joi, 29 iulie 2010

Integraţi-i voi, deştepţilor!



Dovadă a relaţiilor seculare de prietene franco-române, urmaşii lui Asterix şi Obelix ne-au dat un şut în cur pe motiv de ţigani. Care au ajuns să-i aducă şi pe ei în pragul unei crize de nervi la nivel naţional. Şi vor să-i uşuie de pe pământul sfânt al Franţei înapoi în ţigănia Republicii Absurde România. Uitând de Libertate, Egalitate, Fraternitate. În ideea, sănătoasă, că astea trei nu sunt de la sine, trebuie să meriţi, dacă vrei să te bucuri de ele.

Ce nu ne spun băieţii e cum să-i integrăm. Criza de nervi a francezilor are o explicaţie: au ajuns la concluzia că nu au CUM să-i integreze, că ORICE metodă ar aplica, eşecul este garantat. Pur şi simplu NU pot fi integraţi. Am mai spus asta: ţiganii sunt rasişti, ei vor ca noi să ne schimbăm, şi când spun noi mă refer la toţi europenii, nu doar la români. Dacă occidentalii, cu identităţi naţionale şi culturale marcate, puternice şi rezistente la şocuri, nu vor să se schimbe, noi, frunză în vânt, am început de ceva vreme să ne ţiganizăm. Şi probabil că aici integrarea va fi sinonimă cu ţiganizarea totală.

Poate nu scriam despre asta, dacă nu dădeam piept cu procesul într-un loc în care nu prea ai chef de proastele obiceiuri ale ţiganilor: spitalul. Ieri seară l-am internat pe taică-meu la Floreasca, după ce problemele respiratorii i s-au agravat brusc. Lucrurile s-au desfăşurat normal, şi când spun normal spun că nu au fost niciun fel de probleme: echipajul de pe ambulanţă a venit cu tot ce era nevoie, i-au făcut EKG acasă, au luat primele măsuri, apoi la camera de triaj i-au făcut rapid toate analizele, radioscopie, mă rog, ce ştiau ei că trebuie să facă. 

Evident, încă de la intrarea în spital te întâmpină cel puţin o şatră. Care n-are mamă, n-are tată. Nu le pasă de nimeni şi de nimic, fac scandal, mănâncă pe unde apucă, mă rog, dacă n-ar fi ăia de la pază, ar fi şi mai rău. 

După ce l-au mutat la terapia intensivă de la cardiologie, azi dimineaţă m-am dus să-i dau doctoriţei nişte acte medicale mai vechi, să poată vedea evoluţia bolii,  şi am adus nişte medicamente din medicaţia lui obişnuită. Spitalul, după renovare, arată impecabil, dacă treci de uşile secţiilor. Curat, echipament nou, aer condiţionat, personal care nu arată aşa hăituit cum arată prin alte spitale, politicos, şi care îţi mai şi explică despre ce este vorba. Şi mă bucur că sunt fermi în legătură cu rudele bolnavilor. Nu foloseşte nimănui forfota de pe coridoare şi agitaţia.


Lucrurile se schimbă când e vorba de spaţiile comune. Fiecare etaj cu şatra lui. Trebuie să fii atent să nu calci pe vreun ghiul, pe vreo cruce de un kilogram, pe vreo fustă creaţă. Un ţigan, în lift, ca să nu coboare un etaj(liftul oprea la etajele pare) a tras de uşi şi l-a oprit la trei. Nu i-a păsat de ceilalţi: el vroia la trei. Ce conta că liftul se putea defecta, că bolnavi care nu pot face asta ar fi trebuit să urce pe jos! Aşa vrea muşchii lui! Şi muşchi avea, şi tatuaje! 

Poate pentru noi astea sunt mizilicuri. Ne-am obişnuit cu ele, iar ţiganii, prin atitudinea lor ostilă, la intimidare, vor să domine, printr-un soi de şantaj cu violenţa potenţială.  "Bă, te strivesc ca pe o gânganie! Sunt ţigan şi nu-mi pasă de nimic!" Pentru alţii sunt o încălcare a regulilor, şi este tratată ca atare. De asta nu-i acuz pe francezi că ni-i trimit înapoi. Francezii sunt nesimţiţi pentru că au folosit pretextul ţiganilor pentru a plăti nişte poliţe(dracu' ştie ce firmă franceză nu şi-a primit tainul) şi au legat problema lor de aderarea României la Spaţiul Schengen. 

