marți, 6 iulie 2010

Solidaritatea se învaţă



Solidaritatea nu este o valoare în sine. Solidaritatea se învaţă. De aceea nici nu mă miră scenele de la Galaţi, în care locuitorii stau şi se uită la jandarmi şi la angajaţii ISU cum lucrează la înălţarea digurilor. Pentru gălăţeni este un spectacol, pentru că în România totul a ajuns un spectacol. Naşterea, viaţa, moartea, suferinţa, bucuria, politica, totul.

Şi apoi, cum le place libertarienilor, oamenii noştri fac un calcul economic. Şi nu le iese pe plus. Dacă nu-i afectează pe ei direct, de ce s-ar zbuciuma? Ce îi leagă pe ei de ăia cărora apa le-ar putea lua viaţa, bunurile, le-ar distruge locurile de muncă? Nimic! Şi atunci, de ce ar asuda? Lasă că are cine lucra, că d'aia plătim taxe şi impozite!

Trăim tragedia individualismului dus la limita sa amorală, corozivă, distrugătoare. Aici stă explicaţia ineficienţei statului. Individualismul a distrus statul, care este înainte de ORICE, un mecanism de solidaritate şi de gestionare colectivă a riscurilor. 

Să nu confundăm vizitele tembele ale lui băsescu, boc, ale Fecioarei din Pleşcoi şi ale tripletei BVB, cu efortul de organizare a solidarităţii la nivel local sau naţional. Nici vorbă! Sunt acte pur narcisiste, sau de autoritate prost înţeleasă. Care, în loc să genereze mai multă solidaritate, adâncesc dezbinarea şi întăresc individualismul.

La cum stau lucrurile acum, nimeni şi nimic nu ne mai pot învăţa solidaritatea. E prea târziu...

5 comentarii:

carmen spunea...

Individualismul necesita un stat care incurajeaza personalitatea, sprijina initiativa, este generos oferind oportunitati cetatenilor sai.
Noi avem insa de prea mult timp un stat cu atitudini paternaliste.
Consecinta o vedem la locuitorii din Galati pe care-i pomeniti.
Acestia sufera de apatie, de lipsa de initiativa si asteapta totul de la stat.
Asteapta sa li se dea, sa li se faca, sa li se rezolve...

Constantin Gheorghe spunea...

Ce înseamnă să ofere oportunităţi? Oportunităţi pentru ce? E un discurs lipsit de conţinut. De fapt îmi spui că tot statul e de vină că ăia stau. Pentru Dumnezeu! TOATE serviciile pe care le oferă statul SUNT PLĂTITE de noi! E normal să aştept ca pentru banii mei să primesc ceva înapoi. Ce-mi spune statul, după ce îi dau banii? "Bă, ia nu mai sta cu mâna întinsă la mine! Descurcă-te!" Probabil că-mi oferă oportunitatea să-mi dezvolt personalitatea! Şi să am iniţiative!

Constantin Gheorghe spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Adrian Năstase spunea...

Am înţeles că la Galaţi nu participă la dig nici cei care au casele direct ameninţate.
Asta mi-e cam greu să mi-o explic.
Mă întreb dacă e chiar adevărată.

Anonim spunea...

Stimate domnule Gheorghe,
Esenta realitatii din Romania se exprima clar prin proverbul "Pestele dela cap se impute". Cei care conduc tara si rechinii lor politici, care ii spriijina in alegeri si apoi sug seva tarii,au milioane sau sute de milioane de euro ascunsi prin diverse banci in strainatate.Asta genereaza apatia cetateanului la alegeri, la inundatii etc.Deci trebuie militat pentru alegeri anticipate si apoi sprijiniti oameni cu dragoste fata de tara asta si competenti.Sunt multi, dar acum sunt izolati de rechini.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...