaba asta. Să vedem cum o să le meargă când şi poporul e desconsiderat explicit.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...