Problema e ce facem cu ei după ce vin. Metoda aplicată până mai ieri de francezi: "vă plătim să ne lăsaţi în pace" nu funcţionează. Şi noi oricum nu avem bani pentru asta. Locuri de muncă nu sunt, şi oricum munca nu-i de nasul lor. Probabil că au să ajungă să ne dea în cap, pur şi simplu.  
  
Abia de acum încolo încep adevăratele probleme cu ţiganii. Iar una dintre probleme va fi exprimarea evidentă a rasismului latent al ambelor părţi, pentru că nu doar ţiganii sunt rasişti. Dar dacă rasismul ţigănesc este programatic, activ, rasismul românilor va fi unul reactiv.  Şi nu ştiu ce ne poate rezerva viitorul.

Amânarea dezbaterii pe tema asta se răzbună. Practic, nu ştim ce să facem. Cred că nu-i nimeni atât de tâmpit să creadă că un post de secretar de stat pentru integrarea ţiganilor rezolvă lucrurile. Sau nişte ajutoare sociale. Sau închisul ochilor în cazul micii infracţionalităţi. Sau tot felul de bizarerii, gen preşedintele, regele, voievodul ţiganilor. Astea au agravat lucrurile, nu le-au rezolvat. Ce urmează? Ştie cineva?

Evident, nu! Dar o să aflăm când imnul României va fi: "Republică, Măreaţă Şatră!"

17 comentarii:

ama spunea...

Poate ca o sa stirnesc niscarva comentarii ostile (nu din partea proprietarului blogului, el este om cu scaun la cap ci a unor vizitatori), dar tot o sa scriu ce am degind.
In perioada ceausita (sic) tiganii erau mult mai bine integrati. Cam peste tot. Incetul cu incetul se ajunsese la un modus vivendi in care o buna parte dintre membrii etniei rome se dadusera pe brazda. La tatra, desi NU poaedasera pamint nicidata puteau lucra, daca doreau, in CAP si erau tratati, efectiv ca ORICE membru CAP. Multi dintre ei s-au sedentarizat atunci si au dus oviata cit se poate de normala. Copiii le mergeau la scoala si, cei care au apucat sa faca scoala si-au gasit un rost in viata. Va imaginati ce s-a intimplat la marea revolutie cind cu mic cu mare s-au pus oamenii sa-si REIA pamintul de la tatuca, mamuca, tata mare si strabunica, ce pamint au mai luat acestia !!! Si cum au mai dus-o mai apoi ?
La oras, tot natul, precum se stie, avea un serviciu, fie el tigan sau nu. SI-l avea. SI traia din el. De asemenea cei care au avut vointa sa invete, au invatat...
O data cu marea revolutie s-a dus naibi si aici cu dreptul fundamental al omului (tigan sau netigan) la munca si a iesit ce a iesti...
Cum ei au ferma convingere ca NU au nici o obligatie fata de ceilalti si le trebuie si lor demincare, s-au apucat de ce s-au apucat.
Acu' asta n-a fost de ajuns.
Nu mai stiu ce organizatii europene dar si mai de sus, au hotarit ei cu de la sine putere ca minoritarii tigani sint discriminati in R si s-au apucat sa le dea nas in detrimentul populatiei majoritare. Evident, ca atit le-a trebuit.
Ceea ce nu inteleg eu, este de ce democratiile europene nu-i tin la ei sa-i disciplineze.

pacos spunea...

Sunt de acord cu Geomarz. Si aproape ca-mi vine sa-i cam dau dracului pe baietii aia din vest. Care mai tot timpul ne bateau obrazul ba ca-i discriminam, ba ca nu-i integram, ba ca n-au drepturi, ba ca.... Ok, noi suntem niste prapaditi, care n-am facut si n-am dres. Da' ei de ce n-au reusit sa-i integreze? nici broscarii, nici frantujii, nici olandejii aia care-au montat panouri in limba romana cu "cersitul interzis", niciunii domnule!! De ce sa-i inteleg? ba sa se duca la dracu'.

ama spunea...

Era sa uit. Aia din poza nu-s de-ai nosti. N-am vazut niciodata asemenea haine la cei de pa aici.

Constantin Gheorghe spunea...

Geomarz, sunt de-ai noştri! E o poză colorizată(sper că am scris corect) din 1909, şi reprezintă o şatră de ţigani de la marginea Bucureştilor.

ama spunea...

