sâmbătă, 15 octombrie 2011

Ca'n filmele cu proşti!

M-au convins! Îl cumpăr!


La mine în casă e un frig de paralizezi! De vreo două zile zac în pături, când n-am altă treabă de făcut. Povestea e simplă, şi tipică minunatei noastre patrii, în care fiecare face fix ce-l taie capul. Povestea a început cu zelul anvelopator al lui Chiliman. Nu mai am aer condiţionat, e demontat. Deci nu mă pot încălzi, în absenţa căldurii de la calorifere. Care calorifere sunt reci, sloi. Pentru că...

Pentru că cineva a furat caloriferul de pe coridor, de la etajul unu. Cel mai probabil unul dintre muncitorii care lucrează la anvelopare, ce par a fi mână în mână cu tiganii care colectează fier vechi, ţigani care se agitau azi dimineaţă prin curtea blocului, spre furia şefului de şantier, ce a făcut o criză de nervi când i-a văzut.  Din cauza caloriferului smuls pur şi simplu din prinderi, au fost inundate etajul unu şi parterul, celor de la unu le-a intrat apa în casă, iar liftul a făcut şi el o băiţă, la parter fiind. Deci, pauză căldură. Alaltăieri.

Ieri ai venit nişte unii şi au sudat ţevile, că nu mai pupăm calorifer. Când au umplut din nou sistemul, au pocnit caloriferele, nou-nouţe, ale celui care s-a mutat de curând la etajul cinci, şi şi-a renovat apartamentul. Cu nişte tăntălăi. Iar nu putem da drumul la căldură, că ăla nu locuieşte încă aici, deci nu pot fi reparate. 

Azi n-au venit decât avertizarea meteo de vreme rea, şi un frig şi mai sănătos. Până luni nu se poate face nimic. Aşa că vom tremura de voie, şi ne vom simţi ca pe vremea Prea Împuşcatului, că tot e plin spaţiul media de el şi de ai lui.  

Mă puteam lipsi de porţia asta de trecut. Dar se pare că nimic din ce se întâmplă în ţara asta nu mai poate fi normal, câtă vreme nimănui nu-i mai pasă de nimic, când pe fiecare îl doare în cur de ceilalţi, când nimeni nu se gândeşte la consecinţele actelor sale. 

Aşa că scriu din pat, de sub pilotă, pe care încerc s-o conving, fără succes, să nu mai tremure. Cu o sănătoasă durere de cap, de la flacăra aragazului, că fără ea ar fi şi mai nasol. Şi mă uit tot mai galeş la o sticlă cu coniac, care rezistă, neîncepută, de vreo doi ani, de când mi-a adus-o Dan, fratele meu. Cred că simte şi ea că i-am pus gând rău. Să văd un am pus tirbuşonul...

3 comentarii:

Florin spunea...

Pune-ti omule centrala in apartament.

Fluieratorul spunea...

Wow, nasol! Recomandarea de mai sus e sfinta, centrala de apartament este o forma de independenta...

Mai sint si alte variante, ca de exemplu niste incalzitoare pe curent, calorifere cu ulei, sau mai nou din alea cu lampi piezo, sau ce naiba sint. Alea nu pisca oricit de mult la buzunare... Pe aragaz puneti cele mai mari oale pline cu apa, sa se incalzeasca repede si sa se raceasca lent. Ajuta mai mult decit sa tineti mereu aragazul pornit. Paturica electrica de la Real este o idee buna. Au si shoshoni electrici, puteti sa stati si la televizor/calculator, in pozitie normala.

I've seen worse, si spun asta pentru ca am locuit in Brasov, la casa, si nu vreau sa-mi aduc aminte cum era si pe vremea impuscatului, si mai tirziu, cind nu era nici presiune la gaz, nici curent citeodata, si afara scadea temperatura si la -28 de grade. Am crescut ca un baiat descurcaret, ce sa fac, si nici macar n-am fost la cercetasi... :)

Alta varianta e sa plecati de acasa in timpul zilei, ca de exemplu in natura, to build up some imunity, sau la mall, ca sint destule in Bucale, noi stam mai rau in provincie... :)

D-le Liberal, rabdare, tutun si nervi cit mai putini! Pe bune, luati-va un calorifer electric de bun simt, asa, ca buffer...

Si da, toate variantele de "independenta" sint mai scumpe... Libertatea costa, si in sensul acesta, ca in toate celelalte...

cristi spunea...

Centrala de apartament e cea mai bună soluţie pe termen lung. Singurul dezavantaj real este dependenţa de gaz: CET-urile pot funcţiona şi cu altceva, centralele individuale nu. Celelalte de care se vorbeşte - că ar fi nesigure sau că ar polua aerul mai mult decât CET-urile - sunt basme. Locuiesc într-un oraş total debranşat de prin 2001, toată lumea are centrale şi din câte ştiu n-a explodat nici una şi nici poluare nu e. Factura de gaz la 4 camere/80 mp. n-a depăşit niciodată 300 ron, şi n-am făcut economie cu termostatul (îl ţin la 22 grade constant). Chiar şi cu subvenţia aia la încălzire centralizată tot merita investiţia, acum încă şi mai mult.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...