miercuri, 14 iulie 2010

Revoluţia Franceză



Azi e 14 iulie. Ziua naţională a Franţei. Pe cine interesează? Televiziunile sunt ocupate cu sinuciderea Mădălinei Manole. Dumnezeu s-o ierte! Dar parcă Revoluţia Franceză ar fi meritat ceva mai multă atenţie decât un fapt divers, tragic, dar fapt divers. Fie şi pentru faptul că Occidentul datorează atât de mult ideilor care au stat la baza ei, în special celor trei cuvinte magice: "Libertate, Egalitate, Fraternitate!"

Mai vibrează sufletele oamenilor la auzul lor? Mai înseamnă ele ceva? Sau pur şi simplu ne-am plictisit de Libertate, Egalitatea ni se pare o blasfemie şi Fraternitatea o tâmpenie? Duzpă cum decurg "ostilităţile", mă tem că ni le-am şters din minte, şi le-am înlocuit cu Obscenitate, Crăpelniţă şi Nesimţire?  

9 comentarii:

ama spunea...

Singura sintagmă pe care o înţeleg fără dificultate, este "fraternitate". Libertatea este atît de greu de definit iar egalitatea şi mai şi...
La Paris, a plouat în draci, dar NU s-a modificat nimic din ce trebuia sa fie. Parada s-a desfăşurat aşa cum trebuia...

Bastiat spunea...

Mda, Revolutia Franceza, un amalgam de crime, idei prost intelese, mizerie morala sau sadism gratuit. Sper ca Revolutia Franceza sa fie conoscuta precum Revolutia Bolsevica sau precum preluarea puterii de catre Hitler in 1933 precum unul dintre cele mai sinistre evenimente din istorie.

ama spunea...

Bastiat,
Indiferent de CUM a evoluat revoluţia franceză, ea a răspîndit ideile menţionate în postul de mai sus şi a fost scînteia care a dus la schimbarea întregii lumi pentru a deveni aşa cum arată acum, cu bunele şi cu rele ei...

Bastiat spunea...

Mda, asa este. Le-a raspandit dar nu extrem de eficient. A omorat unul din 8 oameni in Vendeea in loc sa-i indoctrineze pe toti. A ucis 80 de milioane de potentiale victime intelectuale prin consecintele revolutiei bolsevice si inca vreo 7 (sau mai multe depinde cum socotim) ca o consecinta a revolutiei national socialiste. Asta fara a pune la socoteala victimele razboaielor napoleonene - o alta consecinta directa a Revolutiei Franceze. Halal eficienta!

Bastiat spunea...

Asa este! Revolutia Franceza a distrus standardele de morala si decenta. A ucis 1 din 8 oameniu in Vendeea. A ucis milioane in timpul Razboaielor Napoleonene, apoi ca si consecinta a revolutiilor fiice (bolsevica si national socialista). Milioane de oameni ucisi, ideea ca viata umana este ieftina. Asta este Revolutia Franceza!

Béranger spunea...

♫ Allons racaille de la patrie, ♪♪ Le jour de mettre le feu est arrivé ! ♫

La modul de reacţie a plevei arăbeşti neintegrate social şi economic (vai, săracii, nu se pot exprima decât dând foc la maşini!), e nevoie de o nouă revoluţie. A bunului simţ, chiar dacă ar trebui să înceapă cu o acţiune poliţienească în forţă -- nu, nu de dreapta, nu fascistă, dar fiecare să plătească pentru faptele sale.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene Beranger, nu am de ce te contrazice. Ştii cum au apărut problemele cu tinerii arabi. Câtă vreme clasa muncitoare franceză a însemnat ceva, bunicii şi părinţii lor au fost bine integraţi. Cum au fost lăsaţi de capul lor, şi-au descoperit "originile", au făcut crize de "identitate", pe care le ostoiesc incendiind maşini, făcând trafic de droguri şi caftindu-se cu poliţia. Iar statul francez este inexistent în zonele controlate de ei. Aşa că pulanul se impune de la sine. Dar pulanul fără alternative nu rezolvă nimic. Dar poate fi un bun început, inclusiv în cazul României, care are şi ea "arabii" ei.

Béranger spunea...

Hmda, ar trebui alternative. Totuşi, statul social francez încă mai oferă câte ceva. Dacă nesimţiţii ăia nu ar distruge HLM-urile în care au primit repartiţie şi dacă s-ar ţine de şcoală...

Dar cine mai face carte în ziua de azi?

ama spunea...

Bastiat,
A fost unul, nu-i mai ţin mite numele, care spunea că sînt prea mulţi oameni pe pămînt iar războaiele fac bine, că-i mai împuţinează. Mă rog. Din motive sentimentale nu sînt de acord cu aceasta aserţiune. Doar că ea există.
Dacă e să ne luăm la întrecere cu cine a aomorît mai multă lume pe pămîntul ăsta, pai să spunem aşa :
Pe locul înîi cu coroniţă, conquistadorii Americii latine cu vreo 50 de milioane în vreo 10 ani.
Pe locul unu, dar fără coroniţă, Biserica Catolică care le-a dat voie în numele răspîndirii dreptei credinţe. Şi au fost atît de eficienţi, încît popoare întregi nu au rămas decît cu numele.
Imediat după ei sînt "civilizatorii" Americii de Nord care au depopulat un continent întreg ca să-şi facă loc...
Dar cel mai mare asasin mondial CONTEMPORAN este automobilul. Care ucide in fiecare an în lumea "civilizată" cam cît a omorit al doile război mondial pe toată durata lui ....

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...