Din cauza asta nu-i recunosteam. NU au aerul celor pe care i-am vazut eu vreodata.

Karakas spunea...

Pai daca sunt repatriati le luati cocoseii :)

Acu', serios, francezii sunt niste timpiti. Odata ca i-au primit. A doua oara ca i-a durut in cur de problemele ce tineau de integrarea Romaniei si a altor state din est care aveau comunitati mari de tigani/rromi. A treia oara, pentru ca intr-adevar sunt rasisti: pe cind deportarea musulmanilor? Cel putin, rromii astia sunt crestini...

De fapt, vedem ca UE nu prea functioneaza pentru statele mici si pricajite, ca Romania. Dupa ce ne-au pus sa le dam lor tot pe nimic, acum ne mai si jumulesc, ca nu facem aia, ca nu dregem ailalta. Pai dace frntzujii nu sunt in stare sa-i integreze, ce pretentii au de la Romania? Concluzia: prieteni, prieteni, da' branza-i pe bani!

harapu spunea...

Nu i-au integrat pentru că sunt de neintegrat.
Suntem deja în plin proces de ţiganizare şi, după părerea mea, procesul e deja ireversibil.
Mai multe şi mult mai bine documentate găsiţi într-o mai veche postare a lui Turambar:
http://turambarr.blogspot.com/2010/05/ante-portas.html

Karakas spunea...

@harapu, nu i-au integrat pentru ca nu au incercat, sau ce au incercat a fost prea putin. Aici sunt de acord cu cei care spun ca este o problema europeana nerezolvata. Ca si cu palestinienii, problema nu moare singura.

Solutii au fost: in comunism nu existau probleme mari cu tiganii. Erau probleme, dar nu asa de mari. Sau uitati-va la societatea americana si populatia de culoare.

Nu am eu nici timp nici suficiente informatii sa dezvolt, dar banuiesc ca trebuie inceput cu educatia, sa poata sa munceasca. Apoi, daca au o calificare, trebuie sa arate ca vor si pot sa munceasca, la fel ca si noi. Daca nu vor sa munceasca, atunci de-abia le pui in fata o alta alternativa de constringere.

casandra spunea...

@geomarz

Ayn Rand si-a gasit, in fine, adeptii naturali si fundamentali, pe cei care sunt absolut si definitiv convinsi ca nu datoreaza nimic celorlalti si isi cauta fericirea pe cont propriu pe toate meridianele. Minunat!

Ken spunea...

@Casandra
... Casandro, mare vorba ai spus!
Imi statea si mie pe limba, dar am zis sa nu iasa ca fac aluzii ... : )
Apropos de sudiile microeconomice experimentale, avem astfel modelul natural perfect pt observare, nicio nevoie sa te mai caznesti sa-l recreezi in lab ...

Anonim spunea...

În perioada comunistă erau mai integraţi decât acum fiindcă acel regim pe care îl regretă unii şi alţii nu dădea două parale pe muncă, spre deosebire de majoritatea regimurilor din Est, inclusiv URSS. Nu recunoşteau meritul, nu permiteau progresul fiecăruia, te ţineau sub teroare ca să nu poţi face ceva, îţi dădeau salariu de 2500 de lei ca specialist cu studii, dar fără vechime, şi îi dădeau 2000 de lei, ca muncitor (titlu ironic!), dobitocului care a bătut mingea pe maidan şi a fumat Carpaţi în spatele blocului în timp ce alţii învăţau. De asta bronzaţilor sub soarele Indiei sărăcia impusă cu forţa le convenea - frecau menta 6 zile pe la muncă, stăteau la "bloc confort II sau III" (eventual barăcile din spatele Pieţei Rahova, "confort IV"), mai plasau nişte ţigări de contrabandă sau un inel de furat, mai turnau la tov. miliţianu`.

Şi după 1990 au făcut la fel, în timp ce mai-marii lor s-au îmbogăţit şi şi-au făcut vile şi coroane de aur, ei au mai vândut câte ceva în piaţă, au mai ciordit, au mai luat un ajutor social... ei bine, uite cum, în "capitalismul de stat şi corporaţie" de după 2004, NU MAI ŢINE, FRĂŢIOARE, MÂNCAŢI-AŞ!!! După explozia supermarketurilor şi creşterea salariilor, nimeni nu mai are nevoie de ciurucurile lor, ajutorul social de 350 de lei ajunge doar pentru bere la PET, de ciordit ceva semnificativ ca valoare devine din ce în ce mai dificil, că 10 lei din buzunarul fraierului nu ajung, la plasatul celor 3 P, adică pliculeţe, prafuri şi pastiluţe, le fac concurenţă şmecherii trecuţi prin puşcăriile Occidentului, cazarea numeroşilor puradei devine din ce în ce mai dificilă fiindcă preţurile proprietăţilor şi chiriile sunt aşa cum sunt.

Nu degeaba reporterii italieni au filmat casa natală a lui Mailat, înţeleageau şi ei că ticălosul preferă să stea 29 de ani într-o închisoare italienească decât să se întoarcă în acel coteţ de porci!

~Nautilus

ama spunea...

Nautilus,
Inainte de 89 primeai 2 400 daca aveai studii superioare si 2 000 daca erai muncitor.
Acum este mult mai bine.
Ai 600 de roni ca medic rezident si 1 200 ca hirtogar cu liceul la particular.

Anonim spunea...

Nu te împiedică nimeni ca odată ieşit medic specialist cu toate actele în regulă să te lipeşti de o policlinică privată sau de cabinetul unui medic cu vechime şi cu lanţul pacienţilor format, îţi arăt cazuri câte vrei. (Se presupune că nu ai fondurile pentru propriul cabinet în această fază a carierei, chiar şi din credit). Şi avocaţii stagiari iau salariul minim pe economie cât îşi fac ucenicia şi nu s-a plâns niciunul.

Dar nici "indieni de România" care să dea la Medicină n-am prea văzut, poate 1 din 100 sau 1 din 1000 să fi făcut asta. Încă în era comunistă erau mai mulţi, chiar şi când ştiau că trebuie să se bată 10, 15, 20 sau mai mulţi pe un loc, strângeau din dinţi şi se puneau pe carte. Acum îşi bagă ceva în ea de carte şi spun că e firesc să îţi fure "telefonu' dă 25 dă bulioane", fiindcă "ai de unde". Sau să îţi taie cauciucurile când parchezi la un anume club ars şi reconstruit de pe un anume lac, că doar populaţia ţine cu ei, cocalarii autentici, nu cu "cocalarii de lux" :)

Vorba lui Mircea Badea, mai degrabă printre minerii care acum se plâng că sunt în mare foame, nu prea vedeai lume în anii comunismului care să vină la Bucureşti, Iaşi sau Cluj, cu rucsacul în spate, să facă şcoală...

~Nautilus

Andrei Gheorghe spunea...

nautilus, as vrea sa stiu si eu despre cazurile pe care le cunosti

Anonim spunea...

Arată-mi ţigan (autentic, nu golan de cartier) intrat la Medicină "acum, când se intră uşor" şi îţi arăt şi eu domnişoare doctor care s-au lipit de cabinetul altor doctori. La stomatologie, flebologie, chirurgie estetică, medicină de familie etc.

Andrei Gheorghe spunea...

nu am spus nici un moment ca as avea colegi tigani.

ok: medicina de familie, chirurgie estetica, stomatologie. da, ai dreptate. dar putem sa extrapolam exemplele acestea la intreg sistemul medical?

ama spunea...

Bai, Nautilus
Hai sa-ti spun o treaba.
La privatii pe care-i lauzi in medicina, NU se trateaza DECIT indivizi SANATISI si cu bani.
Incearca domniia ta sa faci un politraumatism cu coma si ventilatie mecanica de 30 de zile si cauta-ti un spital PRIVAT care sa te trateze!
Daca-l gasesti in Romania, sa ma anunti si pe mine. Ma duc fix acolo sa ma angajez.
Cit despre rezidentii de medicina, tarea ti-as ura sa stai 8-10 ore in spital (perioada de instructie de 5-7 ani)si sa TRAIESTI decnt in toti acesti 5-7 ani cu 600 roni pe luna. Stiu un rezident fara resurse familiale, care, de la 3 noaptea la 7 dimineata face pe soferul pe o masina de transportat marfa ca sa se poate intretine.
Cum crezi ca mai gindeste asta pacientul cind il vede la ora 8 !
Si mai latrati ca nu stiu cine la doctori.
Ce crezi mata, doctorul este tot una cun un plimbator de limba-n gura de avocat !
Ai vazut avocat spinzutat de presa in ultimul an ?
Dar doctori acuzati citi ai vazut ?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...